Waar een hoogbegaafd kind mee worstelt

Hoogbegaafd zijn is niet altijd makkelijk. Zeker voor kinderen kan het soms heel lastig zijn om om te gaan met hun anders zijn. Kinderen voelen vrij snel aan dat ze anders zijn, maar begrijpen vaak nog niet goed waarom. Het is belangrijk om hen hierin goed te begeleiden, om te voorkomen dat hoogbegaafdheid een probleem wordt.

De eigenwaarde van een hoogbegaafd kind

“Waarom ben ik anders, niemand begrijpt mij, iedereen vindt mij raar…” Een hoogbegaafd kind kan flink worstelen met dit soort gedachten. Vindt het kind geen antwoorden of voelt het zich hierin niet gehoord, dan kan het de eigenwaarde van het kind behoorlijk vertekenen.

Onze dochter kan er heel slecht tegen als ze iets niet binnen no-time onder de knie heeft of fouten maakt. Ze vindt zichzelf dan dom en kan daar dagenlang van slag van zijn.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Hoogbegaafde kinderen moeten leren dat ze niet alles in een keer hoeven te begrijpen, dat zij ook moeten ‘leren leren’ en dat er niets mis is met fouten maken. Leren ze dit niet dan krijgt hun zelfvertrouwen telkens een knauw en kan er faalangst ontstaan.

“Lekker dan, van jullie moest ik naar groep 5 en nu snap ik er niks van” zei onze dochter toen ze net na de kerstvakantie was versneld van groep 4 naar groep 5. Ze was boos, heel boos, nooit eerder had ze iets hoeven leren en nu was er zomaar iets dat ze nog niet kende: de tafels. Wij waren stiekem wèl blij: ze heeft weer uitdaging!

Hevige emoties

Hoogbegaafdheid gaat heel vaak samen met het dieper voelen van emoties. Ook daar kunnen hoogbegaafde kinderen flink mee worstelen. Heftige reacties worden vaak afgedaan als overdreven, onnodig en ongepast. Het kind kan er echter niets aan doen dat het zich zo voelt, de emotie afkeuren of negeren zorgt er alleen maar voor dat het kind zich (meer) gaat afvragen waarom hij niet “gewoon normaal” is.

Als onze dochter het gevoel heeft dat haar of iemand waar ze om geeft onrecht wordt aangedaan, dan wordt ze fel. Ze zal tot het uiterste gaan om het onrecht recht te zetten, wordt er heel boos om en vaak ook verdrietig van. Mijn eerste reactie is heel vaak “kind stel je niet zo aan”, wat alleen maar leidt tot meer emoties…

Erken dat je kind het zo ervaart, luister naar je kind en geef het handvatten om met de emoties om te gaan. Probeer niet te oordelen (zoals ik in het voorbeeld), maar verken samen de mogelijkheden om je kind te laten kalmeren.

Omgeving worstelt mee

Mijn dochter voor de buiten wereld: schuchter, bescheiden, lief voor iedereen… Mijn dochter thuis: boos, eigenwijs, dwars en verdrietig… wat is dat toch?

Ook voor gezinsleden is het niet altijd even makkelijk om met een hoogbegaafd kind om te gaan. Ik zelf reageer bijvoorbeeld nog te vaak impulsief in plaats van doordacht, waardoor het er hier soms heftig aan toe gaat. Dat is voor niemand leuk, maar al doende leren we er wel van.

Samen leren

Door te blijven lezen over hoogbegaafdheid en te blijven leren van elkaar & situaties uit het verleden proberen wij als gezin de harmonie met elkaar te vinden. Het gaat niet vanzelf, maar het gaat wel steeds wat beter.

Is het bij jullie thuis ook wel eens vuurwerk?

2 reacties op “Waar een hoogbegaafd kind mee worstelt

  • Ik vind deze artikelen altijd zo interessant om te lezen. Mooi ook hoe jullie er mee omgaan.
    Bij ons thuis knalt het ook geregeld. Vooral als iets anders gaat, dan de peuter bedacht had. ik laat hem altijd boos zijn; hij mag rustig gillen en boos zijn. Als die eerste emotie er af is, dan knuffelen we vaak.

  • Hoi Kim,
    Late reactie, sorry, ik had even gemist dat het artikel al gepubliceerd was (zal de december gekte zijn gok ik). Fijn om te lezen dat je wat herkent in mijn artikelen. Ruimte geven aan emotie is vaak inderdaad een goed idee.
    Groetjes, Bonny

Reageren is niet mogelijk.