Hoe fotografeer ik de lente?

De lente is een van mijn favoriete seizoenen. Ik houd namelijk ook enorm van de zomer, maar als het gaat om de natuur dan is de lente echt mijn favoriet. De natuur is dan naar mijn idee op zijn mooist. In een zeer korte periode zie je bomen vol bloesem, de eerste groene blaadjes komen aan de bomen, het zonlicht is nog zacht en overal verschijnen bloemetjes en bijtjes. De ideale tijd dus voor prachtige portretfoto’s met bloesem op de achtergrond of mooie macrofoto’s van de prachtige bloesem. Maar hoe fotografeer ik de lente?

Wat wil je fotograferen van de lente?

Natuurlijk is het belangrijk om eerst te weten wat je precies wilt fotograferen. Want wil je bijvoorbeeld één bloem van heel dichtbij fotograferen dan is het wellicht handig om een macrolens te hebben. Ga je voor een mooie portretfoto van jouw kind in een bloemenveld dan is een lens met een lagere diafragma weer handig. De diafragma zorgt voor scherptediepte in een foto, zoals bij bovenstaande foto. De voorste bloem is heel scherp en de achtergrond wazig.

Ik zelf fotografeer het liefst met mijn 50 mm lens omdat deze een laag diafragma heeft (f/1.8) en dus een kleinere scherptediepte (wazigere achtergrond). Dit betekent wel dat ik mezelf veel moet verplaatsen. Ik kan niet zomaar even inzoomen met de lens. Dit heeft zo zijn beperkingen, dat weet ik. Maar soms moet je gewoon kiezen wat je liever hebt. En dan heb ik in dit geval liever een kleinere scherptediepte. Maar dat is denk ik ook een klein beetje persoonlijk.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Lees ook: Foto’s maken van jullie avonturen!

Hoe fotografeer ik de lente?

Als het gaat om echte inhoudelijke tips geven dan laat ik dat liever aan de écht professionele fotografen over. Zo schreef Laura Vink een goed artikel over het fotograferen van bloesem. Maar ik kan wel een aantal kleine tips geven waar ik zelf op let.

Wanneer ik fotografeer dan zijn er een aantal dingen waar ik naar kijk. Zo zoek ik altijd een plek uit met een mooie en goede achtergrond. Geen prullenbakken die in de weg staan, vele mensen die er lopen of troep op de grond. Natuurlijk is dit via photoshop weg te werken, maar je wilt liever zo min mogelijk aan je foto doen achteraf. Maar dat is niet het enige waar ik naar kijk qua achtergrond, maar ook probeer ik de achtergrond zo rustig mogelijk te houden.

“Het mooist is als de achtergrond redelijk egaal is.”

Dat betekent een mooie blauwe lucht bij bloesem bijvoorbeeld. Of een hele kleine scherptediepte zodat de bloemen op de achtergrond meer een waas zijn in plaats van hele duidelijke bloemen.

Dat geldt natuurlijk voor het fotograferen van bloemen, maar ook wanneer je een leuke portret foto wilt maken van je kind in een veld vol bloemen. Natuurlijk is het dan mooi dat je de bloemenveld waarin ze zit duidelijk ziet (al mag dat ook deels wazig zijn naar mijn mening) maar het is niet mooi als je dan op de achtergrond een huis ziet of heel veel drukte door bomen.

De belangrijkste tip voor het fotograferen

De belangrijkste tip die ik je echter kan geven is deze:

Wanneer je fotografeert en JIJ bent tevreden met het resultaat, dan is het goed. Je kunt nog zoveel tips lezen en zoveel voorbeelden zien van ‘hoe het moet’. Wanneer jij een foto hebt gemaakt helemaal naar jouw smaak dan is het een top foto. Ook al zouden vele beroepsfotografen het afkeuren.

hoe fotografeer ik de lente?

Want net zoals in het ‘echte’ leven, smaken verschillen. En de een kan een bepaalde foto enorm mooi vinden terwijl een ander er helemaal niets mee heeft en alleen de ‘fouten’ ziet.

Houd jij van fotograferen en heb jij de lente al gefotografeerd?

24 reacties op “Hoe fotografeer ik de lente?

Reageren is niet mogelijk.