Het vakantiegeld komt eraan: wat doe jij ermee?

vakantiegeld wat doe je ermee

Het is mei en dat betekent voor veel mensen dat het vakantiegeld deze maand of volgende maand (juni) wordt uitbetaald. Vakantiegeld wordt officieel ook wel vakantiebijslag genoemd. Het vakantiegeld is een leuke “extra” die je kunt gebruiken om je vakantie uitgaven mee te betalen of om andere zaken mee te regelen. Maar wat kun je eigenlijk allemaal doen met je vakantiegeld? In deze blog geef ik tips over wat je met jouw vakantiegeld kunt doen.

Hoeveel vakantiegeld krijg je?

In Nederland hebben werknemers doorgaans recht op 8% van hun bruto jaarsalaris als vakantiegeld. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld €30.000 bruto per jaar verdient, je in mei of juni €2400 bruto extra op je rekening krijgt gestort. Het vakantiegeld wordt gezien als een onderdeel van je totale jaarinkomen en kan dus van invloed zijn op de hoogte van belastingen en toeslagen die je ontvangt.

Wat kun je doen met je vakantiegeld?

Het vakantiegeld kan op verschillende manieren worden besteed. Veel mensen gebruiken het extraatje om op vakantie te gaan, maar er zijn ook andere manieren om het geld te gebruiken. Hieronder volgen enkele ideeën:

Sparen voor een buffer

Een verstandige manier om je vakantiegeld te besteden is door het te gebruiken als buffer. Het kan altijd voorkomen dat je onverwacht grote uitgaven hebt, bijvoorbeeld doordat je auto kapot gaat of omdat je onverwacht een tandartsrekening moet betalen. Door je vakantiegeld op een spaarrekening te zetten, bouw je een buffer op voor dit soort situaties. Zo hoef je je geen zorgen te maken als er onverwachts iets gebeurt.

Met je vakantiegeld beleggen

Er zijn verschillende redenen om te beleggen met je vakantiegeld. Ten eerste kan het financieel rendabel zijn. Door te beleggen in aandelen of fondsen, kan je vakantiegeld in de toekomst meer waard worden. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen als je later met pensioen gaat. Daarnaast kan het een slimme zet zijn om je vakantiegeld te gebruiken om je vermogen te spreiden. Door te beleggen in verschillende aandelen of fondsen, loop je minder risico dan wanneer je al je geld in één belegging stopt.

Aflossen van schulden

Een andere verstandige manier om je vakantiegeld te besteden is door het te gebruiken om schulden af te lossen. Als je bijvoorbeeld een creditcard of persoonlijke lening hebt, is het verstandig om deze zo snel mogelijk af te lossen. Door je vakantiegeld hiervoor te gebruiken, bespaar je op de rentekosten en heb je meer financiële ruimte in de toekomst.

Investeer in jezelf

Een andere manier om je vakantiegeld te besteden is door te investeren in jezelf. Dit kan bijvoorbeeld door een opleiding te volgen, een cursus te doen of een workshop te volgen. Door te investeren in jezelf, vergroot je je kennis en vaardigheden en kun je jezelf verder ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak. Dit kan weer leiden tot betere carrièremogelijkheden of persoonlijke groei.

Een mooie ervaring beleven

Het vakantiegeld is natuurlijk ook bedoeld om een mooie vakantie te beleven. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een mooie reis te maken, een weekendje weg te gaan of een dagje uit te plannen. Door te investeren in mooie ervaringen, creëer je waardevolle herinneringen die je voor altijd bijblijven. Er zijn ook andere manieren om te sparen voor de zomervakantie, bekijk daarvoor de link.

Wat wij doen met ‘ons’ vakantiegeld

Aangezien ik zzp’er ben krijg ik geen vakantiegeld. Ik had natuurlijk best wel een potje kunnen maken hiervoor, maar ik heb ervoor gekozen dit niet te doen. Ik heb overigens wel een winstpotje waar ik elk kwartaal wat uit mag halen. Mijn man is in loondienst dus hij krijgt wel vakantiegeld. Als het goed is zelfs eind deze maand.

Aangezien hij nog niet heel erg lang een vast contract heeft weten we niet zo goed hoeveel hij zal krijgen, ook omdat zijn salaris omhoog is gegaan. Maar we verwachten toch wel een fijn bedrag die we voornamelijk aan de vakantie zullen besteden. We gaan namelijk bijna twee weken naar Drenthe in de zomervakantie en hopen dat we leuke uitjes kunnen maken, lekker op terrasjes kunnen zitten en vooral flink kunnen genieten.

>>> Lees ook: Vakantiezakgeld voor de kinderen

Een klein deel van het vakantiegeld gebruiken we om een bepaalde factuur te betalen en mocht er dan nog iets over blijven aan het einde van onze vakantie dan zetten we dat geld weer apart als buffer of voor onze volgende vakantie.

Ik ben ook heel benieuwd of jij vakantiegeld krijgt en zo ja, wat je ermee doet?