Fotografie tips: hoe maak je een selfie?

Ik wilde al langer een terugkomend item maken waarbij ik fotografie tips geef. Ik wist echter niet goed met welke tips ik kon beginnen. Dit omdat ik zelf natuurlijk ook lerende ben. Maar vorige week maakte Petra de opmerking dat ze niet wist hoe ze een goede selfie moest maken. En aangezien ik mijn lezers oproep om een selfie te sturen naar me, leek het me een goede start van deze serie!

Ik maak niet zo vaak selfies, maar als ik bijvoorbeeld mijn nieuwe lippenstift wil laten zien is een selfie maken wel handig. Natuurlijk kan ik mijn spiegelreflex gebruiken maar dat kost me soms teveel tijd terwijl ik gewoon even snel een kiekje wil schieten. Vandaar dus de selfie.

Maar hoe maak je een selfie?

 • Wat ik zelf de belangrijkste tip vind is: gebruik natuurlijk licht! Geen flitser of bij een lamp gaan staan. De beste selfies worden dan ook overdag gemaakt. Als je niet naar buiten kunt zorg dan dat je bij een noordelijke raam gaat staan. Dat licht is vaak het felste.
 • Nog een hele belangrijke: maak de foto NOOIT recht van voren. Links is meestal je beste kant en als je de foto met de frontcam maakt draai dan dus een beetje naar rechts (ivm het spiegelbeeld).
 • Verder moet je, als je een leuke selfie wilt maken, je wel ontspannen. Als je krampachtig bent of gespannen dan zie je dat direct terug op de foto. Probeer het dan ook zo spontaan mogelijk te doen.
 • Waar je ook naar kunt kijken is je achtergrond. Heb je een hele drukke achtergrond dan zal dat de aandacht afleiden van jou. Probeer ook de kleur van de achtergrond aan te passen aan je teint. Ik ben nogal wit van mezelf dus als ik voor een witte muur ga staan benadruk ik dat alleen maar.
 • Verder is het zo dat wanneer je de foto net boven je hoofd maakt met je kin omlaag (een centimeter, als je hem van boven neemt zie je die dubbele kin niet) het je slanker maakt. Dat is altijd mooi meegenomen toch?
 • Je kunt ook het raster op je telefoon gebruiken zodat je niet helemaal in het midden op de foto komt te staan maar juist op 1 van de kruispunten van het raster.
 • Wat ik tegenwoordig ook gebruik is bij Instagram de Focus functie bij de stories. Daarmee vervaag je de achtergrond en focust hij dus volledig op jou. Dat maakt de selfie weer net iets leuker!
 • De laatste tip die ik mee wil geven is: gebruik een filter! Die filters zijn er niet voor niets en je bent echt niet de enige die het doet. Dus wat let je?

hoe maak je een selfie

Maak jij wel eens een selfie? En lukken ze altijd?

De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.

16 reacties op “Fotografie tips: hoe maak je een selfie?

 • Mijn selfies lukken lang niet altijd. Maar nu je het zegt, ik fotografeer inderdaad meestal mijn linker kant. Weet ik meteen waarom, haha!

 • Goede tips, misschien worden selfies nu leuker 🙂
  Gelukkig had ik al een halfie gestuurd, heel spontaan kwam er iemand het beeld in 🙂
  Werkt ook goed kan ik zeggen.

 • Leuke tips! Ik maak vrijwel nooit selfies van mezelf, wel vaak met vriendlief erbij maar dan maakt hij ze met mijn normale toestel, vooral omdat hij langer is en meestal lukt dat wel aardig…

 • Gelukkig ben ik niet de enige die er moeite mee heeft. Thanks voor de tips. Nu ook nog proberen minder kritisch te zijn

 • Handige tips, ik heb echt moeite om selfies te maken. Lukt me niet met mijn hand op de telefoon. Niet dat ik het erg vind want ik sta niet graag zelf op de foto.

 • Ik maak best wel veel selfies en inderdaad neem ik deze ook vaak vanboven schuin op mij gericht. Meestal gebruik ik ook een spiegel om daar in te kijken hoe het beeld is. Zoniet ga ik idd ook bij het raam staan om genoeg lichtinval te krijgen.
  Fotografie interesseert me ook best wel maar al die theorie mag van mij soms achterwege gehouden worden.
  m’n vriend is er nu ook erg mee bezig en heeft op 2 jaar tijd 3 camera’s aangeschaft om te experimenteren e.d.

  Natuurlijk zijn die niet echt handig om een selfie mee te nemen zoals je zelf ookal vermelde 😀

Reageren is niet mogelijk.