Het weekmenu van Kirsten!

Wat eten we vandaag? Dat is een vraag die volgens mij in elk huishouden met regelmaat gesteld wordt. Hier is het mijn dochter die het werkelijk elke dag vraagt. Maar ook ik vraag mezelf vaak af wat we nu weer moeten eten. Daarom is het altijd zo fijn om van een ander te horen wat zij eten die week en dat is dan ook hoe deze rubriek tot stand is gekomen. Ik vind het heerlijk om te zien wat anderen voor een weekmenu maken en haal daar mijn inspiratie uit. Hopelijk vind jij hier ook een heleboel inspiratie en wie weet deel jij ook jouw weekmenu eens met ons. Vandaag het weekmenu van Kirsten.

Stel jezelf (en je huishouden) even kort voor

Ik ben Kirsten, 35 jaar oud en ben ruim 5 jaar samen met Sebas. Ik heb twee dochters: Pippa van 6 en Nova van 3. Daarnaast hebben we ook nog 3 honden: Labradors Cacao en Cashew en Stafford Layla. Ik ben sinds kort fulltime ondernemer en ik schrijf blogs en teksten voor ondernemers die daar zelf niet zo goed in zijn. Daarnaast is mijn blog Mamagisch onderdeel van mijn bedrijf. In mijn vrije tijd maak ik vooral veel muziek. Ik speel saxofoon bij een Big Band en samen met Sebas zing ik in een theaterzanggroep. Als ik er de tijd voor neem, vind ik lezen ook heerlijk en liggen er nog 10 onafgemaakte haakwerkjes op me te wachten.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Waarom maak je een weekmenu en doe je dat wekelijks?

Het maken van een weekmenu is voor mij tweeledig. Enerzijds vind ik het fijn om alles gepland te hebben zodat ik niet dagelijks hoef na te denken over wat we gaan eten. Het is makkelijk om dat van te voren te bedenken zodat ik dan in een keer de boodschappen kan bestellen voor de hele week. Aan de andere kant zijn Sebas en ik enorm makkelijk. Geen zin om te koken? Bestellen kan ook. Maar dat liep het afgelopen jaar een beetje uit de klauwen en ik vond dat ik echt weer meer moest gaan koken. Als ik een gerecht gepland heb en de boodschappen in huis heb, is de drempel om te bestellen veel hoger.

Hoe maak je een weekmenu?

Iedere zondagmiddag ga ik er even voor zitten. Ik plan dan gelijk mijn hele agenda voor de komende week en dan dus ook de avondmaaltijden. Ik deel mijn weekmenu altijd op Instagram en vraag daar dan ook regelmatig om suggesties. Dat is voor mij nog een stok achter de deur. Als ik iemand heb beloofd om hun suggestie te maken, wil ik dat ook echt doen en er iets over delen. Verder eten we op zaterdag altijd een borrelplank. Dat is dan ook de enige dag dat we bij de tv eten. Het is een soort traditie geworden om dan een leuke film te kijken en ondertussen allemaal lekkere hapjes te eten.

Zijn er speciale dingen waar je op let bij het bedenken van de gerechten?

Natuurlijk vind ik het belangrijk dan we eten wat we lekker vinden maar als het aan de meiden lag, zouden we alleen maar de P’s eten. Ik probeer echt veel te variëren en nieuwe gerechten uit te proberen. Dan is koken ook meer dan alleen maar een maaltijd maken. Nieuwe dingen plan ik meestal aan het begin van de week, dan is Pippa bij haar vader. Ik heb gelukkig twee vrij makkelijke eters maar niet alle nieuwe dingen worden gelijk goed ontvangen. Ik hou er dus wel echt rekening mee wie er mee eet.

Waar loop je tegenaan bij het maken van een weekmenu?

De welbekende vraag: ‘wat moeten we nu weer eten?!’ maar door die vraag te delen heb ik eigenlijk altijd genoeg suggesties.

Houd je jezelf altijd aan je menu of wijk je er wel eens vanaf?

Als ik een menu maak, probeer ik altijd goed na te denken over de tijd die ik heb om te koken. Op maandag en woensdag heb ik meer tijd om te koken en dan staan er vaak ook nieuwe gerechten op het menu. Op vrijdag is het een haastdag bij ons en dan zorg ik dus voor iets makkelijks of halen we een keertje frietjes. Natuurlijk loopt het bij ons ook wel eens anders dan gepland. Dan probeer ik een gerecht te ruilen, of als dat kan, vries ik de ingrediënten in voor een volgende week.

Wat voor tip(s) zou je willen geven aan iemand die ermee wil starten?

Neem een vast moment waarop je iedere week je menu en je boodschappenlijstje maakt. Voor mij is dat dus de zondagmiddag. Denk ook goed na over de tijd die je hebt om te koken die week en pas daar de gerechten op aan. Ga geen risotto maken als je maar een half uurtje kooktijd hebt, want dan loopt je plan gelijk in de soep. Kijk vooral eens in mijn highlight Weekmenu op Instagram, daar staan al mijn weekmenu’s van de afgelopen maanden in plus een aantal makkelijke recepten. En verder: het maken van een weekmenu en het je eraan houden is een kwestie van gewenning. Het zit niet na een week in je systeem.

Het weekmenu van Kirsten!

Ik moet dinsdagavond repeteren en donderdagavond heb ik een optreden, dus eet ik zelf niet mee. De lasagne zet ik dan vast klaar zodat Sebas dat alleen maar even in de oven hoeft te schuiven. Zondag is het restjes dag want van de quiche en de lasagne hebben we vast nog wel een portie over. Zo probeer ik ook een beetje te letten op verspilling.

Het recept van de venkelboerenkaasquiche (lekker woord voor scrabble) vind je in de hoogtepunten van het Instagram account van Kirsten. En ben je op zoek naar die kidsproof tomatensaus dan klik je even op de link hiervoor.

Het weekmenu van… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.