Hoe fotografeer ik de lente?

drumstick-502589_1280

De lente is een van mijn favoriete seizoenen. Ik houd namelijk ook enorm van de zomer, maar als het gaat om de natuur dan is de lente echt mijn favoriet. De natuur is dan naar mijn idee op zijn mooist. In een zeer korte periode zie je bomen vol bloesem, de eerste groene blaadjes komen aan de bomen, het zonlicht is nog zacht en overal verschijnen bloemetjes en bijtjes. De ideale tijd dus voor prachtige portretfoto’s met bloesem op de achtergrond of mooie macrofoto’s van de prachtige bloesem. Maar hoe fotografeer ik de lente?

Wat wil je fotograferen van de lente?

Natuurlijk is het belangrijk om eerst te weten wat je precies wilt fotograferen. Want wil je bijvoorbeeld één bloem van heel dichtbij fotograferen dan is het wellicht handig om een macrolens te hebben. Ga je voor een mooie portretfoto van jouw kind in een bloemenveld dan is een lens met een lagere diafragma weer handig. De diafragma zorgt voor scherptediepte in een foto, zoals bij bovenstaande foto. De voorste bloem is heel scherp en de achtergrond wazig.

Ik zelf fotografeer het liefst met mijn 50 mm lens omdat deze een laag diafragma heeft (f/1.8) en dus een kleinere scherptediepte (wazigere achtergrond). Dit betekent wel dat ik mezelf veel moet verplaatsen. Ik kan niet zomaar even inzoomen met de lens. Dit heeft zo zijn beperkingen, dat weet ik. Maar soms moet je gewoon kiezen wat je liever hebt. En dan heb ik in dit geval liever een kleinere scherptediepte. Maar dat is denk ik ook een klein beetje persoonlijk.

Hoe fotografeer ik de lente?

Als het gaat om echte inhoudelijke tips geven dan laat ik dat liever aan de écht professionele fotografen over. Zo schreef Laura Vink een goed artikel over het fotograferen van bloesem. Maar ik kan wel een aantal kleine tips geven waar ik zelf op let.

Wanneer ik fotografeer dan zijn er een aantal dingen waar ik naar kijk. Zo zoek ik altijd een plek uit met een mooie en goede achtergrond. Geen prullenbakken die in de weg staan, vele mensen die er lopen of troep op de grond. Natuurlijk is dit via photoshop weg te werken, maar je wilt liever zo min mogelijk aan je foto doen achteraf. Maar dat is niet het enige waar ik naar kijk qua achtergrond, maar ook probeer ik de achtergrond zo rustig mogelijk te houden.

“Het mooist is als de achtergrond redelijk egaal is.”

Dat betekent een mooie blauwe lucht bij bloesem bijvoorbeeld. Of een hele kleine scherptediepte zodat de bloemen op de achtergrond meer een waas zijn in plaats van hele duidelijke bloemen.

Dat geldt natuurlijk voor het fotograferen van bloemen, maar ook wanneer je een leuke portret foto wilt maken van je kind in een veld vol bloemen. Natuurlijk is het dan mooi dat je de bloemenveld waarin ze zit duidelijk ziet (al mag dat ook deels wazig zijn naar mijn mening) maar het is niet mooi als je dan op de achtergrond een huis ziet of heel veel drukte door bomen.

De belangrijkste tip voor het fotograferen

De belangrijkste tip die ik je echter kan geven is deze:

Wanneer je fotografeert en JIJ bent tevreden met het resultaat, dan is het goed. Je kunt nog zoveel tips lezen en zoveel voorbeelden zien van ‘hoe het moet’. Wanneer jij een foto hebt gemaakt helemaal naar jouw smaak dan is het een top foto. Ook al zouden vele beroepsfotografen het afkeuren.

hoe fotografeer ik de lente?

Want net zoals in het ‘echte’ leven, smaken verschillen. En de een kan een bepaalde foto enorm mooi vinden terwijl een ander er helemaal niets mee heeft en alleen de ‘fouten’ ziet.

Houd jij van fotograferen en heb jij de lente al gefotografeerd?

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

DIT DELEN:

Deze blog kun je in de volgende categorieën vinden
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

24 reacties

 1. Simpel, met een snufje liefde op 21 april 2016 om 06:06

  Ik vind de lente ok een heerlijke tijd! Al dat nieuwe leven. Ik heb de lente ook al gefotografeerd. Toevallig ook voor een artikel over de lente.

 2. Channa op 21 april 2016 om 06:19

  Ik vind fotograferen prachtig als je er goed in bent. Zelf zou ik het wel willen maar neem ik er nooit de tijd voor. Hier dus nog geen speciale lente foto’s gemaakt.

 3. Josan op 21 april 2016 om 07:27

  Leuk artikel Nicole Deze sessie op de heide kan ik me nog herinneren. Als ik dan de fotosessie met Fay van gisteren zag 🙂 hahaha wat een wereld van verschil.

  • Nicole op 23 april 2016 om 06:56

   Ja echt he! Wereld van verschil..

 4. Merel op 21 april 2016 om 07:43

  Goede tips!

  Ik zat laatst in de tuin en het viel me op hoe mooi de natuur nu is. Twee mieren op een paardenbloem, lieveheersbeestje op het hout en inderdaad de bloesem en jonge blaadjes… Jammer van de hooikoorts, verder is de lente ook hier favoriet.

  • Nicole op 23 april 2016 om 06:56

   Oh dat lijkt me heel naar hooikoorts! Zelf geen last van gelukkig..

 5. Mariska op 21 april 2016 om 08:33

  Ah leuk idee! Ik ben er nog niet mee aan de slag gegaan maar dat is eigenlijk wel een heel goed plan 😀 smaken verschillen inderdaad, lekker doen waar je zelf blij van wordt 😉

  • Nicole op 23 april 2016 om 06:57

   Ik ben ook nog niet uitgebreid gaan fotograferen.. Toch maar eens doen!

 6. Jenn op 21 april 2016 om 11:17

  Leuke tips en mooie foto’s! Ik vind fotograferen wel leuk om te doen, maar puur als hobby, ik ben geen professional en heb ook niet de behoefte om dat te worden.

  • Nicole op 23 april 2016 om 06:58

   Nou hartstikke goed toch. Je hoeft ook niet van alles wat je leuk vindt iets professioneels van te maken ?

 7. Nicoline op 21 april 2016 om 13:22

  Mooie foto’s. Ik heb helaas niet zo’n goede kijk op foto’s maken. Vind het altijd knap hoe mensen dingen zo kunnen vastleggen en kunnen pakken. Ik hou van de lente, maar vind de herfst helemaal prachtig met al die mooie kleuren!

  • Nicole op 23 april 2016 om 06:59

   De herfst vind ik ook wel mooi maar dat is maar een korte periode en meer in het algemeen. De lente blijft favo ?

 8. Marguerita op 21 april 2016 om 14:32

  Wauw Nicole! Prachtige foto’s, ik houd van de lente 🙂

 9. Ineke op 21 april 2016 om 14:38

  De lente vind ik zo heerlijk! Alleen fotograferen is toch vaak bijmij vlug een foto getrokken met mijn iphone :).

  • Nicole op 23 april 2016 om 06:59

   Oh ja hier ook hoor! Die heb je ook altijd bij..

 10. Hanna @ eenbezigbijtje.nl op 21 april 2016 om 15:39

  Goede tips! Ik zou eens wat vaker moeten gaan proberen, de omgeving is hier mooi genoeg maar vaak blijft het bij kiekjes op vakantie en in en om het huis.

  • Nicole op 23 april 2016 om 06:59

   Ja dat is bij de meeste mensen zo..

 11. Anita op 21 april 2016 om 18:27

  De lente is zeker het mooiste jaargetijde om te fotograferen.. Blijf de laatste prachtig vinden!

  • Nicole op 23 april 2016 om 07:00

   Ja ik ook.. Daarom moest ik hem gewoon opnieuw delen ?

 12. maai op 21 april 2016 om 22:11

  moet ik echt weer gaan doen maar kom er zo weinig aan toe helaas. die onderste foto is zo mooi, kleuren zijn gaaf

 13. Desiree | Sweet Happinez op 22 april 2016 om 07:41

  Wat een prachtige foto’s! Ik houd ook echt van de lente!

 14. Vlijtig Liesje op 22 april 2016 om 09:22

  Ik maak foto’s met mijn iPhone en probeer er wel op te letten dat het mooi wordt.

 15. Margriet op 22 april 2016 om 21:14

  Prachtige foto op de hei. Heel mooi. Ik ben ook dol op foto’s maken van de bloemen en de hommels in de tuin.

  • Nicole op 23 april 2016 om 07:00

   Ja moeder natuur is prachtig..

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje