Het weekmenu van Gerdien!

Wat eten we vandaag? Dat is een vraag die volgens mij in elk huishouden met regelmaat gesteld wordt. Hier is het mijn dochter die het werkelijk elke dag vraagt. Maar ook ik vraag mezelf vaak af wat we nu weer moeten eten. Daarom is het altijd zo fijn om van een ander te horen wat zij eten die week en dat is dan ook hoe deze rubriek tot stand is gekomen. Ik vind het heerlijk om te zien wat anderen voor een weekmenu maken en haal daar mijn inspiratie uit. Hopelijk vind jij hier ook een heleboel inspiratie en wie weet deel jij ook jouw weekmenu eens met ons. Vandaag het weekmenu van mijzelf.

Stel jezelf (en je huishouden) even kort voor

Mijn naam is Gerdien, 36 jaar. Samen met mijn partner Rick (38) vormen we een samengesteld gezin. Ik heb co-ouderschap met de vader van Tristen (8) en Brynne (4). Zij zijn hier om de week de hele week. Fenna (6) is hier altijd op vrijdagavond, en om het weekend. De kinderen zijn er dan tegelijkertijd. We wonen met veel plezier in een studentenstad in Gelderland.

Waarom maak je een weekmenu en doe je dat wekelijks?

Plannen met een samengesteld gezin is echt een uitdaging. Het is hollen en stilstaan, en met een baan erbij heb ik echt geen tijd voor dagelijkse boodschappen. Daarom laat ik ze wekelijks bezorgen op mijn vaste vrije dag. Ik meek een weekmenu, en hou daarbij ook rekening met de houdbaarheid van producten, zodat we niet halverwege nog extra groente en fruit hoeven te kopen. Zo hou ik de kosten binnen de perken en kopen we geen impuls-snacks.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Hoe maak je een weekmenu?

Rekening houden met de planning, en of er wel of geen kinderen zijn, zijn belangrijke factoren bij het samenstellen van het weekmenu. Ook kijk ik vaak naar aanbiedingen. Ik vind het belangrijk dat op weekdagen het niet te ingewikkeld is, of dat we van tevoren al dingen kunnen voorbereiden. Zo kook ik vaak op de zondag voordat de kinderen komen alvast voor de maandag en dinsdag, en op woensdag voor de donderdag. Ik hou van ovenschotels, want die kun je al helemaal van tevoren voorbereiden. Ik kijk voor inspiratie vaak op de Allerhande website, of lekkerensimpel.com.

Zijn er speciale dingen waar je op let bij het bedenken van de gerechten?

Ja ik vind variatie heel belangrijk, dus niet 3 keer pasta in 1 week bijvoorbeeld. Ook wil ik minimaal 2 dagen inplannen zonder vlees/vis. We hebben geen allergieën, maar koken wel regelmatig voor vrienden. Dan hou ik natuurlijk ook rekening met de dieetwensen. En ik hou ook wel wat rekening met de voorkeuren van de kinderen, al probeer ik elke week tenminste 1 ‘nieuw’ iets uit. Dat kan een recept zijn met vertrouwde ingrediënten, of juist een ingrediënt dat we niet vaak eten.

Waar loop je tegenaan bij het maken van een weekmenu?

Het liefst ga ik niet tussendoor nog een keer naar de winkel, dus ik plan tegen het einde van de week vaak gerechten met meer houdbare producten. Dat limiteert wel, dus dat blijft toch wel echt een uitdaging.

Houd je jezelf altijd aan je menu of wijk je er wel eens vanaf?

Ik wissel wel eens iets, en soms lukt er een dag een keer helemaal niks. Bijvoorbeeld afgelopen zaterdag waren we allemaal laat thuis en moe na een dagje uit; toen hadden we echt geen zin meer om te koken. Ik heb de geplande soep later gemaakt om in de vriezer te doen. En soms schuift alles gewoon een dag door, en hoef ik voor de volgende week een maaltijd minder te bestellen.

Wat voor tip(s) zou je willen geven aan iemand die ermee wil starten?

Ik zie zelf alleen maar voordelen. Het scheelt tijd, geld en stress. Kies een vaste dag voor je boodschappen. Er zijn echt ontzettend veel weekmenu’s te vinden online, en heel veel leuke recepten. Ik heb met mijn partner een speciale appgroep waar ik elke week het weekmenu inzet, zo kan ik altijd terugkijken als een recept heel goed is bevallen en ik het nog eens wil maken.

Het weekmenu van Gerdien!

Maandag: gebakken aardappeltjes met rodekool en appelmoes, en kip uit de oven

Dinsdag: volkoren fusilli met romige broccoli en champignons saus

Woensdag: pompoenrisotto met extra rucola

Donderdag: kip tandoori met bloemkool

Vrijdag: ‘paprikashoarma’ met pita’s ipv aardappel

Zaterdag: Gnocchi ovenschotel met romige kip

Zondag: ‘Mexicaanse lasagne’

Het weekmenu van… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.