Hoe houd je voorlezen aan (ongeduldige) peuters leuk?

shutterstock_386669455

Voorlezen is een hele gezellige, leuke en ook leerzame bezigheid. Maar met die eigenwijze peuters die van allerlei andere plannen hebben kan het soms een regelrechte uitdaging zijn om gewoon even simpel een boekje voor te lezen.

Hoe belangrijk is voorlezen?

Voorlezen is eigenlijk voor elk kind een belangrijk deel van de opvoeding. Lees je je kindje al voor vanaf baby zijnde? Dan zal hij zeer waarschijnlijk een taal voorsprong hebben op leeftijdsgenootjes: zijn woordenschat is groter, maar ook zijn taalgevoel is beter.

Voorlezen helpt peuters de wereld beter te begrijpen, maar vergis je niet bij peuters. Rond hun 3de verjaardag zullen ze de “magische fase” betreden. Wat in houd dat ze niet zo goed het verschil kunnen zien tussen nep en echt (denk even aan sinterklaas die zich voor hun neus omkleed, daarna is het voor hun sinterklaas). Ook kennen ze nog geen oorzaak en gevolg. Houd daar bij boekjes dus rekening mee vooral als ze erg angstig ergens voor zijn.

Voorlezen is ook ontzettend goed voor jullie onderlinge band. En tijdens het voorlezen kun je ook nog even lekker knuffelen met je kind: zo komt het knuffel hormoon vrij en voelen jullie beide jezelf een stuk gelukkiger! Je peuter zal het fijn vinden om op een vast moment van de dag mama of papa even voor zichzelf te hebben.

Peuters zijn ook dol op nieuwe dingen leren: je hebt leuke boekjes waarin ze leren tellen maar ook boekjes over verschillende beroepen. En wat dacht je van boekjes over zindelijkheid, daar zijn er ook genoeg van! Wist je dat ze door regelmatig voor te lezen ook beter voorbereid zijn op de basisschool straks? Ze leren zo geduldiger te zijn en te luisteren. Dat kunnen ze straks ook goed gebruiken.

Praktische tips om het voorlezen leuk te houden

In het leven van een peuter kunnen een hoop dingen soms een uitdaging zijn. Zo ook voorlezen. Even een paar praktische tips voor het voorlezen aan peuters.

 • Lees eerst zelf even het boek, zodat je kunt zien of er niet ineens een enge draak in voorkomt waar hij zo ontzettend bang voor is.
 • Kies het juiste moment uit om te gaan voorlezen aan je peuter. Is je kindje te moe? Dan zal hij waarschijnlijk te snel afgeleid zijn en geen geduld hebben om het verhaaltje af te lezen. Kies dan een kort verhaaltje, stop halverwege (“Zullen we dit boekje morgenavond weer verder lezen?” dan hebben ze zelf de macht om te kiezen), of verplaats het naar een ander moment.
 • Belangrijk ook is het uitkiezen van de juiste plek. Ziet een peuter 300 andere leuke dingen om zich heen? Dan zal hij waarschijnlijk dat allemaal nog even willen doen of proberen. Maak een plekje in huis of in zijn kamer waar niet zoveel afleiding staat.
 • Geef je peuter een keuze. Maar beperk wel de keuzes. Geef je 5 keuzes dan gaat het niets worden. Laat ze kiezen uit twee boeken. Geef ze de macht om te kiezen of het boekje nu wordt afgelezen of de volgende keer als ze duidelijk geen zin meer hebben.
 • Herhaling. Ze zijn dol op herhaling. Ze horen verhaaltjes graag voor de 384938ste keer. Doe het gewoon, je leest voor hen, niet voor jezelf. Willen ze dat verhaaltje echt nog een keer (ondanks dat jij hem echt zat bent..) lees hem nou gewoon nog maar een keertje voor, voor je het weet mag je niet meer voorlezen 😉
 • Maak goed gebruik van je stem! Je hoeft niet gelijk te denken aan stemmetjes (daar ben ik ook echt niet handig in), maar lees niet voor op 1 toon. Maak de zinnen spannend. Probeer de emoties in het verhaal door te laten klinken in je stem. Zo zullen ze aandachtiger luisteren.
 • Peuter even alert krijgen? Verander eens iets in een bekend boekje. In plaats van Bobbi noem je hem nu Kees. Dan heb je peuter vast weer even wakker!
 • Als het boek is afgelopen, is dat soms nogal abrupt voor peuters. Ze zien het niet aankomen. Sla dus niet gelijk het boek dicht en zeg welterusten. Ga nog even samen het boek bekijken. Misschien kunnen jullie fantaseren over hoe het verhaal verder ging? Of praten over de emoties in het boek? Of gewoon lekker nog even kletsen over de dag als ze daar zin in hebben. Kijk wat je peuter je aanbied en ga daar vooral in mee!
 • Kies het juiste boek uit. En dan bedoel ik qua lengte, qua plaatjes. Het ene kindje heeft sneller geduld voor een langer verhaal dan een andere. Dat geeft helemaal niets! De een is visueler ingesteld en kijkt graag en lang naar de plaatjes. Kijk en luister goed naar je peuter en speel daar op in.

afbeelding-lezen-peuter

Wat als je kindje snel afgeleid is?

Peuters zijn de koning in bezig zijn met van alles en nog wat. En hebben een hele korte concentratie boog. Als je kindje snel afgeleid is zijn er een paar dingen waar je even bij stil kan staan:

 • Is het boekje misschien iets te lang? Kan je hem inkorten of in twee keer voorlezen? Ik sloeg nog al eens hele stukken over. Dan vond ze het boekje wel leuk maar het was gewoon eigenlijk voor kleuters. Veel te lang voor een peuter. Maar toch wilde ze het graag. Dan maar stukken overslaan of zelf het verhaal verzinnen.
 • Is je kindje misschien te moe? Probeer het dan eens op een ander tijdstip!
 • Ben je zelf misschien iets te gehaast en onrustig? Dat kan je kindje ook oppikken natuurlijk! Straal rust uit en je kindje neemt dat (uiteindelijk) over!

Hoe zorg je dat ze de aandacht langer vast kunnen houden?

 1. Geef ze wat te doen, zo blijf het interessant: Laat ze de bladzijde omslaan. Kies een zoekboek of een ander boek waarin ze bijvoorbeeld moeten voelen of klepjes open en dicht moeten doen.
 2. Zijn ze afgeleid omdat er iets is wat ze graag willen doen? Misschien moet je dat eerst even doen dat het uit hun hoofd is. Al blijf je dan soms aan de gang natuurlijk. Wij hebben ook eens een tijdje gehad dat onze dochter echt er even geen zin in had. Te veel andere prikkels. Toen hebben we het even gelaten. We vroegen wel regelmatig even of ze al een boekje wilde.
 3. Giet het in een vast ritueel en probeer dat niet vanaf te wijken. Hoe consequenter je er in bent, hoe beter zij er ook mee kunnen omgaan en geduldiger zullen worden!
 4. Geef ze complimenten als ze dingen doen waar ze moeite mee hebben. Onze dochter had nog al eens de neiging om niet rustig te blijven liggen maar het hele bed door te gaan. Nog even pop pakken. Oh en dr jurk. Oh en kan je die aan doen? Toen heb ik haar heel duidelijk uitgelegd: “Als ik voorlees vind ik het fijn als je rustig blijft liggen. Ga je andere dingen doen dan pauzeer ik met voorlezen.”. Dat had ze heel snel door. Bleef ze dan een paar bladzijden rustig liggen, dan zei ik ook “Wat fijn zeg dat je nu zo rustig blijft liggen en goed luistert naar het verhaal!”.  En zo kon ze steeds geduldiger blijven luisteren.

Gastblog door: Serita Vossen

* De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

DIT DELEN:

Deze blog kun je in de volgende categorieën vinden ,
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

14 reacties

 1. simpel, met een snufje liefde op 7 oktober 2016 om 06:26

  Goede tips! Ik lees ook graag met onze jongens en ze bleven best goed stilzitten toen ze nog kleuter waren.

  • Nicole op 8 oktober 2016 om 05:58

   Fijn zeg! Hier een spring in t veld die echt geen zitvlees heeft Hihi..

 2. Monique op 7 oktober 2016 om 07:47

  Fijne tips! Lise vindt voorgelezen worden zo’n beetje het leukste wat er is dus meestal hoef ik weinig moeite te doen om haar aandacht erbij te houden.

  • Nicole op 8 oktober 2016 om 05:57

   Oh ja Fay vindt voorlezen ook leuk maar is toch snel afgeleid hihi

 3. Vlijtig Liesje op 7 oktober 2016 om 09:10

  Aandacht vasthouden was bij mijn kinderen ook altijd een probleem. Soms stelde ik daarom ineens een vraag over wat er net gelezen was. Dan schrokken ze weer wakker.

 4. Sjoukje - meergeldminderstress.nl op 7 oktober 2016 om 11:41

  Goeie tips! Ik lees ook heel vaak voor. Mijn kinderen zijn nu al wat ouder, dus ik kan nu echt flinke verhalen voorlezen. Mijn beste tip is om het te blijven doen. Als je het elke keer weer probeert, snappen ze vanzelf waarom het zo leuk is.
  Ik vond het zelf trouwens een grotere uitdaging om mijn concentratie vast te houden, bij de 300e keer Gonnie en Gijsje… Superleuk boekje overigens, daar niet van. 🙂

  • Nicole op 8 oktober 2016 om 05:56

   Haha ja klopt. Ik laat haar dus niet altijd zelf kiezen maar pak regelmatig dus gewoon even een ander boekje. Voor de verandering ?

 5. marleen@burgertrutjes op 7 oktober 2016 om 14:09

  Jaa, wat een leuke tips. Als kind vond ik voorgelezen geworden ongeveer wat ik nu winkelen vind 😉

  • Nicole op 8 oktober 2016 om 05:56

   Haha nou dan vond je het wel heeeeel leuk!

 6. Ilse van Kreanimo op 7 oktober 2016 om 18:00

  Hier zit de oudste in het eerste leerjaar en wil alle woordjes ‘Ik, de, kom, kan, lik, een, beer, een,…” zelf lezen….
  Dat maakt het niet makkelijker om die peuter en kleuter rustig te houden 😉

  • Nicole op 8 oktober 2016 om 05:55

   Mijn dochter (die nog niet kan lezen haha) wil ook telkens zelf voorlezen dus eerst doe ik het en daarna mag zij ?

 7. Merel op 12 oktober 2016 om 10:16

  Handige tips. Vooral eerst zelf lezen en daarna pas voorlezen. Dat is hier weleens misgegaan ?

 8. […] kind vindt het heerlijk om voorgelezen te worden. Maak van het voorlezen even een momentje. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Maar ook tijdens het ontbijt of de lunch […]

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje