Het voortraject van mijn maagverkleining *Gastblog

Nadat ik de beslissing had genomen om het traject in te gaan voor een maagverkleining, ben ik ook direct tot actie over gegaan. Nu moest ik besluiten waar ik het traject zou gaan opstarten. Deze blog gaat over deze fase tot aan de screening.

>> Heb je mijn eerste blog gemist? Vorige week schreef ik: Een maagverkleining: Waarom ik besluit dit te gaan doen?

Hoe ziet mijn gehele voortraject tot de screening eruit?

Na uren op internet te hebben rondgesnuffeld ben ik in de telefoon geklommen en heb ik verschillende partijen (particulier en instanties zoals Vitalys, NOK, die vergoeden via de zorgverzekering) bestookt met diverse vragen. Ik kwam erachter dat ik met 3 weken al geopereerd zou kunnen zijn, als ik bereid was om me in België te laten opereren en alles zelf te betalen. Ook kon ik mezelf voor wat hogere kosten in Nederland laten begeleiden en dan de operatie in België. Deze optie heb ik serieus overwogen, zelfs nog toen ik al in de wachtrij zat bij Vitalys.

Mijn eerste keuze viel op Vitalys

Vitalys kwam er zeer positief uit. Hier in de regio en zelfs landelijk staat Vitalys in Velp heel goed aangeschreven op het gebied van bariatrische ingrepen. Een kliniek die in het Rijnstate ZH (Arnhem) opereert en daar een aparte afdeling heeft, leek het mij een goede locatie om het traject te starten. Dat het dichtbij ons woonadres ligt is een extra pluspunt.

Om het gevoel bevestigt te krijgen dat Vitalys een goede keuze zou zijn, volgde ik een online informatiebijeenkomst. Toen wist ik zeker dat ik liever een gedegen traject ging volgen in Nederland met een goed na-traject en niet een snel traject in België.  Ik melde me aan en kreeg een lading aan vragenlijsten die daarna zouden worden beoordeeld. Daarna kwam ik op de wachtlijst met uiteindelijk een datum voor de screeningsmiddag drie maanden nadat ik me had aangemeld.

Vanuit interesse over de ingreep en ook juist de ervaringen van andere mede-lotgenoten werd ik lid van enkele Facebookgroepen. Daar kwam ik erachter dat het traject na de screening bij Vitalys nog 6 á 9 maanden zou duren tot de operatie. (Dit traject is langer geworden o.a. door Corona.) En dat zou dus betekenen dat de operatie zeer waarschijnlijk in de wintermaanden zou gaan plaatsvinden. Niet mijn beste moment van het jaar.

De beslissing over te stappen naar Weightworks

Ik las in een van de Facebookgroepen dat er een kliniek was met veel kortere wachttijden, het totale traject zou ‘slechts’ 10 weken duren tot en met de operatiedatum. Ik werd nieuwsgierig. Opereren in de zomermaanden zou mij (en ook mijn gezin) veel beter uitkomen.

Ik ben gaan informeren bij Weightworks in Amersfoort en kwam er op de website achter dat de chirurgen die daar de ingreep verrichten in een privékliniek, beiden eerder werkzaam zijn geweest in het Rijnstate Ziekenhuis. Ook mijn huisarts had nog niet van Weightworks gehoord, maar kende de namen van de chirurgen wel. Ze zijn met een eigen kliniek gestart in 2021 en hebben veel kortere wachttijden omdat ze de operatieruimten niet hoeven te delen met andere ingrepen.

Het duurde niet lang voor ik de voordelen om te switchen had opgeteld en ben me daar gaan aanmelden. De vragenlijsten waren een stuk vriendelijker van inhoud. De bloedonderzoeken kon ik via de huisarts laten doen en door laten sturen. Het mooiste van alles: de screeningsdatum ligt nog voor de datum die bij Vitalys is toegezegd. En nog belangrijker, daarna is de wachttijd zo gemiddeld een maand op dit moment. Dat betekent dus dat ik echt ruim voor de zomervakantie aan de beurt ben, mits ik natuurlijk groen licht krijg voor de ingreep.

Het wachten tot de screeningsmiddag is inmiddels bijna voorbij, de volgende gastblog schrijf ik over de screeningsmiddag zelf. Bedankt voor het lezen.

Barbara

—-

Naast deze gastblogreeks over mijn maagverkleiningstraject, blog ik ook op mijn eigen website: Onlybyme.nl. Vanwege het zeer persoonlijke verhaal, besloot ik het begin traject niet direct op mijn eigen blog te willen plaatsen. Nicole heeft me de mogelijkheid geboden op haar blog hierover te schrijven – dankjewel Nicole – en zo een belangrijk thema een podium te geven.

1 reactie op “Het voortraject van mijn maagverkleining *Gastblog

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *