Het weekmenu van Inge!

Wat eten we vandaag? Dat is een vraag die volgens mij in elk huishouden met regelmaat gesteld wordt. Hier is het mijn dochter die het werkelijk elke dag vraagt. Maar ook ik vraag mezelf vaak af wat we nu weer moeten eten. Daarom is het altijd zo fijn om van een ander te horen wat zij eten die week en dat is dan ook hoe deze rubriek tot stand is gekomen. Ik vind het heerlijk om te zien wat anderen voor een weekmenu maken en haal daar mijn inspiratie uit. Hopelijk vind jij hier ook een heleboel inspiratie en wie weet deel jij ook jouw weekmenu eens met ons. Vandaag het weekmenu van Inge.

Stel jezelf (en je huishouden) even kort voor

Hi, ik ben de 38-jarige Inge en ben ruim 13 jaar samen, waarvan bijna 9 jaar getrouwd met Robin. Samen hebben we een 7-jarige dochter, een 5-jarige zoon en een zoon van 3 jaar. Op mijn 20e startte ik met het werken in de verzekeringen. Het werk dat ik nog steeds met veel plezier doe, maar inmiddels wel part-time. Naast mijn werk ben ik sinds augustus 2018 actief op een eigen platform Inge Beleeft, waar ik onze ervaring deel rondom hoogsensitiviteit. Ondanks de drukte van het gezin, mijn werk en mijn blog heb ik nog tijd over voor andere hobby’s zoals creatief bezig zijn, sporten en lezen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Waarom maak je een weekmenu en doe je dat wekelijks?

Vanaf het moment dat ik het ouderlijk huis verliet ben ik een weekmenu gaan maken. Eerst alleen voor mezelf en later voor het gezin. Ik ben dat gaan doen in eerste instantie omdat ik een keer per week boodschappen ging doen. Ik had geen zin om na mijn werk nog na te moeten denken wat ik zou gaan eten en dan mijn boodschappen moest gaan halen. Toen ik ging samen wonen ben ik dat blijven doen. Nu we inmiddels met vijf zijn vind ik het vooral ook praktisch om vooraf te weten wat we eten. Inmiddels bestellen we wekelijks de boodschappen. Dus is het sowieso handig om van te voren te weten wat we eten en de ingrediënten in huis te hebben. Daarnaast geeft het me veel rust. Ik maak een weekmenu en hoef er de rest van de week niet meer over na te denken.

Hoe maak je een weekmenu?

Iedere zondag maak ik het weekmenu voor de week erop. Dit heeft te maken met het bestellen van de boodschappen. Daarin heb ik wel een soort schema. Op maandag eten we bijna altijd mee bij mijn schoonouders. Dus voor die dag hoef ik niets te verzinnen. Donderdag en vrijdag zijn ook mijn werkdagen. Op die twee dagen gaan de kinderen ook naar de opvang. Voor hun een lange dag en dan wil ik snel het eten op tafel hebben staan. Daarom eten we op donderdag een maaltijd die ik op woensdag klaar kan maken en die zo warm is. Meestal is dit een ovenschotel. Vrijdag is de start van het weekend. Dan eten we iets wat de kinderen heel lekker vinden. Dus dat is dan patat, pannenkoeken/poffertjes, pizza of broodje hamburger. Daarna ga ik kijken wat we verder kunnen eten. Meestal maak ik gebruik van de receptendatabase van de supermarkt waar we bestellen.

Zijn er speciale dingen waar je op let bij het bedenken van de gerechten?

Bij het bedenken van de gerechten hou ik rekening met welke groente de kinderen lekker vinden. Om te voorkomen dat ik 7 dagen in de week hoor bij aanvang van het eten: ‘gatver dat lust ik niet’, zorg ik dat er iedere week wel minimaal 2x een gerecht in het menu zit waarvan ik weet dat ze het eten. Zo vindt onze dochter pasta echt niet lekker, nou ja het is meer het mondgevoel bij haar. Daarom eten we de ene week wel pasta en de andere week niet.

Waar loop je tegenaan bij het maken van een weekmenu?

Meestal heb ik zo een menu in elkaar gezet. Alleen rondom de feestdagen (Pasen en de decembermaand) zijn het dan vaak de luxere gerechten die je in de recepten database tegen komt online. Daar doe ik de kinderen geen plezier mee. Dan ben ik vaak wel wat langer aan het zoeken.

Houd je jezelf altijd aan je menu of wijk je er wel eens vanaf?

Meestal houd ik me aan het weekmenu. Soms gebeurt het dat we spontaan uit eten gaan of ergens worden uitgenodigd. Of als het ineens heel mooi weer is en we hebben zin om de BBQ aan te steken dan doen we dat ook gewoon. Dan kijk ik wel in het menu wat er makkelijk geschoven kan worden (houdbaarheid). Het gebeurt ook weleens dat mijn schoonmoeder hetzelfde idee heeft als ik voor de dinsdag. Dan ga ik op dinsdag niet weer hetzelfde maken. Dat schuif ik dan op naar het eind van de week.

Wat voor tip(s) zou je willen geven aan iemand die ermee wil starten?

Blijf vooral dicht bij jezelf. Ben je niet zo van het experimenteren nieuwe gerechten? Kies dan voor het bekende. Een weekmenu maken betekend niet dat je alle websites moet afspeuren naar recepten. Wij eten ook gewoon aardappelen, groente, vlees. En geef niet op als het een keer een week niet lekker ging. De week erop kan je het weer opnieuw proberen.

Het weekmenu van Inge!

De ovenschotel van dinsdag is er eentje die Inge uit de Allerhande heeft, namelijk de ovenschotel gehakt met prei en kaas. De spinaziestamppot met blauwe kaas komt van de Jumbo, de blauwe kaas wordt vervangen voor een andere zachte kaas die de rest van het gezin wel lust.

Het weekmenu van… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.