Hoe belangrijk is foliumzuur?

Om de vraag over foliumzuur en de belangrijkheid ervan te kunnen beantwoorden is het natuurlijk eerst goed om te weten wat het nu eigenlijk is en wat het doet voor je lichaam. 

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een vitamine (B11) die onmisbaar is voor het lichaam. Het is van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en imuunsysteem. Het helpt eveneens bij de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg. Bij een ongeboren baby is foliumzuur zeer belangrijk voor de celdeling en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Daarnaast verlaagt dit het homocysteïnegehalte van het bloed. Een hoog homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Foliumzuur en zwangere vrouwen

Bij zwangere vrouwen is er de behoefte aan extra foliumzuur, helaas beginnen weinig vrouwen op tijd met de tabletten. Dit komt doordat de onwetendheid bij Nederlandse vrouwen qua foliumzuur nog steeds erg hoog is. Al jaren wordt geadviseerd om vóórdat je zwanger wordt al te beginnen met het slikken van foliumzuur. Veel vrouwen worden echter pas tijdens de eerste controles gewezen op het belang van het gebruiken van foliumzuur. Het zou goed zijn om vrouwen al in een eerder stadium te informeren.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Het advies van de gezondheidsraad is als volgt: “Begin minimaal 4 weken vóórdat je zwanger wilt worden. Slik elke dag 1 tablet foliumzuur en houdt dat vol tot je minimaal 10 weken zwanger bent.”

Gratis foliumzuur

Om het bewustzijn over foliumzuur te verhogen bij vrouwen met een kinderwens heeft Difrax een nieuwe website geïntroduceerd. Op deze website, foliumzuurb11, vind je allerlei informatie over foliumzuur, bijvoorbeeld over de bijwerkingen en in welk voedsel de vitamine zit. Ook kun je gratis 30 tabletten foliumzuur ontvangen door jezelf aan te melden. Naast die 30 tabletten kun je uiteraard ook meerdere tabletten bestellen in de webshop.

Zelf begon ik pas met slikken tijdens de zwangerschap. Ik was me er helemaal niet van bewust dat je ook van te voren al moest beginnen. Daarom vind ik het wel erg goed dat er meer aandacht aan besteed wordt. Beter het zekere voor onzekere vind ik.

2 reacties op “Hoe belangrijk is foliumzuur?

  • Ik slik eigenlijk al een aantal maanden foliumzuur, zelfs voordat ik met de anticonceptie gestopt ben. Mijn lichaam heeft moeite met vitamines en in de familie komt een open ruggetje voor. De gynaecoloog zei dat het geen kwaad kon.

    • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

      Nee dat kan inderdaad geen kwaad, super goed dat je er zo bewust van bent!

Reageren is niet mogelijk.