Huishouden: soms krijg ik het op mijn heupen

Ik ben een luie huisvrouw.
Niet dat ik niks doe maar ik ben echt niet gemaakt om de hele dag te poetsen. Ik vind het niet leuk, ik haal er niet mijn voldoening uit dus mij maak je echt niet blij met een poetsdoek. Maar zo af en toe dan krijg ik het me toch op mijn heupen! Vooral zo ’s morgens vroeg voordat ons meisje wakker wordt kan ik zo’n vlaag over me heen krijgen dat ik opeens niets meer goed vind. Ja dan ontpopt zich opeens een ware Mary Poppins.

Dan maak ik vlug een sopje met eucalyptus allesreiniger, pak ik de Glassex en mijn doekjes en ga ik gewapend daarmee de woonkamer en de keuken te lijf! Vaak moet ik in de keuken eerst nog allerlei andere dingen doen voor ik echt kan gaan poetsen want dan moet bijvoorbeeld de vaatwasser uitgeruimd worden en weer ingeruimd, moeten de pannen van de avond ervoor nog afgewassen worden of er staan nog wat andere rommeltjes. Maar dat maakt me dan niet uit, dat doe ik dan ook gewoon! Hoppa aanpakken die hap!

Ik voel me na zo’n bui ook altijd erg goed en neem mezelf dan voor om dit elke dag zo te doen. Helaas zit dat gewoon niet in mijn DNA. Niet dat ik dan alles maar laat verstoffen ofzo hoor, maar echt dat uitgebreid poetsen met doekjes, stoffer, stofzuiger en allerlei andere toestanden dat gebeurd niet zo vaak. Meestal doe ik 1 klein dingetje tussendoor. Bijvoorbeeld even stofzuigen als Fay te bed ligt. Of even met een huishouddoekje (van de Action!) over de plankjes in de kast en de tv. Dat soort dingetjes.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wij hebben dan ook geen ritme qua huishouden, geen huishoudschema van wanneer wat moet gebeuren. Dit hebben we wel een paar keer geprobeerd, ik had echt een heel mooi schema gemaakt maar alles liep toen anders. Nu zorg ik ervoor dat het op het oog er netjes uit ziet, de was wordt uiteraard bijgehouden (al strijk ik vrijwel nooit) en de grote dingen… Daar gebruiken we vaak een weekenddag voor. Dan gaan we met zijn 2en als een gek aan de slag en wordt het huis van top tot teen helemaal gedaan.

Toch zou ik wel graag meer een ritme erin willen krijgen.
Hoe doen jullie dat? Het huishouden in combinatie met kinderen/werk/sociaal leven?

14 reacties op “Huishouden: soms krijg ik het op mijn heupen

 • Tegenwoordig maak ik meer schoon dan eerst maar dit komt omdat onze hond flink verhaard en we elke dag kinderen over de vloer hebben (oppas en spelen). Ik maak tussen 7-8 als Sterre broodje eet al beetje schoon (de woonkamer of keuken). Als ze op school zit zet ik een was aan of ga ik verder met even poetsen, maar ik ga dit niet de hele ochtend doen haha. Dan als ik het eten op zet (tegen half 5) poets ik nog een half uurtje (aardappels moeten toch koken) en dan dek ik de tafel en vind ik het wel weer prima haha x

  • Nicole (misseagles) zegt:

   Dat is nog best veel.. Tenminste ten opzichte van wat ik meestal doe haha. Maar ja kook dan ook bijna nooit aardappels. Vind ik zo ‘niet lekker’!

 • Uhmmmm uhhhh, niet. Zoals je weet ben ik een slechte huisvrouw. Ik kijk vooral wat nodig is op het moment. Wel hebben wij bepaalde zaken verdeeld. Zo doet Maarten altijd de was en de afwas plus de tuindingen. Ik kook altijd, doe meestal de boodschappen, naak de badkamer en wc schoon en meer van het algemene puinruimen. Sam komt op de leeftijd dat hij wat meer kan helpen. Als ik bv zeg dat we gaan stofzuigen, gaat hij de kelderkast openmaken, vervolgens rijdt hij mee op de stofzuiger terwijl ik stofzuig en daarna drukt hij op de knop om dat snoer weer naar binnen te doen. Gaat wat langzamer allemaal maar ach, wel zo gezellig. Verder komt schoonmams een keer in de week helpen met poetsen. Dat geeft ook structuur. En verder doen we maar wat. Ik heb het vooral losgelaten. Zolang het redelijk schoon en niet ontploft is, vind ik het prima.

  • Nicole (misseagles) zegt:

   Dat scheelt denk ik wel, dat je schoonmoeder 1x per week komt helpen. Dat zou ik ook wel fijn vinden..

 • Mijn motto: Alles wat vandaag niet gebeurd, ligt er morgen ook nog wel 😉

  Ik doe iets wanneer het ECHT ECHT nodig is, anders niet….

 • Ik vind poetsen ook niet zo heel erg leuk. Maar een schoon huis weer wel… Dus het moet toch af en toe.

  Ik heb geen vast schema. Maar er zijn dingen die ik elke dag doe (stofzuigen, wc schoonmaken) of die ik wekelijks doe (de was, dweilen) en de grote dingen doe ik indien nodig. Gewoon wanneer ik denk dat het echt niet meer uitgesteld kan worden:)

 • Tja…ik ben ook niet gemaakt om te poetsen. En je huishouden combineren met je werk en kids is gewoon heel lastig. ik (of gelukkig wij) zorgen er voor dat het er op het oog redelijk netjes uitziet. Mijn schoonmoeder komt 1 keer in de 4 weken de bovenverdieping grondig poetsen. Slaapkamers en badkamers krijgen dan een grote beurt.

 • Heel herkenbaar, jouw verhaal! Ik doe het meeste ook zo’n beetje tussen de bedrijven door en niet op vaste dagen of tijden. Helaas ga ik vaak pas wat doen als ik zie dat het nodig is. Ik zou er ook graag wat meer structuur in willen krijgen… Dus nuttige tips heb ik niet echt, haha!

 • ♥Inge♥ zegt:

  Tja…men zegt dat ik een poetsmiep ben, maar ik vind dat best mee vallen hoor! 😉 Maar een gezin met twee kinderen en een hond en twee cavia’s…tja dat vraagt regelmatig om een schoonmaak. Eigenlijk doe ik iedere dag hetzelfde en dan blijft alles ook redelijk schoon. Maar als ik een dag aan het klussen ben tja dan kijk ik ook een beetje door alles heen hoor….er mag immers ook geleefd worden!

 • Hahahaha ik herken mezelf helemaal in jouw verhaal, dus ik vrees dat ik geen tips heb.

  Ik loop regelmatig vloekend en tierend door het huis te stampen tijdens het opruimen en roep dan dingen als “Gore vieze bende hier! WAT EEN TROEP!” en gooi vervolgens alles wat me in de weg ligt en waarvan ik denk dat we het niet meer nodig hebben in een vuilniszak, maak de keuken als een speer schoon, haal de salontafel en de eettafel leeg en schoon, stofzuig en dweil en plof dan voldaan achter de pc of op de bank. Mezelf voornemend dit voortaan elke dag bij te houden.

  Vaak lukt me dat 3 dagen en dan begint het feest weer van voren af aan 😉

 • Hier ook eens in de zoveel tijd een opruimwoede maar eerlijk te zijn ben ik er nog slechter in dan jij nu beschrijft. Volgende week ga ik een dagje aan de poets samen met mijn mams. Goed oa de keuken en badkamer aanpakken

Reageren is niet mogelijk.