Het kasteel van Sinterklaas – Helmond

kasteel van sinterklaas helmond

Wanneer je (via Google) zoekt naar het kasteel van Sinterklaas, dan zul je hoogstwaarschijnlijk het kasteel in Helmond vinden. Door het jaar heen is het een gewoon kasteel, maar zodra de Sint in het land is mag hij zijn intrekken nemen in dit prachtige gebouw. Het allerleukste van alles is dat je gewoon bij Sinterklaas op bezoek mag! In het verleden ben ik er eens geweest toen onze dochter nog een kleine meid was. Inmiddels is het allemaal enorm veranderd en zal ik ook die informatie dalen.

Informatie bezoeken Kasteel van Sinterklaas 2023

Wil je het kasteel van Sinterklaas bezoeken? Dan is er nogal wat veranderd sinds dat wij gingen in 2015 (logisch). Het kasteel van Sinterklaas in Helmond is namelijk enorm populair geworden en ze konden de drukte niet meer aan. Daarom hebben ze besloten om te werken met een loting. Er zijn twee lotingsrondes dus je maakt twee keer kans om ingeloot te worden.

Lotingsrondes Kasteel van Sinterklaas

De eerste lotingsronde is dit jaar op 3, 4 en 5 november. Het maakt niet uit op welke dag je jouw kaarten ‘besteld’ als het maar een van die dagen is. Je geeft dan een voorkeur op voor welke dagen en tijden. Op 6 november horen de gelukkigen dat ze ingeloot zijn. Hoor je niks dan kun je met lotingsronde nummer twee mee doen. De tweede lotingsronde is op 13, 14 en 15 november.

Wat is er te doen in en bij het Kasteel van Sinterklaas?

Bij het Kasteel van Sinterklaas in Helmond is er een voorterrein waar iedereen gratis welkom is. Daar kun je bijvoorbeeld spelletjes doen, is er een draaimolen en worden de leukste liedjes gedraaid. In het verleden stond ook het paard van Sinterklaas is, of dat nu ook nog is weet ik niet niet. Heb je ook kaartjes weten te bemachtigen voor het Kasteel van Sinterklaas dan kun je op het tijdstip waar jij kaartjes voor hebt allerlei kamers in het kasteel bewonderen. Denk aan bijvoorbeeld de postkamer, de Pietenzolder en de bakkerij. Er is echter nog veel meer te zien in het kasteel zelf.

Heb je geen kaartjes kunnen krijgen voor het Kasteel van Sinterklaas dan kun je ook altijd nog naar het theater van Sinterklaas waar diverse leuke voorstellingen gespeeld worden meerdere keren per dag. Of je gaat gezellig naar de knutselclub waar je mee kunt doen aan een leuke knutselworkshop. De knutselclub is vanaf 4 jaar.

Wil je nog meer sfeer proeven? Bekijk dan ook onderstaand filmpje, gemaakt door de vrijwilligers achter Het kasteel van Sinterklaas Helmond.

Onze ervaring met het kasteel van Sinterklaas in Helmond (2015)

Kasteel van Sinterklaas Helmond

Het weer was die dag echt vreselijk en we wisten dat er buiten een wachtrij zou zijn. Je kunt namelijk geen kaartjes reserveren ofzo (let op: inmiddels is dit veranderd en MOET je zelfs door loting kaartjes reserveren wil je er naar binnen gaan) en er gaat telkens een klein groepje naar binnen. Omdat we niet wisten wat we aan zouden treffen hadden we ook een plan B gemaakt: de Brandenvoortse Hoeve. Eenmaal daar aangekomen (het parkeren is wel een puntje van kritiek) bleek dat de wachtrij niet zo lang was als normaal en je hoefde niet in de regen te wachten. Ze hadden namelijk de wachtrij met tenten overdekt en er stonden zelfs warmtekachels tegen de kou.

De wachtrij

Kasteel van Sinterklaas
Kasteel van Sinterklaas Helmond

Nog leuker werd het wachten (er klonken liedjes uit de speakers dus dat is altijd wel gezellig) toen er ook nog Pieten kwamen (toen nog zwart). Je mocht op de foto, samen kletsen, grapjes maken en nog veel meer. Ging de ene Piet weg (ze moeten natuurlijk hun taken wel uitvoeren) dan kwam er wel weer een andere Piet in de plaats. Ook had je vanuit de wachtrij goed uitzicht op Ameriko, het paard van Sinterklaas. Dat vond Fay echt enorm interessant want ze bleef maar ‘paard Klaas’ en ‘hiiiiiiiiii’ zeggen. Halverwege kon je lekker warme chocolademelk kopen, worstenbroodjes en nog wat lekkers. Ideaal en slim natuurlijk. 

De aankleding van het kasteel

kasteel van sinterklaas helmond pietenzaal

Wanneer je het kasteel binnenkomt zou je niet denken dat het iets anders is dan het kasteel van Sinterklaas. Tot in de puntjes is het omgetoverd in een geweldig mooi kasteel met allerlei Sint beeld, schilderijen en andere kunstwerken. Ook hangen en liggen er overal cadeaus en kun je geen kant op kijken of er is wel een zwarte Piet in beeld. Omdat het kasteel natuurlijk veel trappen heeft moet je wel je buggy buiten laten. Dat is voor mensen met een baby wellicht niet altijd handig, maar daarvoor heb je bijvoorbeeld een draagdoek. Je hebt ook verschillende ruimtes die je samen met een wegwijspiet bezoekt. Zo heb je het ‘postkantoor van Post Piet’, de slaapkamers van de Pieten, een speelgoedtest ruimte en nog veel meer. 

Wat wij ervan vonden

bak pieten helmond kasteel van sinterklaas

Ondanks dat we langer buiten stonden dan dat we binnen waren vonden we het allemaal wel erg leuk. Fay had wel even tijd nodig om te ontdooien wat erin resulteerde dat ze pas in de laatste 2 kamers echt los kwam. Maar dat mocht de pret niet drukken. Ze heeft namelijk geen kik gelaten, alleen wilden ze in het begin gewoon geen handjes geven of echt meedoen. In elke ruimte waar we kwamen was wel weer iets anders te doen. Zo kon je bij Post Piet een tekening of verlanglijstje achterlaten (leuk om mee te nemen dus!), in de slaapkamer van de Pieten gingen we op zoek naar de sleutels, bij de bak Pieten mocht je meehelpen met pepernoten maken en zongen ze een leuk liedje, in de speelruimte kreeg je een eigen pietenmuts van dik papier met je naam erop. Je zag hoe de Pieten leerden om over daken te lopen en de cadeaus door de schoorstenen doen. En als laatste ontmoet je Sinterklaas. 

Kasteel van Sinterklaas Helmond pieten

Bij het verlaten van het kasteel krijg je nog een zak vol pepernoten en snoep, kun je kiezen voor een appel of mandarijn en mag je ook een kleurplaat meenemen. Toen Fay de zak met pepernoten zag was ze echt helemaal verbouwereerd, zo blij was ze! Niet gek ook dat Piet zowel een high five kreeg als ook heel veel handkusjes. 

Vorig jaar zijn wij helaas niet ingeloot dus ik ga het dit jaar gewoon weer opnieuw proberen. Onze dochter lijkt nog te geloven en ons zoontje geloofd sowieso dubbel en dwars, dus lijkt me leuk om erheen te gaan. Ik ben ook benieuwd hoeveel het veranderd is.

10 reacties op “Het kasteel van Sinterklaas – Helmond

 • Leuk is het daar hè! Wij gingen eerst altijd met de klas er naartoe maar dat doen we sinds een paar jaar niet meer. Fijn dat Fay het leuk vond! Ik twijfelde of ik met Aukje zou gaan maar zo te zien had ik dat dus best kunnen doen!

 • Wat leuk zeg! Wij hebben op het winkelcentrum in de buurt een Sinterklaashuis en een route die je daar kunt lopen. Dat is natuurlijk een stukje kleiner dan in het kasteel. Ik heb ook van vrienden gehoord dat het kasteel erg leuk is. En voor Fay is het natuurlijk ook allemaal heel spannend. Ik kan het mij dan ook goed voorstellen dat het even duurt voordat ze dan ontdooit.

 • Zo dit kende ik nog helemaal niet! Jammer dat Jayden nou net dit jaar niet meer gelooft en Mason nog te klein is.. Volgend jaar dan maar! Dank je voor deze tip 🙂

 • Gaaf he, mijn jongens hebben ook onwijs genoten van het bezoek.
  Ik schreef er laatst toevallig ook over 🙂
  We zijn inmiddels 3X geweest en ieder jaar Is het fantastisch.
  Het zorgt altijd weer voor verrassingen

 • Wij gaan donderdag, lijkt me super leuk! Wij hebben wel al kaartjes gekocht via de website. Kun je precies aangeven welke dag en tijd je wilt komen. Echt super handig!

  • Ja dit was ook vorig jaar hoor, dit jaar is het weer anders! Maar blijft erg leuk.. Wij zijn helaas dit jaar niet erbij, aangezien de dagen en tijden die wij kunnen al uitverkocht zijn 🙁

Reageren is niet mogelijk.