Hoe herken je een oorontsteking bij een kind?

Ons meisje zit aan de antibiotica omdat ze een oorontsteking heeft aan beide oren. Ik was er dit keer zo erg van overtuigd dat het een oorontsteking was en toch vond ik het moeilijk om de dokter te bellen. We waren een paar weken terug ook al eens geweest namelijk en toen was het vals alarm. Ik voel me dan zo’n overbezorgde moeder. Maar achteraf ben ik blij dat ik toch naar mijn moedergevoel heb geluisterd en gewoon ben gegaan. Toch blijft de vraag me bezig houden. Hoe herken je een oorontsteking bij een kind?

Mijn ervaring

Fay was al een paar dagen erg verkouden, maar verder merkte je helemaal niets aan haar. De eerste signalen kwamen afgelopen zondag. Al had ik ze dus pas achteraf door. Want op zondag gingen we met de prinsenkar de prins ophalen en klaagde de kleine meid om pijn en ze greep dan naar haar oren. Ik dacht toen dat het kwam door de kapel die speelde en de koude wind die woei. Binnen had ik namelijk oordoppen (die review + winactie komt er nog aan!) voor haar en die deed ze na een tijdje zelfs af. Ze leek geen last te hebben van haar oren of überhaupt ergens last van te hebben.

IMG_0105

Bol AlgemeenBol Algemeen

De dag erop was het weer feest, we gingen naar de jeugdprins thuis en daarna nog door naar de residentie om daar spelletjes te spelen. Ook toen vermaakte de kleine meid zich enorm. In de bus keek ze haar ogen uit, dat had ze nog nooit zo meegemaakt. En ook in de residentie zat ze geen minuut stil. De verlichte dansvloer vond ze wel heel interessant, net zoals de ballen uit de ballenbak en het babymeisje wat later ook op de dansvloer rondkroop. Wat smolt ik bij het aanzien van dit tafereel. Ze vermaakte zich zo goed! Toch merkte ik op een gegeven moment dat ze wel erg moe was. Niet gek ook want ze had al twee dagen geen middagdutje gehad.

We gingen naar huis en daar voelde ik dat ze wel heel erg warm was. Omdat ze toch een schone luier moest namen we direct haar temperatuur op. Daar schrokken we toch wel van: 39.1 graden, koorts dus. Direct een zetpil erin, kijken of ze wat te eten wilde en naar bed. Het leek wel alsof zij vanaf dat moment zich ook besefte dat ze niet lekker was. Want het drinken werd steeds minder en het eten ook. Ook klaagde ze steeds meer over oorpijn en pijn op andere plekken. We zagen haar achteruit gaan qua fitheid en dus besloten we gisteren om toch naar de dokter te gaan.

Hoe herken je een oorontsteking?

Een oorontsteking begint eigenlijk altijd met een verkoudheid, een loopneus en koorts is daarbij vrijwel altijd aanwezig. Je kindje wordt prikkelbaarder en huilt meer dan normaal. Eten en drinken kost nog meer moeite dan normaal omdat slikken pijn doet. Je kind klaagt over oorpijn en/of hoofdpijn of grijpt er steeds naar, vooral wanneer ze ligt of in de kou staan.

Soms krijgen kinderen bij een oorontsteking een loopoor. Dan loopt er dus vocht uit het oor. Maak dit niet schoon door met een wattenstaafje in het oor te wroeten. Maar gewoon met een schoon doekje de oorschelp schoonmaken is genoeg.

pills-384846_1280-2

Wat kun je doen bij een oorontsteking?

Om de pijn en de koorts tegen te gaan kun je jouw kindje paracetamol geven in de vorm van een zetpil of vloeibaar. Je merkt dan vaak dat het kind weer beter drinkt, wat goed is tegen uitdroging. Daarnaast kun je, om de neus vrij te maken ook een neusspray gebruiken.

Wanneer:

 • je kind nog geen maand oud is en koorts heeft
 • je kind zieker wordt en/of suf
 • je kind slecht drinkt (minder dan de helft dan normaal)
 • de oorpijn erger wordt
 • je kind drukpijn heeft achter het oor, of het oor gaat van het hoofd afstaan
 • je kind een middenoorontsteking heeft met hoofdpijn en/of nekpijn
 • je kind een middenoorontsteking heeft en jonger is dan 6 maanden
 • je kind jonger is dan 2 en aan beide oren oorpijn heeft
 • koorts en/of pijn na 3 dagen nog niet minder zijn

Neem dan contact op met de huisarts. Nog een tip van de huisarts: wanneer je kind oorontsteking heeft zorg dan dat het hoofd wat hoger in het bedje ligt, door bijvoorbeeld wat handdoeken onder het matras te leggen. Zo komt er minder druk op de oren en dat zorgt voor minder pijn.

Heeft jouw kind al eens een oorontsteking gehad?

19 reacties op “Hoe herken je een oorontsteking bij een kind?

 • Ja, hier hebben ze het heel vaak gehad. Toen ze baby waren herkende ik het vaak niet, ze waren dan ziek en pas bij de huisarts constateerde we een oorontsteking. oooh wat heb ik vaak antibiotica moeten halen voor die oortjes. Wessel heeft er blijvende gehoorschade aan overgehouden..

 • Mijn zoontje van 6 heeft 2 weken terug oorontsteking gehad aan rechteroor wat we ook niet door hadden in eerste instantie. Hij was flink verkouden en klaagde over buikpijn. Maar ja als halve klas ziek was geweest inclusief juf dacht ik dan nasleep van griep want at en dronk gewoon. Toen ik zaterdag aan werk was belde mijn man dat er constant troep uit oor kwam. Dus zijn ze naar huisartsenpost geweest waar hij een antibiotica kuur kreeg in vorm van oordruppels en een neusspray. Hij heeft geen verhoging gehad en geen last van zijn oor maar verkoudheid en buikpijn zijn ook symptomen

 • Ik heb het zelf als kind heel erg vaak gehad…Lola gelukkig nog nooit *afkloppen*. Wel tegen het randje aan, maar dat zette gelukkig niet door. Oorontsteking is zo pijnlijk, dat gun je niemand. Zeker niet zo’n kleintje. Beterschap Fay!

 • Ah wat goed, dit artikel! Ik had niet geweten hoe ik het had kunnen herkennen dus fijn om dit te lezen. Hoop wel dat het inmiddels beter gaat met je dochtertje. Wat een dotje om te zien!

 • Een tijdje geleden had onze kleine meid ook een oorontsteking. Plots kwam er allemaal vies spul uit haar oor. Het leek wel op snottebellen. De huisdokter zei dat het een flinke meid was, aangezien ze geen enkel teken van pijn toonde. Toch voelde ik me een klein beetje schuldig. Je wilt niet dat je kleintjes lang ziek zijn hé.

 • Oorontsteking komt geregeld voor bij onze dame. Dit heeft ze al vanaf de geboorte. Toen ze onder de 3 jaar was bijna maandelijks en erg ziek. Nu is net 5 en gaat het beter, maar ze heeft het nog steeds. Wij herkennen het aan haar hoest, echte zeehonden hoest. Zodra dat komt, volgt de koorts en pijn. Idd zetpil en neusspray. Beterschap met jullie dame!!

Reageren is niet mogelijk.