Iedereen kan een droomleven leven en ik inspireer je graag hoe

Gastblog Marije Brand. Ik hoor het de laatste tijd steeds vaker: “Jij bent echt lekker bezig” en “Jij bent altijd zo positief” of “Ik krijg altijd zoveel energie van jou”. Het is natuurlijk leuk om te horen, maar even los van dat ik ook graag mijn kwetsbaarheid deel, vraag ik mij op die momenten vooral af hoe verdrietig het is dat ze dit zo opvalt. Want vaak denken mensen dat dit niet voor iedereen is weggelegd en dat is bullshit… Iedereen kan een droomleven leven en ik inspireer je graag hoe!

Hoe gaat het met jou?

Hoe gaat het op dit moment met jou? Ik wil niet weten of de was al weggewerkt is, of je kinderen wel groente eten etc… Ik wil ook niet weten of je baas tevreden is… Ik wil weten hoe jij je nu echt voelt op dit moment? Gaat het wel ok/wel goed? Hoe vaak hoor jij jezelf dit soort middelmatige antwoorden geven? Waarom is jouw leven niet helemaal TOP? Wat maakt dat jij jezelf klein houdt? Is het ontevredenheid, ben je bang om met je enthousiasme anderen te kwetsen of zijn het verlangens die je onderdrukt? Waarom maakt deze vraag nu iets bij je los?

Het stralende voorbeeld

Ik zal eerlijk zijn. Het is een strik vraag. We hebben tenslotte allemaal altijd wel iets dat beter kan in ons leven. Er is altijd wel iets dat jouw aandacht vraagt. Vooral als jonge moeder. Ook ik heb periodes gehad waarin ik spontaan mee wilde zingen met liedjes als ‘een plek onder de zon’ want ook ik wilde net iets vaker, simpelweg gelukkig zijn. Wil jij dat iedereen het naar de zin heeft of lukt het jou al om weer wat meer los te laten? Als je mijn vorige blog hier hebt gelezen volgt nu de reminder, anders lees die straks even terug, want de vraag die ik moeders vaak stel is: Ben jij het voorbeeld dat jij voor jouw kinderen wilt zijn?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Ploetermoeder vs Loedermoeder

Laat ik de meest pijnlijke samenvatting van mijn vorige blog geven; wanneer jij de hele dag van hot naar her rent om het iedereen naar de zin te maken, dan laat jij jouw kinderen eigenlijk zien dat het ‘normaal’ is om jezelf weg te cijferen voor een ander. Dikke kans dat jij je kinderen een toekomst gunt die licht en vrolijk voelt, een leven zonder zorgen om geld en zonder stress over gezondheid. Het meest lastige aspect van opvoeden is niet het leren van het gewenste gedrag, maar het voorleven. En precies daarom juich ik de populaire term ‘loedermoeder‘ graag toe. Overigens ook omdat je ze zo vertrouwen kunt laten zien, jij laat zien dat je hen vertrouwt en zij leren dat ze anderen ook het vertrouwen kunnen geven.

Echt blij

Maar tot zover over die kinderen… Want jij gunt ze waarschijnlijk ook dat ze voor zichzelf kunnen opkomen, niet in de eerste plaats op de agressieve manier, maar vooral door ja te zeggen tegen dat waar zij echt blij van worden. Voel jij het al aankomen? Om je rol als moeder serieus te nemen, maar zeker ook gewoon om jezelf een lol te doen, want het leven is te kort voor middelmatigheid: Ga voor dat waar JIJ echt blij van wordt!

Ik zelf had aanvankelijk geen problemen met bedenken waar ik blij van werd. Maar dat waren overwegend zaken waar ik heel veel tijd of geld in moest investeren, daar blokkeerde ik, want ik moest toch leren gelukkig te zijn met wat ik had?! Laat ik even een misverstand voorkomen, echt ongelukkig was ik zeker niet, ik had het goed voor elkaar. Maar de definitie van geluk is veel verfijnder dan je hoofd in eerste instantie kan bedenken. En dan is geluk ook nog eens heel persoonlijk. Je moet er dus echt werk van maken om die extra shine aan jouw leven te kunnen geven!

Bewustwording

Ik weet dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, misschien neem je het jezelf ook al wel vaker voor. Maak er daarom deze week nog echt tijd voor, of waarom niet vanavond al! Het hoeft niet eens heel veel tijd te kosten, volg om te beginnen een paar simpele stappen.

  1. Pak een mooi notitieblokje en schrijf op waar jij afgelopen week dankbaar voor was.
  2. Op welke momenten kon jij echt genieten, welke dingen deed je echt met plezier voor jezelf?

Wanneer je dit een aantal dagen/weken achter elkaar doet zul jij al bewuster worden van dat waar jij echt blij van wordt! Door ze op te schrijven en echt te voelen wat die momenten voor jou betekenen, dan zul je ze onbewust al vaker aantrekken in jouw leven.

Besmettelijk

Wanneer je deze oefening vaker doet en zeker wanneer je dit doet na een fijne meditatie, dan zul je zien dat je een laagje dieper gaat en zo verandert het lijstje vaak ook van ‘de dingen waar je dankbaar voor zou moeten zijn volgens je brein’ naar ‘de dingen waar je nauwelijks bewust van was’. Vaak zijn dit simpele dingen waar je door de waan van de dag snel aan voorbij gaat, waar je dus ook nooit bewust tijd voor maakt…

En nu voel je wellicht al wat je volgende actiepunt is. Maak nu echt tijd voor waar jij blij van wordt. Voelt het goed, durf er dan ook in te investeren, jij gaat je beter voelen, je bent energieker en, daar komen jou kinderen terug in dit verhaal… Je zult gegarandeerd een leukere moeder zijn. Je gaat zelfs stralen en dat is een heel fijn besmettelijk virus.

Visionboard

Zelf beoefen ik mijn dankbaarheid soms dagelijks, maar zeker eens per week. Sinds ik me hier bewuster van ben werd ik ook nieuwsgieriger naar hoe ons brein werkt, hoe we bewuster kunnen kiezen voor dingen waar we blij van worden. Eentje daarvan is het maken van een visionboard. Hier zijn veel verschillende theorieën over te vinden, van NLP tot Law Of Attraction of ook wel ‘the Secret’, maar ook wanneer je gaat werken met de maan leer je over de kracht van je dromen visueel maken.

Net zoals een kaart de reis van jouw vakantie visueel maakt zorgt een visionboard ook dat je beter weet welke route je moet nemen om je dromen waar te maken. De grootste uitdaging zit ook hier in het uitschakelen van je denkende brein dat wel kan bedenken welke reis je nog eens zou willen maken, je moet echt je hart volgen. Wanneer je zelf een visionboard gaat maken, moet je ook niet vergeten om alle pijlers uit het leven mee te nemen in je dromen. Wanneer jij je volledig stort op je selfcare eindig je wellicht met een lege bankrekening, of wanneer jij volluit gaat dromen over een nieuwe carrière zou je spijt kunnen krijgen dat je jouw relaties verwaarloost hebt.