Hoe zit het met de Sinterklaasliedjes?

Ik kan het me nog goed herinneren. Vroeger zong ik, wanneer ik mijn schoen mocht zetten, altijd Sinterklaas kapoentje. Wat heel dat ‘kapoentje’ betekende wist ik niet en om eerlijk te zijn, ik heb nog steeds geen idee. Maar goed, ik zong uit volle borst want dat deed iedereen plus Sinterklaas vond het blijkbaar erg mooi want ik kreeg ook nog eens iets in de schoen. Nu kan het zijn dat mijn tekening mooier was dan mijn lied, maar daar dacht ik niet zo over na. Het was een combinatie denk ik. 

Nu ben ik zelf moeder en heb ik een kleine meid die liedjes zingen erg leuk vind. Echt zingen kan ze nog niet, maar ze swingt al lekker mee en roept ‘Klaas’ en ‘Piet’ op momenten dat daarover gezongen wordt. Geweldig leuk dus. Maar wat zingen ze eigenlijk zo’n 25 jaar na dato? Nou.. eigenlijk nog steeds hetzelfde. En dat vind ik toch wel een beetje vreemd. De Sint gaat grotendeels met zijn tijd mee aangezien hij ook gewoon een mobieltje heeft, een tablet en zelfs een rap-piet. Maar nieuwe Sintliedjes? Die zijn er niet… Of worden maar amper gezongen. En dat vind ik een beetje jammer aangezien de liedjes veelal ouderwets zijn.

Charlotte is het met me eens wat dat betreft: “Ik vind alle Sint liedjes eigenlijk een beetje ouderwets… Het wordt tijd voor een nieuwe Sint hit, maar dan ook echt eentje die de kinderen onderaan de schoorsteen gaan zingen als ze hun schoen zetten en niet zo’n eenjarig top 40 liedje. Dan vind ik “zwarte piet ging uit fietsen” nog het leukste van vroeger denk ik.”

Bol AlgemeenBol Algemeen

Ook Geertje deelt de mening, aangezien zij antwoordde op de vraag welk Sint liedje zij het leukst vind met: “Kom van dat dak af!!!! Swingt gewoon lekker! Maar vooral de moderne pietensongs zijn leuk… Zwarte pietenstyle, Club van sinterklaas etc.”

Toch snap ik wel waarom de oude liedjes nog gezongen worden. Sinterklaas is een feestelijke traditie die doorgegeven wordt van vader en moeder naar het kind. Wanneer dat kind weer groter wordt en zelf kinderen krijgt zullen ook die liedjes weer ‘aangeleerd’ worden. Maar ook op school blijven dit vooral de liedjes die gezongen worden. Wil je daar verandering in krijgen dan zul je vooral daar moeten beginnen. Toch voel ik zelf ook wel enige nostalgie wanneer ik liedjes zoals ‘Zie ginds komt de stoomboot’ hoor en zing. Ook Bregje houdt van de klassiekers: “Toch de klassieker: “Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht”. Dan voel ik meteen weer de spanning van vroeger, toen Sinterklaas er écht bijna aankwam op school.”schoen zetten

Wat is jouw favoriete Sinterklaas nummer?
En wat vind jij: de oude nummers houden of tijd voor een nieuwe tradities?

14 reacties op “Hoe zit het met de Sinterklaasliedjes?

 • Ik vind de klassiekers toch wel het leukst. De nieuwere liedjes zijn naar mijn idee vaak te modern. Ik vond ‘Hoor wie klopt daar kinderen’ altijd heel spannend 😉

 • “Zachtjes gaan de paardenvoetjes” is eigenlijk toch wel mijn favoriete sinterklaas liedje, het werkte als kind erg op mijn fantasie en nog steeds krijg ik er een warm gevoel van…de oude nummers houden, is voor mij toch wel iets wat echt moet blijven, jong en oud kennen de liedjes en dat is voor kinderen juist zo leuk…

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Sommige zijn ook erg leuk.. Maar zingen over een knecht is niet meer van deze tijd en zo kan ik nog veel meer voorbeelden noemen (niet piet gerelateerd..)

 • Ik vind de oude sinterklaasliedjes zelf erg leuk, maar dat ik misschien ook omdat ik die goed ken. Er worden wel nieuwere liedjes gemaakt, maar ik merk dat als mij wordt gevraagd een sintliedje te zingen ik voor het oude bekende ga, maar dat komt dus ook simpelweg omdat ik die nieuwe liedjes amper ken.

 • Ik hou ook van de klassiekers! Mijn favoriet is ‘Sinterklaasje kom maar binnen’ en ik weet nog dat ik dan vroeger op de bank ging springen bij ‘en we zingen en we springen en we zijn zo blij’.
  Overigens is dat toch sowieso zo met kinderliedjes? Dat we zingen over de ‘malle Fransen’ en dat dan iets van vroeger is toen we oorlog hadden met de Fransen.
  Een kapoentje is trouwens een soort kip, dacht ik.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Welk liedje is dat van die malle Fransen? En er zijn ook heel veel nieuwe liedjes. Een mix van beide is wellicht iets?

  • ‘Hop Marjanneke, stroop in het kanneke, laat de poppetjes dansen, vroeger was er een prins in ’t land en nu die malle fransen’.

 • Die oude liedjes zijn met de paplepel ingegoten, dus daar begin ik bij mijn kinderen ook altijd mee. Macht der gewoonte 😉 Toch worden er soms wel leuke liedjes gemaakt. Ik geloof dat Dirk Scheele en Warboel vooral leuke peuterliedjes maken die niet moeilijk zijn…

 • Ze zijn er wel hoor! Alleen op alle standaard plaatsen worden vaak de bekende liedjes gezongen. Op de cd die wij in de auto draaien – volgens mij van ageeth de haan – zingen ze bijvoorbeeld ook een liedje “het paard van sinterklaas is ziek” die ik net voor bedtijd nog moest zingen voor de meiden. En ook wij zijn fan van party piet pablo 🙂

 • het eerste couplet van Zie ginds komt de stoomboot is ook wel een beetje tijdloos eigenlijk he, hij komt nog steeds met een (stoom)boot 🙂 Ik hou wel van de nostalgie, maar de nieuwe liedjes ken ik ook eigenlijk niet echt.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Nostalgie is ook prima.

   Maar “zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe, wie zoet is krijgt lekkers wie stout is de roe”, vind ik niets met nostalgie te maken maar gewoon met ouderwets en uit de tijd 🙂

   Niet alle liedjes hoeven van mij ook verdwijnen, maar een beetje mixen is wel leuk vind ik!

Reageren is niet mogelijk.