Hoe zit dat nu met winterjassen in de autostoel?

Afgelopen week kwam de vraag weer boven water. Hoe zit dat nu met winterjassen in de autostoel? Een logische vraag want de meeste mensen hebben er wel iets over gehoord maar weten niet precies hoe het zit. Oftewel, ze hebben de klok horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt.

Aangezien het steeds kouder wordt en de winterjassen tussen de mottenballen uit gehaald worden is het wel fijn om te weten wat je nu moet doen met die winterjas in de auto. Want moet hij nou aan of uit? En waarom eigenlijk?

Zonder winterjas in de autostoel

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen: de winterjas moet echt uit in de auto. Niet alleen bij kinderen, maar ook bij jezelf. Dit heeft allemaal te maken met de veiligheid van jezelf en van je kinderen. Wanneer je namelijk met winterjas in de gordel zit kun je de gordel niet strak genoeg aanspannen. En krijg je dan een ongeluk dan is de kans groter dat je óf gelanceerd wordt uit je stoel of dat je gewond raakt.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Test het maar eens uit. Je zet je kind met winterjas in de stoel en trekt de gordel strak aan. Je gaat er vanuit dat hij/zij nu goed strak in de riem zit. Maak de gordel dan eens los, trek de winterjas uit en zet je kind dan eens in de stoel. Maak de gordel vast zonder hem te verstellen en kijk eens hoeveel ruimte er nu zit tussen de gordel en je kind. Best veel he?!

In Amerika hebben ze een filmpje gemaakt om het effect te laten zien van een kind (pop) in de autostoel met en zonder winterjas. Als je nog niet overtuigd was, dan moet je dit filmpje echt even zien.

Maar hoe houd je je kind dan warm?

De volgende, heel logische, vraag die dan volgt is hoe je je kind dan warm houdt. Want je gaat hem of haar niet zomaar in een truitje de kou in sturen. En al helemaal niet als het ook nog een baby is. Wat je dan kunt doen is bijvoorbeeld:

  • Een dekentje over de Maxi-Cosi en die eraf halen in de auto (of erop laten als het kort stukje is en de auto nog koud)
  • Het jasje aan doen maar in de auto uittrekken voordat je de gordel om doet.
  • Je kunt, zodra de gordel om is, ook de jas andersom aan trekken. Dus achterkant voor. Zo zijn de armen en buik toch bedekt en warm.

Zelf ook geen winterjas aan

Voor jezelf geldt het overigens ook. Qua veiligheid is het beter geen dikke jas te dragen. Ik doe mijn jas bijna altijd uit, verwarming hoog en gaan.. Het zit ook niet lekker met zo’n dikke jas in de auto. Vooral als je een behoorlijk eind moet rijden. Plus wanneer je dan buiten komt kun je de jas aan doen en heb je het gelijk weer een stuk warmer.

Maar hoe zit dat dus met winterjassen in de autostoel? Niet doen!

Bron afbeelding

3 reacties op “Hoe zit dat nu met winterjassen in de autostoel?

  • Ik wist dat het niet veilig is en toch doe ik het op korte stukjes wel.
    Langere stukken hebben wij standaard geen jas aan in de auto.
    Ik vind het best moeilijk, want zoals nu is het best koud buiten als we ‘s morgens weggaan.. Maargoed dat zijn smoesjes die de veiligheid niet waarborgen. ?

  • Voor korte ritten laat ik de jas wel eens aan. Maar voor lange ritten doe ik ze zeker uit. Je merkt sowieso wel dat je de gordels helemaal niet zo strak kan krijgen als de jas aan is. Ik moet ook zeggen dat ik het bij Oz makkelijker vind. Die is oud genoeg om even snel de jas aan en oud te trekken, Maar met Zola in de winter vind ik dat andere koek. Die moet nog helemaal in de maxi cosi en die pak ik het liefst binnen al in. En dan moet je soms zo’n stuk buiten lopen voordat ik bij de auto ben. Dan doe ik daar natuurlijk niet snel de jas aan en uit. Want dan heb je toch zo’n moment in de kou. Hoe ervaar jij dat met Milo?

Reageren is niet mogelijk.