Hier moet je op letten bij het kopen van een bankstel

tips voor kopen bankstel

Sinds kort hebben wij een nieuw bankstel. Het was echt nodig want de bank die we daarvoor hadden staan was al behoorlijk versleten. Ik zou willen zeggen dat de scheuren er nog net niet in zaten, maar dat was dus wel zo. Tijd voor een nieuw bankstel dus.

Echter hebben wij in het verleden vaak zonder echt goed na te denken onze banken gekocht en dit keer wilden we het beter aanpakken. We hebben ons ingelezen, onderzoek gedaan en uiteindelijk hebben we de perfecte bank kunnen kopen. Daarom dan ook deze blog met onze tips voor het kopen van een bankstel.

Waarom is een bank zo belangrijk?

Een bankstel is een van de belangrijkste meubelstukken in huis. Het is de plek waar we ontspannen na een lange dag werken, waar we gasten ontvangen en waar we quality time doorbrengen met ons gezin en andere dierbaren. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de aankoop van een bank. In het verleden hebben we hoekbanken gehad die te groot waren, van slechte kwaliteit en noem maar op. Dit keer is dat gelukkig anders.

Bol AlgemeenBol Algemeen

7 tips voor het kopen van een bankstel

Voordat wij onze bank kochten zijn we eerst naar verschillende meubelzaken gegaan. Om rond te kijken, de sfeer te proeven en alvast te zien hoe de service was. Ook luisterden we naar adviezen en ervaringen van de mensen in onze omgeving waardoor we uiteindelijk een goede keus konden maken. Hieronder deel ik de zeven tips die ons geholpen hebben bij het kopen van de perfecte bank.

Grootte en vorm

Het is belangrijk om goed naar de vorm en grootte te kijken. Meet de ruimte waar je de bank wilt plaatsen op en zorg ervoor dat je dus een bank kies die past bij de afmetingen van de kamer. Houd daarbij ook rekening met de vorm van de kamer. Als de kamer bijvoorbeeld smal is, kies dan voor een bankstel met een rechte rugleuning om ruimte te besparen. Als de kamer groot en ruim is, kun je overwegen om naar hoekbanken te kijken om de ruimte optimaal te benutten.

Tijdens onze zoektocht naar een nieuwe bank zijn we nogal eens gewisseld van mening wat betreft de vorm. We hadden een grote hoekbank waarvan ik in eerste instantie vond dat hij prima in onze woonkamer paste. Maar op een gegeven moment zag ik ook in dat hij eigenlijk veel te groot was. Dus hebben we ook gedacht aan een driezits bank met een tweezits bank. Echter zou dat ook weer veel te veel plek in namen. Uiteindelijk zijn we dus bij een 2,5 zits uitgekomen met een longchair en een extra poef.

Materiaal

Het materiaal waarvan het bankstel is gemaakt, bepaalt niet alleen het uiterlijk en de stijl van de bank, maar ook de duurzaamheid en onderhoudsbehoeften. Zo zijn leer en stof twee veelvoorkomende materialen voor een bank. Beide met hun voor- en nadelen. Leer is duurzamer en makkelijker schoon te maken. Echter heeft stof weer een warmere uitstraling en comfortabeler om op te zitten. Neem ook je eventuele huisdieren en kinderen mee in je besluit.

Wij hadden voorheen dus een leren bank maar ik vind dat eigenlijk niet zo mooi als een stoffen bank. Ja het is fijn qua schoonmaken met de kinderen en honden, maar toch wilden we graag voor een stoffen bank gaan dit keer. De kinderen zijn al wat ouder en dus voorzichtiger en de honden mogen toch niet meer op de bank komen.

Comfort

Een van de belangrijkste factoren bij het kopen van een bankstel is natuurlijk de comfort. Aangezien je hier toch heel wat uurtjes op doorbrengt is het belangrijk dat je bank comfortabel is om op te zitten en ontspannen. Het is daarom heel belangrijk dat je verschillende bankstellen uitprobeert voordat je er eentje koopt. Ga erop zitten, leun achterover en vergelijk de verschillende soorten met elkaar. Bedenk ook van te voren of je zachte of stevige kussens wilt.

Terwijl wij aan het rondlopen waren in een meubelzaak vroegen we ons af hoe we in hemelsnaam moesten gaan kiezen. We wisten wel dat we een stoffen bank wilden en we hadden de afmetingen en dergelijke voor ogen, maar dan… Totdat er een adviseur naar ons toekwam en zij ons er enorm mee hielp. Zo kwamen we er snel achter dat we vaste kussens wilden, dat we geen diepe zit wilden en dat het categorie 3 of 4 moest worden qua zitcomfort.

nieuw bankstel ervaring met kopen

Kwaliteit en duurzaamheid

Een bankstel is een investering voor de lange termijn, dus het is belangrijk om te investeren in een bankstel dat lang meegaat. Let bij het kopen van een bankstel op de kwaliteit van het frame en de constructie. Kies voor een bankstel met een stevig frame en vraag ook zeker na hoe het zit met de binnenvering. Controleer ook de naden en het stikwerk van de bekleding om er zeker van te zijn dat deze stevig en duurzaam zijn.

Onderhoud

Het is belangrijk om rekening te houden met het onderhoud van het bankstel bij het kiezen van het materiaal en de stijl. Leer is bijvoorbeeld gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, terwijl stof meer onderhoud kan vereisen, zoals regelmatig stofzuigen en reinigen. Overweeg ook of de kussenhoezen verwijderbaar zijn en wasbaar zijn, zodat je ze gemakkelijk kunt schoonmaken.

Wij hebben zelf in het verleden banken gehad met kussenhoezen die je kunt verwijderen en verwisselen. Dit maakte de bank niet bepaald mooier of beter. De kwaliteit van dit soort banken zijn vaak, naar mijn mening, veel minder. Omdat wij kozen voor stof kregen we er ook producten bij om het eventueel schoon te maken mochten er vlekken op komen.

Prijs

De prijs van een bankstel kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s. Het is belangrijk om een budget te bepalen voordat je gaat winkelen voor een bankstel. Overweeg de kwaliteit, duurzaamheid en stijl bij het kiezen van een bankstel en kijk of het binnen je budget past. Het is ook de moeite waard om te onderzoeken of er aanbiedingen of kortingen beschikbaar zijn om te besparen op de kosten.

Natuurlijk hadden wij wel een budget in onze gedachten. Wel hadden we nog wat extra ruimte ingecalculeerd voor wanneer dat nodig was. We hebben dit budget echter wel samengesteld door goed onderzoek te doen hoe duur banken zijn en voor onszelf te bepalen wat de ondergrens en bovengrens zouden zijn. En toen kon het sparen beginnen.

Garantie en service

Controleer of het bankstel wordt geleverd met een garantie en wat deze dekt. Een goede garantie kan ervoor zorgen dat je bankstel lang meegaat en dat eventuele problemen worden opgelost. Let ook op de service die wordt aangeboden door de verkoper of de fabrikant. Kijk of ze bereid zijn om je te helpen als er problemen zijn met het bankstel of als je vragen hebt over het onderhoud.

Bij de meubelzaak waar wij waren kregen we sowieso een hele fijne service en beantwoordden ze al onze vragen. Ook konden we voor vijf jaar een extra garantie erbij kopen zodat wanneer je bijvoorbeeld op je bekleding knoeit en het er niet uit krijgt dit opgelost wordt. Er valt nog veel meer onder die garantie maar dat is teveel om op te noemen. Dat hebben we ook gedaan omdat we nu eenmaal twee kinderen en twee honden in huis hebben en er altijd wat kan gebeuren.

1 reactie op “Hier moet je op letten bij het kopen van een bankstel

Reageren is niet mogelijk.