Hoe houd je voorlezen aan (ongeduldige) peuters leuk?

Voorlezen is een hele gezellige, leuke en ook leerzame bezigheid. Maar met die eigenwijze peuters die van allerlei andere plannen hebben kan het soms een regelrechte uitdaging zijn om gewoon even simpel een boekje voor te lezen. Daarom in deze blog tips om voorlezen aan (ongeduldige) peuters leuk te maken.

Hoe belangrijk is voorlezen?

Voorlezen is eigenlijk voor elk kind een belangrijk deel van de opvoeding. Lees je je kindje al voor vanaf baby zijnde? Dan zal hij zeer waarschijnlijk een taal voorsprong hebben op leeftijdsgenootjes: zijn woordenschat is groter, maar ook zijn taalgevoel is beter.

De wereld beter begrijpen door voorlezen

Voorlezen helpt peuters de wereld beter te begrijpen, maar vergis je niet bij peuters. Rond hun 3de verjaardag zullen ze de “magische fase” betreden. Wat in houd dat ze niet zo goed het verschil kunnen zien tussen nep en echt (denk even aan sinterklaas die zich voor hun neus omkleed, daarna is het voor hun sinterklaas). Ook kennen ze nog geen oorzaak en gevolg. Houd daar bij boekjes dus rekening mee vooral als ze erg angstig ergens voor zijn.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Onderlinge band versterken

Voorlezen is ook ontzettend goed voor jullie onderlinge band. En tijdens het voorlezen kun je ook nog even lekker knuffelen met je kind: zo komt het knuffel hormoon vrij en voelen jullie beide jezelf een stuk gelukkiger! Je peuter zal het fijn vinden om op een vast moment van de dag mama of papa even voor zichzelf te hebben.

Lees ook: Hoe help je je kind met lezen in groep 3?

Voorlezen leert je peuter nieuwe dingen

Peuters zijn ook dol op nieuwe dingen leren: je hebt leuke boekjes waarin ze leren tellen maar ook boekjes over verschillende beroepen. En wat dacht je van boekjes over zindelijkheid, daar zijn er ook genoeg van! Wist je dat ze door regelmatig voor te lezen ook beter voorbereid zijn op de basisschool straks? Ze leren zo geduldiger te zijn en te luisteren. Dat kunnen ze straks ook goed gebruiken.

Praktische tips om het voorlezen leuk te houden

In het leven van een peuter kunnen een hoop dingen soms een uitdaging zijn. Zo ook voorlezen. Even een paar praktische tips voor het voorlezen aan peuters.

  • Lees eerst zelf even het boek, zodat je kunt zien of er niet ineens een enge draak in voorkomt waar hij zo ontzettend bang voor is.
  • Kies het juiste moment uit om te gaan voorlezen aan je peuter. Is je kindje te moe? Dan zal hij waarschijnlijk te snel afgeleid zijn en geen geduld hebben om het verhaaltje af te lezen. Kies dan een kort verhaaltje, stop halverwege (“Zullen we dit boekje morgenavond weer verder lezen?” dan hebben ze zelf de macht om te kiezen), of verplaats het naar een ander moment.
  • Belangrijk ook is het uitkiezen van de juiste plek. Ziet een peuter 300 andere leuke dingen om zich heen? Dan zal hij waarschijnlijk dat allemaal nog even willen doen of proberen. Maak een plekje in huis of in zijn kamer waar niet zoveel afleiding staat.
  • Geef je peuter een keuze. Maar beperk wel de keuzes. Geef je 5 keuzes dan gaat het niets worden. Laat ze kiezen uit twee boeken. Geef ze de macht om te kiezen of het boekje nu wordt afgelezen of de volgende keer als ze duidelijk geen zin meer hebben.
  • Herhaling. Ze zijn dol op herhaling. Ze horen verhaaltjes graag voor de 384938ste keer. Doe het gewoon, je leest voor hen, niet voor jezelf. Willen ze dat verhaaltje echt nog een keer (ondanks dat jij hem echt zat bent..) lees hem nou gewoon nog maar een keertje voor, voor je het weet mag je niet meer voorlezen 😉
  • Maak goed gebruik van je stem! Je hoeft niet gelijk te denken aan stemmetjes (daar ben ik ook echt niet handig in), maar lees niet voor op 1 toon. Maak de zinnen spannend. Probeer de emoties in het verhaal door te laten klinken in je stem. Zo zullen ze aandachtiger luisteren.
  • Peuter even alert krijgen? Verander eens iets in een bekend boekje. In plaats van Bobbi noem je hem nu Kees. Dan heb je peuter vast weer even wakker!
  • Als het boek is afgelopen, is dat soms nogal abrupt voor peuters. Ze zien het niet aankomen. Sla dus niet gelijk het boek dicht en zeg welterusten. Ga nog even samen het boek bekijken. Misschien kunnen jullie fantaseren over hoe het verhaal verder ging? Of praten over de emoties in het boek? Of gewoon lekker nog even kletsen over de dag als ze daar zin in hebben. Kijk wat je peuter je aanbied en ga daar vooral in mee!
  • Kies het juiste boek uit. En dan bedoel ik qua lengte, qua plaatjes. Het ene kindje heeft sneller geduld voor een langer verhaal dan een andere. Dat geeft helemaal niets! De een is visueler ingesteld en kijkt graag en lang naar de plaatjes. Kijk en luister goed naar je peuter en speel daar op in.
tips voorlezen peuter

Wat als je kindje snel afgeleid is?

Peuters zijn de koning in bezig zijn met van alles en nog wat. En hebben een hele korte concentratie boog. Als je kindje snel afgeleid is zijn er een paar dingen waar je even bij stil kan staan:

  • Is het boekje misschien iets te lang? Kan je hem inkorten of in twee keer voorlezen? Ik sloeg nog al eens hele stukken over. Dan vond ze het boekje wel leuk maar het was gewoon eigenlijk voor kleuters. Veel te lang voor een peuter. Maar toch wilde ze het graag. Dan maar stukken overslaan of zelf het verhaal verzinnen.
  • Is je kindje misschien te moe? Probeer het dan eens op een ander tijdstip!
  • Ben je zelf misschien iets te gehaast en onrustig? Dat kan je kindje ook oppikken natuurlijk! Straal rust uit en je kindje neemt dat (uiteindelijk) over!

Hoe zorg je dat ze de aandacht langer vast kunnen houden?

  1. Geef ze wat te doen, zo blijf het interessant: Laat ze de bladzijde omslaan. Kies een zoekboek of een ander boek waarin ze bijvoorbeeld moeten voelen of klepjes open en dicht moeten doen.
  2. Zijn ze afgeleid omdat er iets is wat ze graag willen doen? Misschien moet je dat eerst even doen dat het uit hun hoofd is. Al blijf je dan soms aan de gang natuurlijk. Wij hebben ook eens een tijdje gehad dat onze dochter echt er even geen zin in had. Te veel andere prikkels. Toen hebben we het even gelaten. We vroegen wel regelmatig even of ze al een boekje wilde.
  3. Giet het in een vast ritueel en probeer dat niet vanaf te wijken. Hoe consequenter je er in bent, hoe beter zij er ook mee kunnen omgaan en geduldiger zullen worden!
  4. Geef ze complimenten als ze dingen doen waar ze moeite mee hebben. Onze dochter had nog al eens de neiging om niet rustig te blijven liggen maar het hele bed door te gaan. Nog even pop pakken. Oh en dr jurk. Oh en kan je die aan doen? Toen heb ik haar heel duidelijk uitgelegd: “Als ik voorlees vind ik het fijn als je rustig blijft liggen. Ga je andere dingen doen dan pauzeer ik met voorlezen.”. Dat had ze heel snel door. Bleef ze dan een paar bladzijden rustig liggen, dan zei ik ook “Wat fijn zeg dat je nu zo rustig blijft liggen en goed luistert naar het verhaal!”.  En zo kon ze steeds geduldiger blijven luisteren.

Gastblog door: Serita Vossen

* De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.

15 reacties op “Hoe houd je voorlezen aan (ongeduldige) peuters leuk?

Reageren is niet mogelijk.