Help, mijn kind heeft luizen!

Het was op een zaterdagochtend. We lagen met zijn drietjes in bed toen mijn man opeens zei dat zijn moeder had gezien dat Fay nogal veel aan haar hoofd krabde. Wellicht waren het luizen. Ik had meteen zoiets van ‘het zal wel de eczeem zijn die er zit’, maar keek toch even. In eerste instantie bevestigde ik mijn eigen vermoedens, het was de eczeem. Maar niet lang daarna zag ik opeens iets lopen op haar hoofd. Help, mijn kind heeft luizen!

Luizen vanger van Hamelen

We hadden natuurlijk helemaal niets in huis om het te bestrijden, dus ik telde de seconde af totdat de winkels open zouden zijn. De supermarkt was om 8 uur al open dus daar ging ik als eerste heen. Maar niks hoor, geen anti luizen shampoo en ook geen netenkammen. Ik ben bij drie verschillende supermarkten geweest in de hoop dat de ander wel zoiets had. Dus het werd wachten tot 9 uur want dan zou de Kruidvat ook open zijn. Daar hadden ze wel de shampoo’s maar geen aparte netenkam. Maar, zo zei het kassameisje, dat zit bij de shampoo erbij.

Ik dus naar huis en direct de shampoo in het haar gesmeerd. Dit moest 15 minuten intrekken voordat we het uit zouden spoelen. Volgens de verpakking hoefden we naderhand niet meer te kammen. Zo goed zou deze shampoo van de Kruidvat zijn. Nou er was een half uur voorbij en we zagen de luizen gewoon nog kruipen. Gewoon kammen dus! Helaas was ook het kammetje wat erbij zat niks waar, een plastic ding waar je niets mee uit kon halen. Dus ik weer terug naar het dorp en daar bij de DA drogist naar binnen gelopen. De winkel was half leeg ivm sluiting maar dit hadden ze gelukkig wel. Een hele goede, eentje van Prioderm met metalen tanden. Dit ding werkte echt super en binnen no time had ik alle levende luizen eruit.

Lees ook: Luizen voorkomen en/of verslaan

Wat moet je doen bij luizen?

Toen we doorhadden dat Fay luizen had ben ik natuurlijk naar onze grote vriend Google gegaan en heb ik allerlei sites gelezen. Het viel me direct op dat het “alles wassen op 60 graden inclusief knuffels” nogal achterhaald was. Het schijnt helemaal niet bewezen te zijn dat dit soort dingen helpen. Net zoals de luizenzakken op school en de luizencapes. Luizen kunnen niet springen en ook niet vliegen dus de kans dat ze ergens anders opzitten is enorm klein. Plus luizen overleven het niet wanneer ze niet op een hoofdhuid zitten. Besmetting komt juist doordat de luis van het ene haar naar het andere haar loopt (let wel: mensenharen, op dieren gaan ze niet zitten).

Wat je dus moet doen is eigenlijk aan jezelf. Volgens het officiële luizenprotocol hoef je dus niet het beddengoed en dergelijke te wassen, maar vind je dit zelf prettiger? Gewoon doen! Wat je wel moet doen is ervoor zorgen dat de levende luizen uit het haar zijn en het haar elke dag kammen met een netenkam (2x per dag minimaal) om de neten eruit te halen en ervoor te zorgen dat het niet terug komt. Dit doe je ongeveer 2 weken lang nog. Geen fijn werkje, want het duurt al gauw 15 minuten om het hele haar door te kammen, maar wel noodzakelijk want er blijft altijd wel een eitje/neet achter die je over het hoofd ziet.

Welke manier je gebruikt om het haar luisvrij te maken is ook weer uitproberen en persoonlijke voorkeur. Wij hebben anti luizen shampoo gebruikt, maar alleen crème spoeling schijnt ook goed te werken. Er zijn zelfs mensen die het hoofd volgieten met azijn, er een handdoek op doen voor een uur en daarna is alles dood.

Heeft jouw kind al eens luizen gehad?

18 reacties op “Help, mijn kind heeft luizen!

 • Gelukkig nog niet nee. Ik zou in paniek zijn als er in de grote Afro’s van mijn dochters luizen kwamen te zitten. Gelukkig zitten luizen voornamelijk in schoon haar. En ik houd hun haren redelijk vet dus… No worries.

 • Dat is schrikken, ik zou ook direct naar de winkel rennen, maarja moet hij wel open zijn 😉 Hier nog niet gehad en ik hoop dat ze maar nooit gaan komen 😉

 • Ugh zodra ik t woord luizen zie krijg ik overal jeuk.
  Lotte is al meerdere keren met luis thuis gekomen, bleek een meisje in der klas te zitten waar moeders er niks aan deed omdat ze er “geen geld voor had”.
  En ik maar over en over dure shampoo kopen!!!

  Toen de zomervakantie er was kwamen we er eindelijk vanaf, en na de vakantie heb ik der wekenlang met een super strakke knot met heeeeel veel haarlak naar school gedaan haha.

 • Ja, vreselijk die luizen! Ik weet nog goed de eerste keer dat mijn dochter luizen had: ik ontdekte het te laat en ben een uur bezig geweest om honderden luizen uit haar dikke haar te kammen, het arme kind.
  Daarna nog meerdere keren, bij beide dochters (en zelf deed ik ook gezellig mee). En dan denk je dat je ervan af bent als ze naar het voortgezet onderwijs gaat, maar nee hoor: de selfie-luis heeft zich al twee keer aangemeld hier.
  Zolang ik er vroeg bij ben en maar een paar luizen of neten tegenkom, hou ik het op dagelijks kammen. Die gore shampoo gebruik ik pas als ik het te laat ontdek.

 • Ik heb ook ooit ergens gelezen dat je dat kussens en knuffels in een afgesloten zak in de vriezer moer leggen. Dan gaan de luizen ook dood. Is bij ons natuurlijk makkelijker te realiseren dan in een gewone gezinsvriezer haha maar goed, wie weet heb je er nog ooit iets aan 😉

 • Oh wat vervelend. Ik weet nog goed dat ik als kind zelf luizen had. En dan moest mijn moeder met zo’n kam door m’n krullende haar heen 🙁 Heel fijn!
  Nu vind ik het echt een hel als de hond vlooien heeft en ik ga dan alles grondig schoonmaken. Dat zou ik met luizen denk ik voor m’n gevoel toch ook wel doen.

 • Ja, helaas wel! Luizen hebben me regelmatig tot wanhoop gedreven. Ik heb zelfs twee zonen praktisch kaal laten scheren op een gegeven moment in een laatste poging om er voorgoed van af te komen.

  Sterkte dus!

 • Eén keer hebben mijn kinderen tegelijkertijd luizen gehad, de hele klas trouwens! Verschrikkelijk! Maar gelukkig bleef het daarbij!! Pfff…..

 • Vreselijk die luizen! Ik word al panisch als een van de kinderen in mijn klas luizen blijkt te hebben. Als juf krijg je daar helaas maar al te vaak mee te maken.

Reageren is niet mogelijk.