Hoe kies je de naam van je kind?

Sinds dat we te horen hebben gekregen een meisje te verwachten zijn we bezig geweest met het bedenken van een naam voor haar. En dat was geen makkelijk iets. Een naam is namelijk iets heel persoonlijks, hij geeft je een identiteit en maakt je herkenbaar en aanspreekbaar. Wat iemand vindt van een naam is ook enorm persoonlijk. Mensen associëren de naam met iemand die ze kennen of waar ze van hebben gehoord. Zo zijn er al veel namen afgevallen omdat het bijvoorbeeld de naam was van een ex-vriendinnetje van mijn man of omdat het de naam was van het meisje wat me altijd pestte op de basisschool.

Hoe kies je de naam van je kind dan wel?

 • Sommige mensen vernoemen hun kinderen naar een familielid, vaak de ouder of grootouder. Wanneer een naam dan minder fraai is kun je bijvoorbeeld een roepnaam kiezen die je zelf mooi vindt en alleen in de officiële naam te vernoemen.
 • Zeg de voornaam en achternaam hardop. Zo kun je de klank en het ritme van de combinatie testen. Vaak is een korte voornaam ook mooier bij een langere achternaam en andersom.
 • Het is beter als de voornaam niet eindigt met dezelfde klank als waarmee de achternaam begint.
 • Bedenk een naam die ook past bij een volwassen persoon, de naam gaat tenslotte levenslang mee!
 • Let op de initialen en op de combinatie van voornaam en achternaam. Bijvoorbeeld Frank Rijk, Bob Bel en Loekie de Leeuw.
 • Voorkom dat je kind zijn/haar naam voortdurend moet spellen en zorg voor een niet te afwijkende spelling van de naam. Bijvoorbeeld Franz in plaats van Frans, Djieno in plaats van Gino, enzovoort.

Bovenstaande tips kun je gebruiken om in ieder geval een aantal namen af te laten vallen. Waar je nog meer op let is heel persoonlijk. Sommige mensen willen het liefst een oer-Hollandse naam, anderen willen juist een buitenlandse naam. Dan zijn er ook nog mensen die gaan voor 2 namen in 1 bijvoorbeeld Anne-Marie of ze willen juist zo kort mogelijk bijvoorbeeld Eva.

Namen met een bepaalde betekenis, daar wordt ook vaak naar gezocht. En er zijn ook mensen die willen graag een populaire naam of juist weer niet. Wat dan handig is om de namenlijst van het SVB erbij te pakken, daar wordt namelijk elk kwartaal de top 20 van meest populaire namen gepubliceerd!

875_3wh8yenz

We hebben een naam!

Nadat we een lijst hadden gemaakt en een aantal namen geprobeerd hadden hoorde ik op de radio een naam voorbij komen die in mijn hoofd bleef hangen. Die naam besprak ik met manlief maar we wilden nog geen besluit nemen erover. Het was tenslotte nog erg vroeg in de zwangerschap. Echter hebben we sinds een aantal weken besloten dat het deze naam ook echt gaat worden. Het is gewoon dé naam voor ons prinsesje.

Er zijn wel bepaalde mensen die enorm graag willen weten wat de naam gaat worden, maar ze zullen toch nog even moeten wachten totdat ons meisje daadwerkelijk geboren is. Pas dan maken we het bekend. Best spannend want er zullen altijd mensen zijn die de naam niet mooi vinden of die hem associëren met iemand die ze niet leuk vinden. Maar het is onze keus, de naam van ons kindje en wij zijn er dol gelukkig mee!!

12 reacties op “Hoe kies je de naam van je kind?

 • Een naam uitzoeken kan best lastig zijn. Wij zijn op de Arabische toer gegaan, op zich door iedereen wel uit te spreken maar niet altijd goed. Ach ja, laten we maar niet over de achternaam beginnen dat is al helemaal een drama.

 • Een naam bedenken is inderdaad moeilijker dan je denkt. De namen van onze kids zijn combinaties van de naam van manlief en ikzelf.
  Ik ben benieuwd naar jullie gekozen naam.

 • Oh spannend! Ik zou het zelf zo moeilijk vinden om zoiets geheim te houden terwijl je het eigenlijk van de daken zou willen schreeuwen, hihi.

  xx May

 • Ik ben benieuwd hoor meid! Ik vond het ook zo verschrikkelijk moeilijk. Het geeft wel veel rust als je de knoop hebt doorgehakt. Krijgt ze trouwens ook nog een tweede naam? Of houden jullie het aantal namen ook nog geheim tot na de geboorte?

 • Ik had voor beide geslachten altijd al namen in me hoofd en manlief vond ze beide leuk, maar uiteindelijk zijn het toch twee andere namen geworden hahaha. Net als bij jou is het bij ons ook spannend wat de associaties zullen zijn als de naam straks bekend is.

 • Wij moesten beide rekenibg houden met ons werk en daar ineerdaad geeb associaties mee hebben. Maar bij de errste de beste meisjesnaam waren wij er al over uit hihi en dat zelfs nog voor de echo

 • Lijkt me inderdaad erg moeilijk om een naam te verzinnen, het is natuurlijk niet iets wat je later even weer kunt gaan wijzigen… Ben benieuwd wat het bij jullie is geworden!

 • Een naam bedenken lijkt mij ook het moeilijkst. Ik heb vroeger toen ik klein was, mijn ouders echt wel vervloekt. Elke keer als iemand mijn naam zag, was het…”Huh?” of kan je dat even spellen?
  Maar nu ik ouder ben, kan ik het wel waarderen. Als ik ergens heen bel, hoef ik alleen mijn voornaam te zeggen en ze weten al wie ze aan de lijn hebben.

Reageren is niet mogelijk.