Het weekmenu van Merel!

Wat eten we vandaag? Dat is een vraag die volgens mij in elk huishouden met regelmaat gesteld wordt. Hier is het mijn dochter die het werkelijk elke dag vraagt. Maar ook ik vraag mezelf vaak af wat we nu weer moeten eten. Daarom is het altijd zo fijn om van een ander te horen wat zij eten die week en dat is dan ook hoe deze rubriek tot stand is gekomen. Ik vind het heerlijk om te zien wat anderen voor een weekmenu maken en haal daar mijn inspiratie uit. Hopelijk vind jij hier ook een heleboel inspiratie en wie weet deel jij ook jouw weekmenu eens met ons. Vandaag het weekmenu van Merel.

Stel jezelf (en je huishouden) even kort voor

Hi! Mijn naam is Merel (38). Ik ben moeder van vijf kinderen: drie dochters, een zoon en een stilgeboren meisje (2020). Of ‘mama’, zoals ze me minstens 35.793 keer per dag noemen. In 2014 startte ik een blog (de mamagids) om een tegengeluid te laten horen in een wereld vol vrolijke moeders die nooit problemen leken te hebben met opvoeden. Die website is inmiddels mijn bedrijf en tegelijkertijd de vrijheid tot thuisblijven met en voor de kinderen én een inkomen verdienen. Voor mij de perfecte combinatie.

In mijn vrije tijd lees ik graag chicklits, ik ben dol op fotograferen, series of films kijken en iets lekkers bakken met de kinderen. Koken is niet mijn hobby, maar ik maak wel – al zeg ik het zelf – hele lekkere biefstuk met champignonsaus en kan goed pannenkoeken bakken. Food fotografie is trouwens niet mijn sterkste punt haha, t oogt meestal alsof het al een keer gegeten is (gelukkig smaakt het doorgaans niet zo).

Waarom maak je een weekmenu en doe je dat wekelijks?

We zijn hier een aantal jaar geleden mee begonnen. Vooral om praktische redenen: iedereen weet waar hij of zij aan toe is en ik hoef niet meer na te denken. Ik merk ook dat als ik het vergeet of het menu voor de helft heb ingevuld, dat doordeweeks alles in de soep loopt. Dan bestellen we uit gemakzucht iets proppen de aankopen in de vriezer, omdat ik de lekkerste gerechten als eerst wil eten. Dus het is gewoon beter om een weekmenu te maken en ons daaraan te houden.

Hoe maak je een weekmenu?

Doordeweeks houd ik de websites van AH en Jumbo in de gaten om te zien of daar nog leuke gerechten tussen staan die ze hier lusten. Verder heb ik een lijstje waarop een aantal gerechten staan waar ik uit kies: pasta bolognese, pasta met spinazie, nasi of bami, (groenten)soep, broodjes met beleg, stamppot, soep, krieltjes of friet met vlees en groenten, stoofvlees, pasta met groene pesto en andere makkelijke gerechten. Op die manier kan je op een redelijk simpele manier het weekmenu in elkaar draaien.

Zijn er speciale dingen waar je op let bij het bedenken van de gerechten?

Of er niet te veel gezeur van komt. Ooit beweerde ik (uiteraard voor de kinderen) dat ik niet zo’n moeder zou worden die overal maar rekening mee ging houden. Ze aten maar wat de pot schafte. Inmiddels vind ik het belangrijker dat de sfeer een beetje oké is, zeker omdat we een paar moeilijke eters hebben.

Waar loop je tegenaan bij het maken van een weekmenu?

Die moeilijke eters hier thuis 😉 Ze staan allemaal niet zo open voor hele nieuwe uitspattingen helaas, terwijl ik juist af en toe echt even compleet wil losbreken van ons standaardmenu. Gewoon nieuwe smaken ontdekken. Tegelijkertijd vind ik het ook wel lastig hoor, want online staan weliswaar veel recepten maar de meeste zijn nogal flauw qua smaak.

Wat ik zelf ook wel een lastige vind, maar dat is persoonlijk, is dat ik veel vaker vegetarisch of zelfs vegan zou willen eten dan de carnivoren met wie ik samen leef. De vleesvervangers uit de supermarkt vind ik bovendien meestal niet heel lekker.

Houd je jezelf altijd aan je menu of wijk je er wel eens vanaf?

Ik moet heel eerlijk bekennen dat er avonden zijn (en die komen helaas vaker voor dan ik zou willen) dat ik mijn enthousiasme voor mijn eigen weekmenu verlies. Soms belandt het eten voor die dag in de vriezer, of het schuift een dag op. In plaats daarvan halen we pizza of komt er iets anders op tafel waar iedereen dol op is. Of Ro en ik geven de meiden van 6 en 7 wat ingevroren pasta en eten met onze oudste dochter iets (extra) lekkers als de kleintjes slapen.

Wat voor tip(s) zou je willen geven aan iemand die ermee wil starten?

Zorg dat je een aantal gerechten achter de hand hebt om te kunnen afwisselen. Op die manier blijft het weekmenu een beetje afwisselend. Bouw ook enige ruimte in om te kunnen schuiven, voor het geval je in de file komt/geen zin meer hebt. En geef de kinderen wat inspraak. Soms helpt dat voorkomen dat ze halverwege de week enorm zeuren dat ze niks lusten. (Soms, geen garantie dus ;))

Het weekmenu van Merel!

Op donderdag staat er een pasta groene pesto op het programma waar Merel een eigen recept van heeft. En ook op zondag staat er een gerecht naar eigen recept op het programma namelijk de farfalle met spinazie en roomsaus.

Het weekmenu van… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *