Kinderen laten helpen in het huishouden

Je kinderen laten helpen in het huishouden. Dit is weer een van die ouderschap vraagstukken die duidelijk twee ‘kampen’ heeft. De een vindt dat een kind niets in het huishouden hoeft te doen en de ander vindt het juist de normaalste zaak van de wereld. Tegenstanders roepen dat kinderen moeten genieten van hun leven en voorstanders vinden het juist onderdeel van de opvoeding zodat ze voorbereid zijn op hun zelfstandige leven later. Hier in ons gezin is helpen in het huishouden normaal, maar (nog) geen standaard. Alhoewel ik vind dat de kinderen zeker moeten leren om ook zelf dingen te doen, vind ik het vaak makkelijker om iets zelf te doen.

Taakjes voor de kinderen

Zoals gezegd hebben wij voor de kinderen dus nog geen vaste taakjes. Toch helpen zij al regelmatig mee in het huishouden. Denk aan dingen zoals de honden eten en drinken geven, de vaatwasser mee helpen uitruimen, maar ook gewoon hun eigen speelgoed opruimen. Dat laatste is iets wat ze sowieso elke dag moeten doen, als ze ergens mee gespeeld hebben moet het ook weer opgeruimd worden. Daarnaast vind ik het ook prettig wanneer ze hun eigen kamer opruimen, al is dat voor de oudste van negen wat makkelijker dan voor de zesjarige. De jongste helpen we dan dus ook wat sneller mee en geven we gerichtere taken.

Welke huishoudelijke taken kunnen ze op welke leeftijd?

Vanaf jongs af aan kun je kinderen al taken geven in het huishouden. Dat kan iets eenmaligs zijn of juist iets wat ze elke dag moeten doen. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van hun jas en het uittrekken van hun schoenen. Dat is iets wat ze al op vrij jonge leeftijd kunnen. Echter hun eigen speelgoed opruimen kun je ook al van jongs af aan aanleren. Zo kun je een peuter de opdracht geven om alle duplo blokken in de bak te doen. Meestal is het wel zo dat je bij kinderen van jonge leeftijd nog meehelpt om te laten zien hoe het moet. Terwijl ze op iets oudere leeftijd de dingen al zelf kunnen doen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Toch zit er nog meer verschil in opruimen qua leeftijd. Onze zoon van zes moeten we heel gericht vragen om de potloden in zijn etui te doen en deze dan in de kast te leggen. Terwijl onze dochter van negen zelf al heel goed ziet wat er opgeruimd moet worden en we haar heel makkelijker de taak ‘ruim de tafel op’ kunnen geven. Zeggen we dat tegen onze zoon dan weet hij niet waar te beginnen.

Lees ook: 7 lifehacks voor het huishouden

Het ligt ook aan het kind zelf

Vanaf een jaar of vijf kunnen kinderen al heel wat meer dan in de leeftijd daarvoor. Denk bijvoorbeeld aan meehelpen met de vaatwasser uitruimen, de vuile was in de wasmand gooien, zichzelf wassen, aankleden en ga zo maar door. Hoe ouder een kind wordt, hoe meer taakjes je het kunt geven.

Vanaf zeven jaar kun je ze ook al een boodschapje laten doen, hun eigen lunch laten maken, maar ook taken geven zoals de wastafel poetsen. Toch blijft het goed om naar het kind zelf te kijken. In diverse lijstjes die ik op internet tegenkwam stond dat kinderen vanaf 9 jaar ook kunnen stofzuigen met bijvoorbeeld een steelstofzuiger en diverse apparaten zoals de wasmachine en vaatwasser kunnen bedienen. Dat terwijl onze dochter die dingen al vanaf zevenjarige leeftijd doet.

Huishouden moet leuk blijven

Aangezien ik het belangrijk vind dat onze kinderen leren om zelfstandig te zijn laat ik ze dus af en toe meehelpen in het huishouden. Er zijn echter maar weinig dingen waarmee ik ze dagelijks laten helpen in het huishouden. De honden eten geven doen ze elke dag wel een keer, hun eigen speelgoed opruimen ook. Maar als het gaat om taakjes zoals stofzuigen, de vaatwasser in- en uitruimen en dingen poetsen dan is dat meer iets wat ze af en toe doen. Ik wil niet dat ze het als last gaan zien, maar ik wil ze wel leren dat dit soort dingen niet vanzelfsprekend zijn. Wanneer ze dan over een hele lange tijd op zichzelf gaan wonen weten zij in ieder geval hoe het allemaal moet.

Heitje voor karweitje?

Er zijn ook mensen die hun kinderen geld geven wanneer ze meehelpen in het huishouden. Aan de ene kant snap ik dat helemaal en lijkt me dat ook wel een goede motivatie. Aan de andere kant vind ik dat het huishouden iets is wat erbij hoort, iets vanzelfsprekends. Ik wil mijn kinderen dus niet leren dat ze alleen wanneer ze betaald worden iets uitvoeren. Het kan wel zijn dat ik ze later een heitje voor karweitje laat doen bij iets wat ze normaal gesproken nooit hoeven te doen. Denk aan dingen zoals de auto poetsen of de tuin onkruidvrij maken. Dat zijn extra taken die ze van mij echt niet standaard hoeven te doen. Dus dat mag van mij dan wel beloond worden.

Gaat het echter om hun kamer opruimen, meehelpen met koken, de honden eten geven of de boel een keer stofvrij maken dan is dat zonder beloning. Alhoewel, de beloning is dan het fijne gevoel dat je meegeholpen hebt, de boel weer aan kant is en het ook nog leuk was. Dat is dan ook de reden dat ik bepaalde dingen vaak samen met de kinderen doe in plaats van dat ik het ze zelf laat doen. Zo maak ik het huishouden leuk. Dat is eigenlijk de fijnste beloning die er is. Toch?