Het weegmoment: waarom ik er altijd tegenop zie

Het weegmoment. Wanneer je wilt afvallen dan kun je er bijna niet omheen om je ook te wegen. Natuurlijk blijft het maar een getal en hoor je regelmatig mensen zeggen dat de centimeters van je lichaam veel belangrijker zijn. Maar dat je gewicht omlaag gaat, daar doe je het uiteindelijk voor. Dus ga je die weegschaal op, niet elke dag want dat haalt niets uit. Het beste kun je 1x per drie weken erop staan of 1x in de maand. Maar mensen die willen afvallen staan er meestal 1x per week op.

Nu heb ik zelf echt meer dan een jaar de weegschaal gemeden. Ik zag mezelf dikker worden, maar ik wilde het niet zien. Ik wist namelijk dat de oorzaken (deels) buiten mezelf lagen en ik er op dat moment toch niet zoveel aan kon doen. Maar begin dit jaar is de knop omgegaan en ben ik weer op de weegschaal gaan staan. Ook deed ik een detox waarmee ik 5,1 kg afviel maar werd ik ook ziek en begon mijn lange periode van niet en weinig slapen. Nog steeds slaap ik heel weinig en ben ik in afwachting van een operatie. Dus heb ik me laten gaan. Hoe goed ik ook bezig was, het nieuws van de keeloperatie en het slechte slapen leidde me van het goede pad af. Tot afgelopen donderdag. Op dat moment ging de knop weer om en sindsdien ben ik erg goed bezig.

scale-403585_1280

Maar toen kwam gisteren weer het weegmoment.

En die viel tegen. Niet dat ik niet afgevallen was. Maar minder dan ik dacht. Nu moet ik toegeven dat ik zo’n twee weken geleden voor het laatst me gewogen had en ik dus sinds donderdag een nieuwe weg ben ingeslagen. Dus ik ben eigenlijk pas 4 dagen onderweg. Maar toch. Ik had meer verwacht. Ik had vooral meer gehoopt.

Maar wegen is bij mij altijd een dingetje geweest. Ik zie er gewoon altijd tegenop. Dit omdat ik weet hoe ik erop reageer. Wanneer ik bijvoorbeeld flink ben afgevallen zoals tijdens de detox dan is er niks aan de hand. Maar zodra het (een beetje) tegenvalt dan kan ik snel de extreme kant op gaan. Ik heb nooit een eetstoornis gehad, maar ga zolang ik me kan herinneren niet gezond om met eten. Ik heb vreetbuien, ik ben een emotie eter en ik kan geen maat houden.

Maar wanneer ik dus zie dat ik teveel weeg of dat ik te weinig naar mijn zin ben afgevallen dan ga ik minder eten. Of dan ga ik extreem gezond eten en sta ik mezelf niets lekkers meer toe. Wat er dan weer in resulteert dat ik het niet volhoud om nooit meer iets ‘ongezonds’ te eten, een terugval krijg en weer extreem ga snoepen. Hoezo jojo effect?

Wegen maakt me dus onzeker. Want ik wéét dat ik de afgelopen dagen goed bezig ben geweest. Ik maak gezondere keuzes dan hiervoor, ik eet veel regelmatiger en ik houd me aan de regels. Daarnaast sta ik mezelf wel toe om ook af en toe iets te pakken wat ik echt lekker vind maar iets minder gezond is en daar eet ik dan in mate van. Het is dus een kwestie van tijd dat mijn lichaam dat oppikt en het afvallen wel gaat beginnen. En tot die tijd moet ik mezelf goed in de gaten houden dat ik niet het extreme pad op ga en gewoon het pad blijf volgen die ik vorige week ben ingeslagen. Help je me mee Karen?

belly-2473_1280

Heb jij een vast weegmoment?

19 reacties op “Het weegmoment: waarom ik er altijd tegenop zie

 • Ik weeg mij niet vaak en als ik mij weeg is het begin van de week in de ochtend. Overigens is het vervelend als het tegenvalt maar ik denk altijd maar zo alle kleine beetjes helpen! Succes!

 • Ik weeg mij bijna nooit. Toen ik in de medische molen zat wel. Ook wel verplicht. Ik heb het nooit vervelend gevonden. Al vind ik het belangrijkste dat ik goed in mijn vel zit. Blij ben met mijn lijf en zo’n getalletje is voor mij dan niet zo belangrijk.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Daar heb je helemaal gelijk in, behalve dan dat ik nu allerlei lichamelijke klachten heb waarvan mijn gewicht grotendeels de oorzaak is. Daarom is dat getalletje momenteel heel erg belangrijk… Plus zit ook niet goed in mijn vel 😉

 • Wat vervelend en ik snap je helemaal. Ik heb een eetprobleem gehad en werd er eigenlijk gek van dat ik er zo mee bezig was. Ik had twee weken een enorm gezonde periode en daarna at ik alles er weer bij. Nu moet ik ook gezond eten omdat ik fit wil worden, maar ook dit gaat met ups en downs. Ik wens je veel succes toe meid en je kan het! Volgens mij ben je een enorm krachtige vrouw, je hebt al zoveel doorstaan!

 • De manier van eten is bij mij ook iets van uiterste… minimaal of het is meteen mis. Maar moet eerlijk zeggen sinds ik weer ben begonnen gaat het best aardig, al gaat het me niet snel genoeg… Met dik vier weken ben ik 3 kg kwijt. Netjes maar voor mijn gevoel niet goed genoeg 😉

  Veel succes met afvallen! En je operatie!

 • Wegen is als je overgewicht of ondergewicht hebt, natuurlijk wel belangrijk. Daar weet ik alles van, haha.
  Je moet zeker af en toe ‘ongezond’ kunnen eten, anders houd je het niet vol. En het gaat gewoon niet altijd zoals je wilt. Daar moet je je ook bij neerleggen. Sometimes you win, sometimes you loose… Met andere woorden: de ene keer gaat het beter dan verwacht, de andere keer minder…

 • Ik weeg mezelf al heel lang niet. Zelfs toen ik zwanger was wilde ik niet op de weegschaal. Ik moest wel en werd er wel blij van want ik was niet zoveel aangekomen. Na de bevalling viel ik echt heeel veel af door de bv maar helaas zit alles er weer aan. Volgens mjj. Want ik weet het niet zeker omdat ik niet weeg.

 • Snap ik volkomen en het wegen maakt mij ook onzeker, vooral na de vorige teleurstelling. Maar ik weet zeker dat je het kan en je mag trots zijn op de dagen dat het zo goed ging! Emotie eten is hier ook een ding trouwens. Wanneer ik mij slecht voel probeer ik het van mij af te schrijven ipv te gaan eten.

 • Afvallen en niet focussen op de weegschaal. Het is zo verdomd moeilijk. Die verrekte cijfers ook. Terwijl als je weet dat je gezond bezig bent, dan zie je dat heus wel terug op de weegschaal, maar niet zo snel als dat je had gehoopt. Hou vol Nicole, je kan het!

 • Wegen is ook niet mijn leukste activiteit en daarom doe ik het ook haast niet. Snap dat het je onzeker maakt maar je bent goed bezig en laat dat getalletje je niet ontmoedigen meis!!

 • Aangezien ik er ook aardig bij ben gaan sporten ligt mijn schare gewichtsverlies vooral aan het aanmaken van spier denk ik (hoop ik).

 • Ik snap het echt helemaal Nicole. Ik heb echt een haat liefde verhouding met de weegschaal. Sinds een tijdje heeft man het stuk gemaakt en we hebben nog geen nieuwe. Vind ik lastig want ik heb het gevoel dat ik aankom. Maar ik probeer ook zonder dat ding de knop om te zetten. Zoals je zegt, het gaat uiteindelijk niet om dat getalletje. Waar het echt om draait is dat je je fitter, gezonder en gelukkiger voelt. Ik moet zeggen, zonder weegschaal in huis brengt ook wel wat rust. Niet een idee voor jou?

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Heel lief, maar voor mij nu juist niet zo goed. Ivm mijn gezondheid moet ik echt weten of ik afval ja of nee. Uiteindelijk wil ik hem wel weer de deur uit hebben.. Maar voor nu heb ik hem helaas nodig!

 • Ik had het zelf kunnen schrijven. Ik kan totaal geen maat houden qua eten. Desondanks ben ik nu al ruim een maand op de juiste weg, maar het afvallen gaat me ook niet snel genoeg. Gevolg is dan ook dat ik mezelf bijna uit ga hongeren, maar dit trek ik niet en hier val ik ook niet echt sneller van af. Langzaamaan dan maar…. Zucht. Klotekilo’s 😉

 • Wat goed dat je het toch weer opgepakt hebt na ‘minder nieuwe’ van de operatie en het mindere slapen.
  Bij mij juist andersom. Als ik zie dat ik weinig ben afgevallen dan denk ik, het helpt toch niet. Dus grijp ik weer lekker naar chocolade en chips. Ook niet goed dus :S

Reageren is niet mogelijk.