Hoe familie nóg belangrijker werd tijdens de kerstdagen

Kerst heeft voor mij altijd al om familie gedraaid. Natuurlijk draait het hele jaar (onder andere) om familie en vooral liefde. Maar tijdens kerst wordt dit nog even extra benadrukt. Tijdens deze dagen sta ik nog bewuster stil bij wat we allemaal hebben. En ik denk nog even extra aan de mensen die er niet meer zijn. Zoals mijn opa die is gestorven op tweede kerstdag alweer 14 jaar geleden.

Dit jaar heeft kerst weer een extra lading gekregen. Weer een extra reden waarom samen zijn, liefde voor elkaar en familie nóg belangrijker is geworden. Er was namelijk weer een sterfgeval in de familie. Afgelopen maandag overleed de oma van mijn man. Grote oma, zoals de achterkleinkinderen haar ook wel noemen. Een geweldig lieve vrouw die haar man alweer vijf jaar moet missen, is nu herenigt met hem. Alhoewel ik zelf niet echt geloof in een God of iets, geloof ik wel dat zij op een of andere manier toch weer samen zijn.

De afgelopen dagen zijn dus heel anders gelopen dan we van te voren hadden gedacht. Dagen vol verdriet, maar ook vol met herinneringen. Herinneringen aan die lieve vrouw die ze was. En aan alle mooie momenten samen. Vandaag nemen we echt afscheid van haar. Nog even een laatste groet, waarna we gaan proberen dit een plekje te geven. Op het moment van schrijven hebben we overigens nog niet besloten of we onze dochter meenemen. Ons zoontje is sowieso te klein, maar onze dochter heeft haar heel bewust meegemaakt. En heeft er ook verdriet van. Maar we lezen zulke gemengde verhalen online.. Dat we het niet goed meer weten.

Wat we ook kiezen, we zullen er in ieder geval voor zorgen dat we allemaal op ons eigen manier afscheid kunnen nemen. En familie plus samen zijn zal centraal staan.

3 reacties op “Hoe familie nóg belangrijker werd tijdens de kerstdagen

  • Gecondoleerd.
    Wij namen ze allemaal mee toen met Oma Mien. Wel voorbereid, er zijn hele mooie boekjes voor.
    En de begrafenisobdernemer zei toen tegen ons dat meer mensen hun kinderen zouden moeten meenemen. Het is een deel van het leven. En oma Mien zou ze erbij willen gehad hebben. Sterkte…

  • Gecondoleerd, verdrietig! Wat wil Fay zelf met de uitvaart? Onze dochter van vier is vorige maand mee geweest naar een crematie. Wilde ze zelf heel graag en het blijkt haar enorm te helpen bij de verwerking.

Reageren is niet mogelijk.