Hoe gaat het met onze spaardoelen?

spaardoelen spaarpotjes

Begin dit jaar vertelde ik over onze spaarpotjes en hoe wij onder andere voor een nieuwe bank en een korte trip naar Disneyland Parijs wilden sparen. Inmiddels zitten we ruim in de tweede helft van het jaar en zijn er wat dingen veranderd qua sparen en spaarpotjes. Daarom besloot ik om een update te geven over onze spaardoelen.

Hoe gaat het met de spaardoelen?

Naast dat we spaarpotjes hebben voor bijvoorbeeld onvoorziene kosten, hebben we ook echte spaardoelen. Zo hadden we aan het begin van dit jaar de doelen ‘Disneyland Parijs’ en een ‘nieuwe bank’. Ik kan je vertellen dat we aan het einde van het eerste kwartaal het spaardoel van de nieuwe bank gehaald hadden. Dat kwam onder andere omdat we een deel van de eindejaarsuitkering erin hadden gestopt, maar ook kozen we ervoor om een deel van de kinderbijslag erin te stoppen. Onze bank was namelijk zo kapot dat we echt een nieuwe nodig hadden.

Wat Disneyland Parijs betreft hadden we de afgelopen jaren al heel wat gespaard en ontbrak er nog maar een klein deel van het bedrag wat wij voor ogen hadden. Door winstuitkeringen (van mijn bedrijf) en vakantiegeld konden we ook dat potje mooi aanvullen en inmiddels hebben wij onze vakantie naar Disneyland dus ook al geboekt.

Hebben we al een potje speciaal voor uitjes?

Hier kan ik heel kort over zijn. Nee dit hebben wij nog niet. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik dit idee had terwijl ik de blog schreef en daarna ben ik het gewoon vergeten. Betekent dit dan dat we nooit dagjes weg gaan of leuke dingen doen? Nee, maar dit gaat dan gewoon van de algemene rekening af. Toch is het mijn wens om zo’n speciaal potje te maken. Echter doen we dat nu even niet, maar misschien dat ik het per 2024 in ga voeren.

De (nieuwe) spaarpotjes

Omdat het nu financieel eigenlijk best goed gaat en we dus eindelijk echt kunnen sparen hebben we de spaarpotjes weer even hernieuwd. Zo hebben we op dit moment de volgende spaarpotjes:

  • Onvoorziene kosten (dus voor dingen zoals kapotte auto, vaatwasser, enzovoort)
  • Spaarrekeningen kinderen (beide hebben ‘eigen’ spaarrekening)
  • Vakantie 2024
  • Reserve (voor wanneer het wat minder gaat met mijn bedrijf en ik mezelf niet kan uitbetalen)
  • Toekomst (echt voor later wanneer we ‘oud’ zijn)
  • Disneyland Parijs (hier komt niks meer bij, gaat alleen nog maar af haha)

Er zijn een aantal potjes waar maandelijks een vast bedrag op komt. Bij onvoorzien komt voortaan maandelijks €100 erbij, eerst was dat €50. Bij de spaarrekeningen van de kinderen komt elke maand €15 bij en soms ook een deel van de kinderbijslag. En bij het potje toekomst komt vanaf oktober elke maand €150 bij. Hoe lang we dat doen weten we niet, maar voor nu lukt dit ivm de energierekening die momenteel lekker laag is. Het verschil met voorheen doen we in het toekomst potje.

onze spaarpotjes besparen

De overige spaarpotjes, de vakantie en het reserve potje, worden aangevuld wanneer we wat extra’s over hebben. Bijvoorbeeld bij teruggave belasting, vakantiegeld of als we aan het einde van de maand geld over blijken te hebben.

Bezig zijn met besparen

Omdat mijn man meer is gaan verdienen en af en toe een extra functie heeft waarbij hij dus ook meer verdiend zijn we aan het kijken of het lukt om van alleen zijn salaris te leven. Het is niet nodig want ik verdien ook gewoon geld plus ik wil blijven werken. Maar we geven nu vaak geld uit als water en het gaat soms naar dingen die eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Dat vinden we zonde. Afgelopen maand was de eerste maand waarin we dat probeerden en dat ging eigenlijk best goed.

Komende maand zullen we het weer proberen, al ligt het er wel aan wat zijn salaris dit keer is. Dat wisselt momenteel omdat hij ook wisselend een extra functie heeft. Hoe vaker hij die extra functie op zich moet nemen hoe hoger zijn salaris uiteraard. Mocht straks blijken dat we standaard elke maand goed rond kunnen komen op zijn salaris dan willen we mijn aandeel in het toekomst spaarpotje stoppen. Op die manier bouwen we ook een fijn potje op voor later aangezien ik als zzp’er geen pensioen opbouw.

6 reacties op “Hoe gaat het met onze spaardoelen?

Reageren is niet mogelijk.