Hoe verklein je de kans om gehackt te worden?

Afgelopen zondag ben ik binnen een half uur 10 jaar ouder geworden en had ik er ontelbare grijze haren bij. Mijn site was namelijk gehackt. Sommigen van jullie zullen het meegekregen hebben aangezien ik direct nadat ik het ontdekte een post eruit gooide op al mijn social media kanalen. Dit deed ik omdat ik natuurlijk niet wist wat de hacker van plan was en ook omdat ik op die manier om hulp kon vragen van anderen. Die hulp kwam er en omdat ik graag alle informatie en tips die ik ontvangen heb met jullie wil delen besloot ik dit artikel te schrijven. 

Hoe verklein je de kans om gehackt te worden?

De tips die ik hier geef heb ik zelf ontvangen tijdens- en na de hack van afgelopen zondag. Ik heb de tijd genomen alles uit te zoeken en testen waardoor het artikel dus nu online komt en niet afgelopen maandag zoals ik eerst van plan was.

Zorg voor een goed en sterk wachtwoord

Ondanks dat de meeste mensen dit wel weten ga ik het toch als eerste benoemen. Een wachtwoord die niemand zal raden, die nergens anders gebruikt wordt en die bestaat uit allerlei verschillende letters, cijfers en tekens. Waarom ik dit zeg? Nou ik dacht dat mijn wachtwoord niet te raden zou zijn. Maar toch is het gebeurd. En achteraf snap ik het ook wel, want hij bestond uit alleen kleine letters en 2 cijfers. Te weinig variatie dus. Plus wat ook nog heel slim was (je snapt het sarcasme wel he): ik gebruikte dit wachtwoord niet alleen voor mijn WordPress maar ook mijn email en nog wat dingen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Gebruikt een spamfilter

Als ik je vertel dat ik in de 2,5 jaar dat ik op Meisje-Eigenwijsje blog al minimaal 10.000 spamreacties heb gehad, dan snap je vast wel dat ik erg blij ben met mijn spamfilter. Ik gebruik de gratis plugin Askimet en kan deze ook iedereen aanraden. Heb je ondanks deze filter toch nog af en toe spamaanvallen dan vind je op de site van Het is Marg een goede extra plugin.

shutterstock_287395955

Extra beveiliging

Een van de eerste tips die ik kreeg toen ik mijn post over de hack op Facebook zette was Wordfence. Dit is een beveiligingsplugin die onder andere scant op kwetsbaarheden, malware, virussen en nog veel meer. Het installeren van deze plugin is heel makkelijk, maar dan? Ik vond op de site van JustHost (niet mijn host dus geen verkapte reclame haha) een hele fijne uitleg welke dingen nu handig zijn om aan te vinken en in te vullen. Ik heb deze informatie in ieder geval gebruikt om mijn eigen Wordfence volledig aan te passen.

Naast Wordfence heb je ook nog All-in-one-Security. Deze plugin heb ik óók gedownload. Waarom ik beide plugins gedownload heb is omdat ze met sommige dingen elkaar aanvullen. En ik ben niet de enige die beide plugins heeft, niet dat ik het daarom doe. Maar goed, wel handig om te weten wellicht. Wat ik bij All-in-one-Security heel handig en fijn vind is dat je daar je login pagina kunt aanpassen. Dat was namelijk ook een hele belangrijke en goede tip die ik binnenkreeg. Wanneer je de standaard login pagina hebt dan is dit voor vele hackers vaak een fluitje van een cent. Maar heb je een andere login pagina (eentje die je zelf bedacht hebt) dan is het al erg moeilijk voor hackers om deze te vinden. Hoe en waar je die nieuwe login kunt instellen en wat je allemaal nog meer kunt met deze plugin vind je ook weer op de site van Het is Marg.

Dankwoord

Als laatste geen tips meer, maar wel even een bedankje naar een aantal mensen. Sowieso iedereen die met me meegeleefd heeft tijdens de hack enorm bedankt. Ik voelde me enorm gesteund en het delen zorgde er ook wel een beetje voor dat mijn stressniveau een beetje daalde. Mensen dachten mee en hielden samen met mij alles in de gaten. Het zijn teveel namen om op te noemen, maar jullie weten wel wie ik bedoel!

Daarnaast nog even een extra dank je wel voor Petra Blankwaard oftewel MissHack. Nee zij is geen hacker, het tegenovergestelde juist. Zij helpt onder andere mensen die gehackt zijn, waaronder ik. Nadat ze getagd was kreeg ik direct een berichtje met haar telefoonnummer. Ik belde haar meteen en zij heeft me stap voor stap geholpen met wat aanpassingen in mijn DirectAdmin, zoals nieuwe wachtwoorden instellen enzovoort.

Ik hoop dat jullie met deze tips uit de voeten kunnen. Alhoewel het geen garantie is dat je niet meer gehackt wordt maak je het hackers op deze manier wel een heel stuk moeilijker. Want je denkt misschien dat het jou niet overkomt, maar dat dacht ik dus ook!

Beide afbeeldingen in deze blog komen van Shutterstock.

31 reacties op “Hoe verklein je de kans om gehackt te worden?

Reageren is niet mogelijk.