Help, mijn kind wil een telefoon!

Onze dochter is acht jaar, maar vraagt al regelmatig om een eigen telefoon. Ze ziet ons er natuurlijk mee, maar er zijn ook al vriendinnetjes en vriendjes die een telefoon hebben. Deze mogen ze doorgaans alleen thuis gebruiken voor spelletjes, maar ook voor apps zoals Snapchat en Tiktok. Alhoewel ze weet dat ze van ons echt nog geen iPhone met abonnement krijgt en ook geen telefoon met prepaid blijft ze erom vragen. Bijvoorbeeld wanneer ze een oude telefoon van ons tegenkomt “mag ik deze dan niet gewoon?”.

Waarom nog geen telefoon?

De grootste reden dat wij onze dochter nog geen telefoon geven is omdat het helemaal nog niet nodig is. Een telefoon is er in eerste instantie om mee te bellen. En dat hoeft zij helemaal nog niet. Mocht ze alleen ergens heen gaan dan heeft ze altijd nog haar gps horloge waarmee ze ons kan bereiken. Daarnaast zorgt een telefoon er vaak voor dat kinderen (en volwassenen) alleen nog maar daarmee bezig zijn. In plaats van (buiten) spelen en/of lekker creatief bezig zijn door te knutselen. Ook heb je veel minder controle op wat je kind doet en ziet online wanneer zij een eigen telefoon hebben. Met acht jaar overzie je gewoonweg de gevaren van de online wereld niet.

Vanaf welke leeftijd dan wel?

Tot nu toe hebben wij tegen onze dochter gezegd dat zij een smartphone krijgt zodra ze twaalf is. Dan zit ze nog in groep acht en kunnen we haar samen voorbereiden op de middelbare school. Ik kan niet met zekerheid zeggen of we ook werkelijk nog vier jaar wachten. Dat ligt echt enorm aan de ontwikkeling van de komende jaren. Het is wel zo dat kinderen steeds jonger een smartphone krijgen. Was dat voorheen met twaalf jaar, ligt nu het gemiddelde rond de tien jaar. Nu is het niet zo dat wij naar dat gemiddelde kijken of dat we kijken naar wat anderen doen. Wij kijken naar onze kinderen en de behoeftes die zowel zij als wij hebben. Voorlopig blijft het dus bij af en toe een filmpje samen maken en deze op mijn eigen Tiktok account zetten. En voor spelletjes en Youtube kan ze de tablet gebruiken.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Kiezen voor een abonnement of prepaid?

Of we, wanneer we wel een telefoon kopen voor onze kinderen, gaan voor een prepaid kaart of toch een telefoon met abonnement weet ik nog niet. Mijn idee hierover die ik nu heb is dat we starten met een prepaid kaart zodat ze kan bellen en sms’en. En wil ze dan op internet dan kan ze daar de wifi voor gebruiken. We hebben namelijk thuis wifi en op heel veel andere plekken waar ze komt is wifi. Op die manier kan ze dan toch gebruik maken van internet. Echt buitenshuis actief zijn met apps zoals Instagram, Snapchat en Tiktok kan dan dus gewoon niet. Hoe ouder ze dan wordt hoe meer vrijheid ze ook krijgt. Dus op den duur zal ze ook wel een abonnement krijgen, ze heeft daar tot 18 jaar toestemming van ons voor nodig.

Ik hoop in ieder geval dat we het nog zo lang mogelijk kunnen uitstellen, want stiekem vind ik het best spannend om haar de online wereld in te sturen. Alhoewel je ze zeker heel goed kunt voorbereiden en er ook wel mogelijkheden zijn om het een beetje in de gaten te houden, blijft het moeilijk om alles te controleren. Dus dat is ook weer een stukje loslaten, wat ik gelukkig voorlopig nog niet hoef te doen.