Het eerste hapje

Vandaag gaan we het allereerste hapje aan Fay geven. Een enorm spannend moment, maar vooral een geweldige mijlpaal! Vandaag is ons meisje namelijk 4 maanden en we hebben het vermoeden dat ze er wel klaar voor is. Ze zit namelijk altijd enorm geïnteresseerd te kijken als wij aan het eten zijn en als je iets voor haar mond houdt begint ze gelijk te smakken. Nou we zijn benieuwd! We gaan deze heugelijke mijlpaal uiteraard filmen dus dit krijgen jullie zeker nog te zien maar voor nu een artikel over het eerste hapje. Wanneer geef je het, op welke manier geef je het, waar begin je mee, hoe verder en andere tips.

Een kleine disclaimer: wij maken de hapjes (meestal) zelf, daar hebben wij voor gekozen omdat ons dit het beste lijkt voor ons kind. Dit neemt niet weg dat wanneer jij potjes geeft aan jouw kind dat ik dat afkeur of slecht vind. Iedereen doet voor zijn of haar kind wat hij/zij het beste vind, daar heb ik geen oordeel over.

Wanneer begin je?

Volgens het voedingscentrum en het consultatiebureau mag je jouw kindje vanaf 4 maanden vast voedsel gaan geven, ook met borstvoeding. Denk nu niet gelijk aan een lekkere dikke biefstuk of een boterham met kaas, maar groente en/of fruit mag je dan beginnen te geven. Tussen 4 en 6 maanden staat een baby namelijk open voor nieuwe smaken. Hoe weet je of jouw kindje er klaar voor is? Er zijn een aantal signalen waar je op kunt letten: hij sabbelt veel op zijn handjes, lijkt erg geïnteresseerd in wat jij eet, is ’s nachts opeens wakker terwijl hij normaal doorslaapt en lijkt onverzadigd na een fles/de borst.

Waarmee begin je?

Het is het beste om te beginnen met groente. Waarom zou je denken? Wanneer je begint met fruit, wat erg zoet is, kan je kindje gewend raken aan die zoete smaak en de “vieze” groenten niet meer willen. Dit geldt niet voor elk kindje natuurlijk, maar waarom het risico lopen? Als je dan met groente begint, begin dan met zacht smakende groente zoals broccoli, boontjes, wortels, bloemkool, courgette of avocado (tip van Monique). Dit pureer je of geef je volgens de Rapley methode gewoon in het vuistje. Geef de groente een paar dagen achter elkaar, reageert de baby er goed op ga dan verder met de volgende groente. Na twee weken groente kun je ook een fruithapje erbij gaan geven. Je kunt bij fruit denken aan banaan, peer, appel, perzik of meloen.

Hoe verder?

Wanneer de groenten en fruit afzonderlijk goed gegeten word door je baby kun je ook gaan mengen, bijvoorbeeld bonen met appel of mango, banaan en appel. Je zou ook rijst kunnen toevoegen bijvoorbeeld bij de wortel en bloemkool. Wanneer je kindje gewend is aan het eten van een lepeltje kun je hem laten wennen aan vaste eetmomenten. Het ontbijt is dan een goed begin. Het is een leuk moment om de dag te starten en je zou dan kunnen starten met een ontbijtpap. Geef in het begin wel eerst de helft van zijn fles- of borstvoeding en gebruik de andere helft voor de pap. Gaat het goed, geef hem dan telkens wat minder melk en wat meer pap totdat hij volledig pap eet in plaats van de melk. Blijf ondertussen ook nog steeds de groente- en fruithapjes geven. Gaat dit ook helemaal goed dan is je kindje klaar voor de volgende (en laatste) stap, namelijk het toevoegen van vlees en vis. Dit mag wel pas vanaf 6 maanden. Maar meestal heb je ook wel 2 maanden nodig om tot deze stap te komen!

Tips.

Is de smaak van de groente toch wat te scherp voor je kindje? Voeg wat gekookte aardappel toe om de smaak wat milder te maken.
Bewaar wat kookvocht, hiermee kun je het hapje wat smeuïger maken. Dit kun je uiteraard ook doen met de fles- of borstvoeding.
Kook de broccoli in een klein laagje water met de deksel op de pan, zo kook je hem zacht en groen.
Gebruik verse of diepvriesgroente en niet uit blik of glas. Daar zit namelijk vaak zout en suiker in, wat slecht is voor je kindje.
Kook per keer een grotere hoeveelheid en vries het in, dit maakt het makkelijker voor de volgende keren!
Haal de pitten en zaadjes uit de groenten en fruit, hierin kan je kindje zich verslikken.

En dan de beste tip: zorg dat je de (video)camera bij de hand hebt bij de eerste hapjes; dit zorgt voor leuk materiaal!

Heb jij nog goede tips?

10 reacties op “Het eerste hapje

  • Dat zijn goede tips om het eerste hapje te introduceren. Volgens mij gaat Fay het heerlijk vinden. Ben benieuwd!

  • Super leuk een nieuwe stap.
    Handige tips!
    Geniet van het geven van de eerste hapjes

  • Ja ik heb nog wel een tip 🙂 Wees niet bang om van strategie te veranderen als iets echt niet werkt. Zo geven wij Tristen gewoon meteen een halve boterham in zijn hand in plaats van kleine stukjes, want daar verslikt hij zich in.

    Superleuk! Ben benieuwd wat Fay van haar eerste hapje vindt!

  • Leuk! Ben benieuwd wat ze ervan vindt. De enige tip die ik kan bedenken is: laat het los en volg je kindje. Eten moet vooral leuk zijn. Lekker proeven en experimenteren. Eet smakelijk lieve Fay! X

  • Wat leuk zeg, het lijkt voor ons alweer een eeuw geleden. Mijn tip: alles lekker laten gaan, voor je het weet eten ze met de pot mee en tip 2: maak van de eetmomenten gezellig momenten. Niets forceren.

  • Ik kan echt niet wachten tot het hier ook kan. Lijkt mij zo ontzettend leuk! Ben benieuwd hoe het gegaan is. 🙂

Reageren is niet mogelijk.