Fotografie tips: hoe maak je een selfie?

shutterstock_252349258

Ik wilde al langer een terugkomend item maken waarbij ik fotografie tips geef. Ik wist echter niet goed met welke tips ik kon beginnen. Dit omdat ik zelf natuurlijk ook lerende ben. Maar vorige week maakte Petra de opmerking dat ze niet wist hoe ze een goede selfie moest maken. En aangezien ik mijn lezers oproep om een selfie te sturen naar me, leek het me een goede start van deze serie!

Ik maak niet zo vaak selfies, maar als ik bijvoorbeeld mijn nieuwe lippenstift wil laten zien is een selfie maken wel handig. Natuurlijk kan ik mijn spiegelreflex gebruiken maar dat kost me soms teveel tijd terwijl ik gewoon even snel een kiekje wil schieten. Vandaar dus de selfie.

Maar hoe maak je een selfie?

 • Wat ik zelf de belangrijkste tip vind is: gebruik natuurlijk licht! Geen flitser of bij een lamp gaan staan. De beste selfies worden dan ook overdag gemaakt. Als je niet naar buiten kunt zorg dan dat je bij een noordelijke raam gaat staan. Dat licht is vaak het felste.
 • Nog een hele belangrijke: maak de foto NOOIT recht van voren. Links is meestal je beste kant en als je de foto met de frontcam maakt draai dan dus een beetje naar rechts (ivm het spiegelbeeld).
 • Verder moet je, als je een leuke selfie wilt maken, je wel ontspannen. Als je krampachtig bent of gespannen dan zie je dat direct terug op de foto. Probeer het dan ook zo spontaan mogelijk te doen.
 • Waar je ook naar kunt kijken is je achtergrond. Heb je een hele drukke achtergrond dan zal dat de aandacht afleiden van jou. Probeer ook de kleur van de achtergrond aan te passen aan je teint. Ik ben nogal wit van mezelf dus als ik voor een witte muur ga staan benadruk ik dat alleen maar.
 • Verder is het zo dat wanneer je de foto net boven je hoofd maakt met je kin omlaag (een centimeter, als je hem van boven neemt zie je die dubbele kin niet) het je slanker maakt. Dat is altijd mooi meegenomen toch?
 • Je kunt ook het raster op je telefoon gebruiken zodat je niet helemaal in het midden op de foto komt te staan maar juist op 1 van de kruispunten van het raster.
 • Wat ik tegenwoordig ook gebruik is bij Instagram de Focus functie bij de stories. Daarmee vervaag je de achtergrond en focust hij dus volledig op jou. Dat maakt de selfie weer net iets leuker!
 • De laatste tip die ik mee wil geven is: gebruik een filter! Die filters zijn er niet voor niets en je bent echt niet de enige die het doet. Dus wat let je?

hoe maak je een selfie

Maak jij wel eens een selfie? En lukken ze altijd?

De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

DIT DELEN:

Deze blog kun je in de volgende categorieën vinden
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

16 reacties

 1. Marion op 30 oktober 2014 om 07:16

  Kan ik bij deze mijn ingezonden selfie annuleren? Die is dus compleet verkeerd gemaakt hahahah!

  • Nicole (misseagles) op 30 oktober 2014 om 08:02

   No Way!! Die komt binnenkort mooi op mijn blog hihi…

  • Anita op 30 oktober 2014 om 08:31

   Same here Marion

 2. Geertje op 30 oktober 2014 om 09:11

  Fijne tips! Ik maak best wel vaak een selfie, de laatste tijd veel met de meiden! “Mama, wil je een foto maken?”

 3. Simone op 30 oktober 2014 om 09:41

  Mijn selfies lukken lang niet altijd. Maar nu je het zegt, ik fotografeer inderdaad meestal mijn linker kant. Weet ik meteen waarom, haha!

 4. Mama van Vesper op 30 oktober 2014 om 10:11

  goede tips!

 5. Insoon op 30 oktober 2014 om 10:11

  Altijd handig, dit soort tips. En ik zal eens op m’n linkerkant letten 😉

 6. Zoë-Amber op 30 oktober 2014 om 12:25

  Ik ben echt niet gemaakt voor Selfies XD

  Een goeie kant heb ik namelijk niet 🙁

 7. Marijke op 30 oktober 2014 om 14:25

  Goede tips, misschien worden selfies nu leuker 🙂
  Gelukkig had ik al een halfie gestuurd, heel spontaan kwam er iemand het beeld in 🙂
  Werkt ook goed kan ik zeggen.

 8. Rory op 30 oktober 2014 om 15:21

  Wat een goede tips. Nooit recht van voren. Hmmmmm, dat heb ik hiervoor niet zo soepel gedaan merk ik:)

 9. Anouk op 30 oktober 2014 om 17:50

  Wat een fijne tips! Mijn selfies mislukken vrij vaak, haha. :p xo

 10. Wanda op 30 oktober 2014 om 19:52

  Leuke tips! Ik maak vrijwel nooit selfies van mezelf, wel vaak met vriendlief erbij maar dan maakt hij ze met mijn normale toestel, vooral omdat hij langer is en meestal lukt dat wel aardig…

 11. Petra op 30 oktober 2014 om 21:11

  Gelukkig ben ik niet de enige die er moeite mee heeft. Thanks voor de tips. Nu ook nog proberen minder kritisch te zijn

 12. Linda op 4 november 2014 om 11:47

  Handige tips, ik heb echt moeite om selfies te maken. Lukt me niet met mijn hand op de telefoon. Niet dat ik het erg vind want ik sta niet graag zelf op de foto.

 13. Sofie op 4 november 2014 om 17:01

  Ik maak best wel veel selfies en inderdaad neem ik deze ook vaak vanboven schuin op mij gericht. Meestal gebruik ik ook een spiegel om daar in te kijken hoe het beeld is. Zoniet ga ik idd ook bij het raam staan om genoeg lichtinval te krijgen.
  Fotografie interesseert me ook best wel maar al die theorie mag van mij soms achterwege gehouden worden.
  m’n vriend is er nu ook erg mee bezig en heeft op 2 jaar tijd 3 camera’s aangeschaft om te experimenteren e.d.

  Natuurlijk zijn die niet echt handig om een selfie mee te nemen zoals je zelf ookal vermelde 😀

 14. Petra op 5 november 2014 om 11:12

  Mijn selfies gaan steeds beter. Ik heb er net ook een workshop voor gevolgd: https://www.scrapdelight.nl/product/36030/but-first-let-me-take-a-selfie/

  Ik durf ze wel gewoon te delen hoor. Je hebt toch zelf in de hand welke echt té erg zijn en niet online gaan?

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje