Hoe help je je kind met lezen in groep 3?

lezen in groep 3 tips

Wow! Je kind is dit schooljaar gestart in groep 3. Eindelijk begint dan nu het ‘echte’ werk. En heus, je mag best wel toegeven dat je verwonderd bent over het feit dat ze *ineens* hele woorden kunnen lezen. Hoe doen ze dat? Vorig jaar kwamen ze nog thuis met eindeloze stapels verftekeningen en knutselwerkjes, nu met lees(huis)werk. Hoe help jij ze het beste bij het lezen in groep 3?

Nu al een toets?

Ook al zitten de kinderen nog maar een paar weken op school, de Herfstsignalering komt er alweer aan en daarmee zul jij als ouder misschien de boodschap ontvangen dat jouw kind het lezen nog best lastig vindt. ‘Ja, logisch want ze zitten net een paar weken in groep 3’, zul je wellicht denken.

Maar deze Herfstsignalering is juist heel nuttig om vroegtijdige problemen te herkennen en direct aan te pakken. Zie het niet als een waardeoordeel maar zie het als een nulmeting: Wat kan mijn kind al en welke wegen moeten we bewandelen om het zo goed mogelijk te kunnen bedienen, op zijn eigen niveau?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Zit je kind nog in groep twee of heeft het moeite met optellen (rekenen)? Dan zijn deze rekentips voor kleuters een aanrader.

Niveauverschillen bij het lezen in groep 3

Dat niveau is echt van wezenlijk belang bij het lezen. Een kind dat bij de kleuter al mkm-woordjes kan lezen (medelinker-klinker-medeklinker, zoals bal of pet) zal diep ongelukkig worden als het alle lessen moet meedoen om deze woordjes te leren lezen. Andersom is het voor een leerling die het nog lastig vindt om alle letters te verklanken (uitspreken van de klank bij het letterteken), ontzettend frustrerend als het mee moet ik het tempo van ‘de grote groep’ en het maar steeds niet lukt.

Gelukkig hebben de leesmethodes die in het basisonderwijs worden gebruikt een hele goede verdeling in deze niveaus en kunnen de diverse groepen leerlingen in dezelfde les op hun eigen niveau worden aangesproken.

Mijn kind vindt lezen nog lastig (groep 3)

Maar dan hoor je van de leerkracht dat jouw kind het leren lezen nog best lastig vindt. Dat het belangrijk is om thuis goed te oefenen. Wat kun je er dan aan doen om het te helpen? Want de juf zegt dat wel zo gemakkelijk maar we zijn er allemaal achter gekomen dat onderwijzen toch nog verdraaid lastig bleek te zijn en vooral heel tijdrovend in het geval van jonge kinderen die nog niet zelfstandig aan het werk kunnen. Daarom geef ik je een paar tips om het oefenen makkelijker voor jou en leuker voor je kind te maken!

Tip 1: Overleg met de leerkracht

Overleg eerst goed met de leerkracht. Het is belangrijk dat jouw oefeningen goed aansluiten bij de stof die wordt behandeld in de klas. Hij of zij kan je oefenmateriaal mee naar huis geven dat precies bij de lessen van die week past, dus vraag daar gerust om. Goed overleg is voornamelijk belangrijk zodat je, hoe goedbedoeld ook, het proces in de klas niet tegenwerkt.

Tip 2: Letters oefenen

Het is altijd een goed idee om het verklanken van de letters te oefenen. Je kunt hiervoor simpel een stapeltje flitskaartjes maken of downloaden op mijn site. Met zo’n setje flitskaartjes kun je er ook een spelletje van maken. Denk bijvoorbeeld aan klankenbingo, waarbij jij als ouder de klank uitspreekt en je kind op het bingokaartje de goede letter aanstreept. Of zoek eens 10 voorwerpen op in huis, en laat je kind daarbij het woord zeggen. Wat is de eerste klank die je hoort? Leg er dan het kaartje met het goede letterteken bij.

NB. Let er bij het verklanken van de tekens wel op dat je ze goed uitspreekt. Een B is /buh/ en geen /bee/. Een A is /ah/ en geen /aa/.

Tip 3: Voorlezen

Elk kind vindt het heerlijk om voorgelezen te worden. Maak van het voorlezen even een momentje. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Maar ook tijdens het ontbijt of de lunch vinden kinderen het heerlijk om te luisteren. Neem er zelf een kop thee of koffie bij en ga even lekker een kwartiertje zitten. Voor iedereen een heerlijk rustmoment in huis, want jongere en ook oudere kinderen luisteren lekker mee.

Tip 4: Samen lezen

Kinderen leren lezen door heel veel herhaling. Samen een boekje lezen is dan ook enorm goed. Je kunt voorlezen, maar je kunt ook tegelijk lezen, wat we op school het ‘koorlezen’ noemen. Wanneer je tegelijk met je kind leest, kun jij het tempo sturen en heeft het kind steun aan jouw stem. Wanneer je kind net leert lezen, zal het wellicht nog wel moeizaam gaan. Dan kun je gaan zoemen. Dat betekent dat je alle klanken heel lang aanhoudt. Je leest dan bijvoorbeeld bij het woordje bal /bbbàààlll/. Wanneer dat goed gaat, kun je het tempo in kleine stapjes opvoeren. 

lezen in groep 3 tips om te helpen

Tip 5: Maak lezen leuk!

Lezen moet leuk zijn. Laat je kind daarom zoveel mogelijk vrij in het kiezen van boekjes. Laat ze vooral lezen wat hen leuk lijkt. Dat vergroot het plezier en ook de zin om beter te leren lezen om het verhaal beter te begrijpen.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt gehad. Ik vond het in ieder geval ontzettend leuk om te schrijven. Heb je nog vragen over lezen, schroom dan niet en stuur me gerust een berichtje op Instagram of via het contactformulier op mijn blog. Ik help je graag!

Kirsten is moeder van twee meiden en juf in het basisonderwijs. Naast haar werk op school blogt ze op www.mamagisch.nl over alle aspecten van het ouderschap, heeft ze sinds kort een nieuwe blog over voorlezen en is ze actief op Instagram waar ze de dagelijkse gang van zaken van haar en haar gezin laat zien.