Hoe gaat het met Fay in groep 4?

Onze dochter Fay zit in groep vier. Afgelopen week kreeg ze haar eerste rapport van dit schooljaar en dat vond ik een mooie aanleiding om een blog te schrijven over hoe het nu met haar gaat. De vorige keer dat ik een update gaf over haar schoolleven zat ze net in groep 2. Dus het werd wel weer eens tijd. Ik baseer deze blog overigens niet alleen op het rapport en wat daar in staat, maar zeker ook op alle gesprekjes die ik met Fay heb gehad over school. En wat ik zelf gezien heb tijdens diverse thuiswerk momenten.

Enthousiast over dingen leren

Onze dochter is erg enthousiast als het gaat over nieuwe dingen leren. Je kunt dat ook wel leergierig noemen. Dat herken ik wel van mezelf, ik was dat vroeger ook altijd. Ze kon niet wachten tot ze eindelijk de keersommen (ook wel tafels genoemd) ging leren en telkens wanneer ze een nieuwe hoofdletter heeft geleerd bij schrijven krijg ik dat te horen. Fay stelt ook thuis altijd veel vragen over de dingen die ze ziet en ervaart. Sommige vragen kan ik beantwoorden en andere vragen vind ik wat lastiger om uit te leggen. Ze denkt soms zo diep over dingen na, dan denk ik ‘daar hoef je je helemaal nog niet mee bezig te houden’. Maar aan de andere kant vind ik het ook wel weer mooi dat ze erover na denkt.

Favoriete vakken op school

Wat Fay het liefste doet op school is tekenen. Dat zegt ze tenminste als ik haar daar naar vraag. Stel ik de vraag wat specifieker dan krijg ik te horen dat ze schrijven, lezen en rekenen leuk vindt. Dat had ik zelf ook wel door, want thuis schrijft ze erg veel en ook met rekenen is ze veel bezig. Lezen doet ze ook wel dagelijks, al vindt ze het wel vervelend wanneer wij haar verplichten om te lezen. Dan gooit ze vaak de kont in de krib. Terwijl voorlezen voor haar broertje een van haar favoriete activiteiten is. En ze stiekem ook regelmatig een boek in duikt.

Haar rapport

Op donderdag kreeg Fay haar eerste rapport van groep. En jeetje wat kan een moeder trots zijn zeg. Nu ben ik altijd wel trots op mijn beide kinderen, maar wanneer je dingen leest als “altijd gemotiveerd”, “grote inzet”, “grote hulp in de klas” dan springt mijn hart bijna uit mijn borstkast. Naast dat ze qua eigenschappen en op sociaal emotioneel vlak hele mooie dingen laat zien doet ze dat ook bij de leerstof. Het allermooiste vond ik misschien nog wel het blad waarop staat “trots op…”. Want daar schrijft ze dat ze trots is op zichzelf. En dat is iets waar ik soms zelfs nog wat van kan leren!