Hoogtepunten van een peuter

Over precies een maand is het zover: mijn kleine meisje wordt vier. En dat betekent dat ze dan geen peuter meer is maar een kleuter. Daarom blik ik terug op de afgelopen twee peuter jaren. Wat zijn nu de hoogtepunten van de peuter tijd?

De peutertijd vind ik tot nu toe de leukste tijd die er is. Baby’s zijn enorm schattig en wanneer een dreumes de eerste stappen zet, dat is echt geweldig. Maar peuters zijn geweldig (de peuterpuberteit vergeten we gewoon even). Ik vertel je graag waarom…

Hoogtepunten van een peuter

Vanaf twee jaar is een kind officieel een peuter. Ze zetten doorgaans de eerste stapjes al tijdens de dreumes tijd en ook hun eerste woordjes zijn allang geweest. Maar tijdens de peuter periode ontwikkelen ze zich tot kleine mensjes.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Praten – echte gesprekken

Vanaf het eerste woordje tot aan het allereerste echte gesprekje. Peuters die praten zijn echt fantastisch. Je wilt niet weten wat voor wijsheid er allemaal uit de mond van onze dochter komt. Ik sta telkens weer versteld van haar woordenschat en vind het heerlijk om gesprekken met haar te voeren.

Ook leuk: haar helemaal in haar eigen fantasie met haar knuffels en poppen zien spelen. De wildste verhalen maken ze mee en ze gebruikt zelfs stemmetjes voor haar knuffels. Schitterend!

hoogtepunten peuter fantasie

Rollenspellen en fantasie

Even voortbordurend op die fantasie die ik hierboven al eens noemde: de rollenspellen die gespeeld worden zijn geweldig. Op het ene moment is ze De boze wolf en ik roodkapje. Op het andere moment is ze de bakker die brood komt brengen. In de peuterfase begint de fantasie steeds uitgebreider te worden en maken ze een begin met de rollenspellen. Op die manier verwerken ze vaak ook wat ze meemaken. Het kan dus voor de ouders ook erg leerzaam zijn.

Nieuwsgierig en leergierig

In de eerste jaren van hun leven ontdekken kinderen spelenderwijs de wereld. Elke dag is er wel iets nieuws en dat maakt hen enorm nieuwsgierig naar de wereld om hen heen. Vragen beginnend met “waarom” en “hoe” worden dan ook veelvuldig gesteld. Die leergierigheid is echt prachtig om te zien. Zo is onze dochter al bezig met de letters willen schrijven, de cijfers ontdekken (kijk mam, daar staat een 7 en een 8) en ze wil Spaans en Engels leren.

Die leergierigheid herken ik wel van mezelf trouwens. Ik wil ook steeds alles weten en vooral leren.

Waaghals

Was onze dochter een hele voorzichtige dreumes, is ze nu een enorme waaghals. Ze durft opeens bovenin het klimrek te klimmen, springt van kasten af en lijkt helemaal nergens meer bang voor. Zo mooi om te zien hoe die ontwikkeling gaat. Haar grove en fijne motoriek zijn dan ook al echt heel erg goed. Ze hinkelt zo de kamer door en knipt al erg goed met een schaar.

Kan ik zelf

Hoe ouder peuters worden, hoe meer ze kunnen. Dat is logisch natuurlijk, maar het is wel echt prachtig om te zien. Moest je ze eerst overal mee helpen, kunnen ze nu opeens zelf hun jas aan en dicht doen. Maar ook zichzelf aan- en uitkleden en naar de wc gaan zijn dingen die ze als kleuter opeens kunnen. Regelmatig klinkt het hier in huis dan ook ‘kan ik zelf mama’!

Helpen

Wat ook erg leuk is aan peuters is dat ze nog heel graag meehelpen en dat ook al goed kunnen. Wellicht nog niet als ze net peuter zijn, maar de peuterfase duurt twee jaar en ergens in die twee jaar kunnen ze opeens erg handig zijn. Zo dekt onze peuter altijd graag de tafel, ruimt spullen mee op (haar eigen speelgoed wil ze niet opruimen, maar die van mama wel haha) en wil graag stofzuigen.

Liefde

Spontane kusjes en knuffels. Opeens een “ik hou van jou mama” en twee heerlijke armpjes om je heen. Echt de mooiste momenten in de peutertijd. De liefde die je aan jouw peuter geeft krijg je dubbel en dwars terug. Ik geniet dan ook altijd enorm van dit soort momenten. En die zijn er veel!

Redenen waarom de peutertijd geweldig is

Alle hoogtepunten die je hierboven leest zijn ook allemaal redenen waarom de peutertijd geweldig is. Maar wat ik ook zo fijn vind is dat ze je nog nodig hebben. Hoe ouder kinderen worden, hoe zelfstandiger ze zijn. Peuters kunnen dan wel een boel dingen zelf, maar ook nog een heleboel niet. Ze zijn dus nog echt afhankelijk van je en dat is stiekem best fijn nog. Je wilt als moeder niet onmisbaar zijn, het gevoel dat iemand je nodig heeft is gewoon fijn..

De hoogtepunten van een peuter… Ken jij ze?

1 reactie op “Hoogtepunten van een peuter

  • Ik vond de peutertijd ook heel bijzonder. Dat je inderdaad van die leuke gesprekjes kunt hebben. Maar ook dat ze meer zelf kunnen spelen. En die armpjes om je heen zijn inderdaad heerlijk!

Reageren is niet mogelijk.