Hoe je kat meer laten drinken uit een kattendrinkbak?

Katten zijn niet de makkelijkste dieren als het om drinken gaat. Zo kunnen katten een aanzienlijke lange tijd zonder water. Als kattenbaasjes moet je katten er echt aan helpen herinneren dat zij moeten drinken uit hun kattendrinkbak. Doe je dit niet, dan is er een kans dat je kat gezondheidsproblemen zoals nierfalen of een blaasontsteking kan oplopen. Het is dus uitermate belangrijk dat je kat voldoende drinkt! Maar hoe zorg je er nou voor dat je kat meer water drinkt uit zijn kattendrinkbak? In deze blog geven we je wat tips om ervoor te zorgen dat je kat meer uit zijn kattendrinkbak drinkt!

Hoeveel water moet je kat drinken uit de kattendrinkbak?

Katten horen minimaal 30 ml water per kilo van hun lichaamsgewicht te drinken per dag. Dat is ongeveer zo’n 120 ml vocht voor een gemiddelde kat van 4 kg. Voor alle katten is genoeg water drinken belangrijk, maar voornamelijk voor katten met nierproblemen of blaasgruis. Door voldoende water te drinken verdunt de urine van de kat waardoor kristalvormen en verstopping minder snel ontstaat. Daarnaast blijft door voldoende vocht de bloeddruk van je kat optimaal, waardoor de nieren weer worden ontlast.

Aantrekkelijke kattendrinkbak

Naast het feit dat je kat drinkwater moet drinken, zijn de omstandigheden waaronder de kater zijn water kan drinken ook erg van belang. Door je kattendrinkbak zo aantrekkelijk mogelijk voor je kat te maken en de drinkomstandigheden van je kat zo optimaal mogelijk te maken, kan je kat met plezier voldoende drinken uit zijn kattendrinkbak.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Tip 1: Gebruik een grote kattendrinkbak

De snorharen van je kat zijn enorm gevoelig. Doordat de standaard kattendrinkbakken zo klein zijn raken de gevoelige snorharen van je kat de randen van de waterbak. Dit kan voor je kat een reden zijn om niet uit zijn kattendrinkbak te drinken. Je kan zelfs de aandoening ‘snorhaar vermoeidheid’ oplopen door een te kleine kattendrinkbak. Geef je kat daarom altijd een grote kattendrinkbak, om ervoor te zorgen dat de snorharen van je kat vrij blijven. De snorharen van je kat zijn lang, zo is de langst gemeten snorhaar van een kat wel 19 cm. Een kattendrinkbak voor een kat met zulke lange snorharen moet dus behoorlijk groot zijn om ervoor te zorgen dat de kat zijn snorharen vrij kan houden.

Tip 2: Kattendrinkbak tot de rand vullen

Aanvullend op de vorige tip is het ook goed om de kattendrinkbak helemaal tot aan de rand te vullen. Op deze manier voorkom je wederom dat de snorharen van je kat de rand van de waterbak raken en kun je ook nog eens goed zien of je kat water heeft gedronken en ook hoeveel.

Tip 3: Meerdere kattendrinkbakken op de looproute

Zoals al in het begin van deze blog is benoemd moet je je kat er aan herinneren om te drinken. Daarom is het slim om op verschillende plekken en waar je kat graag is in je huis een kattendrinkbak te plaatsen. Hoe vaker katten namelijk de kattendrinkbak tegenkomt tijdens hun dagelijkse activiteiten, hoe sneller katten geneigd zijn om water te drinken. We geven je daarom als tip mee om meerdere maten en typen kattendrinkbakken te plaatsen op plekken in huis waar je kat dagelijks komt. Extra tip: plaats ook een kattendrinkbak op hoogte in bijvoorbeeld de vensterbank. Katten houden er namelijk van om de hoogte op te zoeken. Gaat je kat ook naar buiten? Vergeet dan niet om ook een kattendrinkbak buiten te plaatsen.

Tip 4: Zet de kattendrinkbak niet langs de voerbak of kattenbak

Zorg ervoor dat er minimaal een paar meter afstand zit tussen de kattendrinkbak, de voerbak of de kattenbak! Het spreekt voor zich dat je kat niet wil drinken uit zijn kattendrinkbak langs de plek waar hij ook zijn ontlasting doet. In de natuur zouden katten hun prooi nooit naast water opeten, omdat katten zich ervan bewust zijn dat de bacteriën van hun prooi in hun drinkwater terecht kan komen. Daarnaast kan de geur van het voerbak de kat afleiden, waardoor je kat eerder naar zijn voerbak gaat dan dat hij gaat drinken uit zijn kattendrinkbak.

Tip 5: Gebruik een waterfontein als kattendrinkbak

Katten zullen sneller uit stromend water drinken, omdat ze instinctief aanvoelen dat het water van verser is. Speciaal hiervoor zijn waterfonteinen als kattendrinkbak op de markt gebracht. Een ander groot voordeel aan een waterfontein als kattendrinkbak is dat deze meestal groter zijn dan een normale kattendrinkbak, waardoor de snorharen van je kat dus niet tegen de rand aan komen. Katten kunnen ook de voorkeur geven aan stromend water en vinden het leuk om met het stromende water te spelen. Dit is ook de reden waarom enkele katten op het aanrecht uit de druppelende kraan zitten te drinken. Een waterfontein als kattendrinkbak is dus de ultieme oplossing voor katten die een voorkeur hebben voor stromend water. Daarnaast zijn sommige waterfonteinen verstelbaar waardoor het water op verschillende manieren kan stromen, zoals een normale stroom water, verschillende rustige stromen water of opborrelend water.

Tip 6: Een kattenaquarium als kattendrinkbak

Een aantrekkelijke kattendrinkbak voor je kat kan ook een klein aquarium zijn die je kan vullen met zuurstofwaterplantjes. Daarnaast is een kattenaquarium ook groot genoeg om de snorharen van je kat vrij te houden. De plantjes in een kattenaquarium geven ook een interessante smaak en geur aan het water. Succes dat je kat drinkt uit deze kattendrinkbak is dus gegarandeerd! Natuurlijk is het wel belangrijk dat je het water van de kattendrinkbak elke dag ververst, zodat je kat wel schoon water kan drinken.

We hopen dat je nu dankzij al deze tips ervoor kan zorgen dat je kat genoeg drinkt uit zijn kattendrinkbak! Je wil er natuurlijk wel voor zorgen dat je kat gezond is en blijft. Heb je nog geen goede kattendrinkbak? Bestel dan je drinkbak kat eenvoudig online!