Hier ben ik slecht in, dit doe ik goed en dit kan beter als moeder

Wij moeders zijn streng voor onze kinderen maar misschien nog wel het strengst voor onszelf. Daarom vond ik het tijd worden om eens een flinke spiegel voor mijn neus te houden. Want waar ben ik nu slecht in? Wat kan beter als moeder en wat doe ik eigenlijk al erg goed? Want vooral dat laatste mag zeker niet vergeten worden!

Ik zag dit idee overigens bij Sanne en Shirley langs komen en het leek me dus goed om hier ook eens over na te denken.

Hier ben ik slecht in

Als je me vraagt waar ik allemaal slecht in ben als moeder zijnde dan kan ik heel veel opnoemen. Dat is denk ik ook wel mens eigen, of misschien wel vrouw eigen. Maar als er iets met kop en schouders bovenuit steekt dan is het wel mijn geduld bewaren. Dat kan ik dus niet. Of in ieder geval, ik ben er gewoon niet zo goed in.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Ik vind het vooral enorm irritant als mijn dochter direct begint te huilen als ik bijvoorbeeld ‘nee’ zeg of als ik iets strenger tegen haar praat. Dan is mijn lontje zo kort. Ook als zij begint te drammen of wanneer ze gewoon oostindisch doof is. Dan kan ik echt uit mijn slof schieten. Of ik negeer haar, dat doe ik ook wel eens. Alleen dat is dan vaak uit zelfbescherming omdat ik anders uit mijn slof schiet. Dat is wel iets wat ik heel erg vind.. En ik wil daar ook beter mee om leren gaan.

Dit kan beter als moeder

Zoals ik hierboven al zei zou ik dus graag rustiger zijn ten opzichte van de kinderen. Ik schreeuw soms tegen ze, iets wat ik ook al bekende in mijn “50x ik ben zo’n moeder die..” artikel. Maar dat schreeuwen is natuurlijk helemaal niet iets om trots op te zijn. Integendeel, ik leer mijn dochter dat ze niet mag schreeuwen en wat doe ik zelf..? Juist, dat kan natuurlijk niet.

Daarnaast zou ik ook wel wat beter willen zijn in de balans vinden tussen werk en mijn gezin. Ik ben hier trouwens wel al mee aan de slag gegaan samen met een coach. Dus ik hoop over een tijdje te kunnen zeggen dat dit al stukken is verbetert. Waar ik nu vooral tegenaan loop is wanneer mijn werktijd anders loopt dan gepland en ik dus moet werken wanneer de kinderen er zijn. Dan zit ik net in een flow en vraagt een van de kinderen aandacht wat me dus irriteert. Of ik krijg het juist niet voor elkaar om te werken omdat zij natuurlijk ook aandacht nodig hebben.

Ook zou ik wat meer geduld en tijd willen creëren om met de kinderen te spelen en/of knutselen. Vooral knutselen is niet iets wat in me zit, maar mijn dochter vindt het heerlijk als ik dit samen met haar doe. Of samen bakken bijvoorbeeld. Ik heb altijd allerlei plannen om met haar te doen, maar uiteindelijk komt er niks van.

Dit doe ik goed

Maar na alles wat ik dus niet goed of minder goed doe zijn er natuurlijk ook dingen die ik wél goed doe als moeder. Zo schreef ik al over de 10 redenen waarom ik een goede moeder ben en onlangs kwam er ook een artikel online die zei “daarom ben jij een goede moeder“. Maar er zijn ook wel een paar dingen die daar bovenuit springen.

Zo ben ik erg goed in consequent zijn. Ik ben het niet altijd maar dat is dan een bewuste keuze. Op de momenten die tellen kan ik erg consequent zijn. Wat best prettig is in bepaalde situaties. Vooral omdat mijn man dat dus helemaal niet is. Hij is heel makkelijk over te halen waardoor onze dochter best veel bij hem klaar speelt. Dat resulteerde erin dat ze een lange tijd met het naar bed gaan de boel flink kon uitstellen.

Wat ik ook goed doe is luisteren naar mijn kinderen. Nu kan mijn zoontje natuurlijk nog niet praten, maar hij kan wel heel goed duidelijk maken wat hij wil. En dat voel ik doorgaans feilloos aan. Ook wanneer mijn dochter iets vertelt dan heb ik daar alle aandacht en tijd voor. Ook probeer ik niet te oordelen of ongevraagd advies te geven. Ik wil haar laten zien dat haar mening en haar gevoelens er mogen zijn. En al lukt dat niet altijd, ik weet dat ik er steeds beter in word.

Mijn grootste troef is misschien wel mijn moedergevoel. Iets waarvan ik nooit verwacht had dat ik dat zou hebben. Maar dit oergevoel van binnen is zo overduidelijk aanwezig. Ik houd dan ook onvoorwaardelijk veel van mijn kinderen, wat denk ik de beste basis is die je kunt hebben.

Waar ben jij goed in als ouder?

5 reacties op “Hier ben ik slecht in, dit doe ik goed en dit kan beter als moeder

  • Mooi Nicole. En heel herkenbaar van het ongeduld en ook van het willen werken, maar dat dat heel ingewikkeld is als mijn meisje erbij is. Dat laatste wil ik dan eigenlijk niet doen, maar soms komt het toch voor dat zij even een aflevering van My Little Pony kijkt en ik dan nèt nog even wat mail beantwoord. Ideaal is het niet. Maar toch. Verder denk ik dat we als moeder allemaal maar wat doen, maar tegelijkertijd ook allemaal onze stinkende best doen. Er is geen goed of fout. Wel misschien puntjes die we willen veranderen. Dat klinkt alweer een stuk liever naar mijzelf, toch? 😀

  • Mooi! En negeren is soms ook een kracht. Je kan best gedrag negeren (zeker als het ongewenst is), want dan beloon je het niet met aandacht (want negatieve aandacht is ook aandacht)! Zolang het gedrag niet onveilig is voor kind en/of omgeving, is negeren dus soms best nuttig!

  • Het uiy mijn slof schieten is ook iets wat ik regelmatig moet inderdrukken. Vooral zo voor etenstijd als de jongens een beetje ruzie gaan maken. Ik wist niet dat dat op zo’n jonge leeftijd al begin (1 en 2 jaar).
    Goed in zijn als moeder? Eeh, dat ik me soms zo kan inleven in hun spel ????

  • Wat een herkenbare blog!! Ik kan ook snel mijn geduld verliezen en schreeuwen. Vind dat vreselijk. Negeren probeer ik tegenwoordig ook steeds vaker uit.

Reageren is niet mogelijk.