Hoe gaat het met je bedrijfje?

Vorige week liep ik met mijn gezin door de Efteling toen ik een lieve bekende tegenkwam. Na elkaar begroet te hebben kletsten we even over elkaars bedrijven. Ze zei tegen me dat ze het zo tof vond om te zien dat het zo goed met mijn bedrijf gaat. Dat waardeerde ik enorm. Vooral omdat ik aan alles voelde dat ze mij en mijn bedrijf enorm serieus nam. Dat is wel eens anders, want meestal heeft men het over mijn ‘bedrijfje’. En daar krijg ik de kriebels van…

Ik heb een bedrijf, geen bedrijfje!

Het voelt misschien pietluttig voor de mensen die zelf geen bedrijf hebben. Waarom vind ik het nou zo naar wanneer men het heeft over bedrijfje? Ze bedoelen het toch niet verkeerd? Nee, dat klopt. Meestal zijn het hele geïnteresseerde mensen die werkelijk willen weten hoe het gaat. Maar toch gaan mijn haren overeind staan wanneer ze het hebben over mijn bedrijfje in plaats van mijn bedrijf.

Het gebruiken van dit verkleinwoord voelt namelijk heel denigrerend. Alsof het eigenlijk amper bestaansrecht heeft en niet te vergelijken met andere (grotere) bedrijven. Alsof het gewoon zomaar iets voor ‘erbij’ is. En dat terwijl ik ontzettend geloof in mijn bedrijf. Ik neem het leven als ondernemer ontzettend serieus en daar hoort gewoon geen bedrijfje bij. Want dat klinkt alsof ik het helemaal niet serieus zou nemen. Het klinkt als iets wat minderwaardig is.

En dat is het absoluut niet.

Andere ondernemers

Daarom vind ik het altijd heerlijk om met andere ondernemers te praten. Zij kennen de slagen van de zweep. Zij weten hoeveel bloed zweet en tranen het kost om een bedrijf op te zetten én in stand te houden. Ze weten hoe moeilijk het is om je bedrijf te laten groeien, maar ook hoeveel energie en voldoening het oplevert. Zij snappen waarom ik praat over mijn bedrijf. En niet over een bedrijfje.

Ben jij of ken jij dus iemand met een eigen bedrijf? Neem jezelf of hen dan serieus en zie het bedrijf als volledig en volwaardig. Daar help je een ander (en jezelf als je zelf een bedrijf hebt) echt ontzettend mee. Het heeft namelijk allemaal met mindset te maken.

Heb jij een eigen bedrijf? Of is het iets wat je graag zou willen?

4 reacties op “Hoe gaat het met je bedrijfje?

  • Je hebt helemaal gelijk Nicole. Feitelijk ben ik zelf langere tijd degene geweest die mijn bedrijf afzwakte naar een uit de hand gelopen hobby. (soms nog moet ik bekennen) Dat het ook echt zo is begonnen is een feit, maar inmiddels is het veel grootser dan dat en wordt er daadwerkelijk inkomen mee gegenereerd dat er toe doet. Mijn partner neemt Only nog steeds veel serieuzer dan ikzelf, alhoewel ik weet hoeveel bloed zweet en tranen er in zitten. Trots ben ik inmiddels zeker, maar op de een of andere manier hebben anderen om mij heen me altijd het gevoel gegeven dat het ‘wel aardig’ was maar een blog telt niet mee als ‘werk’ en ik ben toch afgekeurd, dus ik ‘kan’ niet werken.
    Het woord bedrijf(je) krijg ik nog niet eens genoemd. Ik zit denk bij mensen vooral in de fase: leuk die blog, heb je ‘wat’ te doen. Ik probeer het daar te laten waar het is. Dat ik achter de schermen druk doende ben met plannen vooruit, ooit wordt het wel zichtbaar denk ik. 😉

  • Oooh zo met je eens! Gelukkig hoor ik het niet zo heel vaak, ‘bedrijfje’. Maar als ik het hoor gaan mijn nekharen overeind staan.

  • Ik wil dan altijd zeggen: dat bedrijfje dat vier zzp-ers onderhoudt en twee vacatures open heeft staan,omdat het de pan uit groeit maakt het goed. Toch hoor ik mezelf elke keer heel nors zeggen: BEDRIJF en GOED. Gewoon, omdat ik mij zo irriteer aan die term..

Reageren is niet mogelijk.