Als het gaat om lekkere recepten voor in de herfst dan denk je misschien aan soepen, stamppotten, gerechten uit de slowcooker en natuurlijk aan pompoen (heerlijk deze pumpkin spice latte). Echter heb ik nu een heerlijke herfst salade voor je die echt bij de herfst past.
Want salades eet je echt niet alleen maar in de zomer, maar het hele jaar door. Wel vind ik het altijd lekker om ingrediënten te kiezen die passen bij het seizoen. En ik zorg er altijd voor dat de salade niet heel koud is, maar lauwwarm. Dat vind ik met het koudere weer toch net iets lekkerder eten.
Inhoudsopgave
Wat heb je nodig voor deze herfst salade?
Ik maak deze lekkere herfst salade met onder andere brie en appel. Juist het frisse van de appel in combinatie met de nootachtige en romige smaak van brie is echt ontzettend lekker. Door er ook champignons, een echt herfst item, en gerookte spekjes bij te doen geef je de salade ook wat zouts en natuurlijks mee. De dressing maak ik heel simpel van olijfolie, honing, citroensap en wat verse peper.
Een andere lekkere salade is een kikkererwten salade met gepofte paprika en artisjok.
Maaltijdsalade of voorgerecht?
Ik heb deze herfst salade met brie en appel zelf als maaltijdsalade gegeten tijdens de lunch. Ik zat er dan ook echt heel goed vol van. Je kunt de salade echter ook maken als voorgerecht of als bijgerecht bij een heerlijk stuk vlees. De hoeveelheden die ik hieronder aangeef zijn voor twee personen wanneer je hem als maaltijdsalade wilt eten. Serveer je de salade als voor- of bijgerecht dan is het eerder voor vier personen.
>> Bekijk ook deze herfst recepten voor nog meer lekkere gerechten voor in de herfst
Herfstsalade met appel en brie
Ingrediënten
- 80 gram rucola sla
- 250 gram champignons mag ook minder
- 125 gram gerookte spekjes
- 75 gram brie
- 1 appel
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- ½ eetlepel citroensap
- ½ eetlepel honing
- peper naar smaak
Instructies
- Snijd als eerste de champignons in plakjes.
- Gooi daarna de spekjes in een koekenpan en bak deze tot ze lekker crunchy zijn. Aangezien er genoeg vet van de spekjes komt hoef je hier geen extra boter of olijfolie voor te gebruiken.
- Voeg halverwege het bakken van de spekjes ook de champignons toe en bak deze mee.
- Snijd ondertussen de appel in kleine stukjes en de brie in blokjes.
- Meng de olijfolie, de honing, het citroensap en de peper tot een lekkere dressing.
- Pak een grote kom en doe daar de rucola sla in en voeg alle andere ingrediënten toe wanneer deze klaar zijn. De dressing erover, alles door elkaar mengen en je herfst salade is klaar!