Help, het stikt van de (fruit)vliegen!

Vrijwel mijn hele leven heb ik in de stad gewoond. Daar had je wel eens last van ongedierte maar meer dan een paar fruitvliegjes en af en toe wat mieren was het niet. Sinds we verhuisd zijn naar een dorp omringd door weilanden en boerderijen is dat wel anders. Alhoewel muizen bestrijden bij ons gelukkig nog niet nodig is hebben we wel ontzettend veel last van vliegen. En dan niet alleen fruitvliegjes in de zomer, maar vrijwel het hele jaar door.

Waar komen ze vandaan?

Dat er met het warmere weer meer vliegen komen dat begrijp ik nog wel. Maar sinds we in een dorp wonen hebben we zelfs in de herfst en winter last van vliegen in huis. Deze gevleugelde insecten zijn niet alleen irritant omdat ze continu rondzoemen en op je eten gaan zitten. Ze zijn ook nog eens ontzettend onhygiënisch en dragers van vele ziektes zoals salmonella, diarree en nog veel meer.

De vliegen die opeens in de winter tevoorschijn komen worden ook wel klustervliegen genoemd. De meeste vliegen zijn dol op een warme omgeving. Daarom zijn ze ook in grote getallen te vinden in de zomer. Wanneer aan het einde van de zomer of aan het begin van de herfst de omstandigheden minder gunstig worden zoeken ze een warme plek op. Denk bijvoorbeeld aan een overkapping of in de hoek van een garage. Dit doen ze dus ook met honderden tegelijk, vandaar de benaming klustervliegen. Zit er een gaatje of kier op de plek waar ze zich clusteren dan komen ze massaal je huis binnen. Bah.

Hoe kom je er vanaf?

Er zijn natuurlijk een aantal manieren om vliegen uit je huis te weren. Denk hierbij aan het handhaven van een goede hygiene door geen vuile borden achter te laten, kruimels direct op te ruimen en afvalcontainers regelmatig te legen. Maar ook insectengaas en vliegenpapier ophangen kan effectief zijn. Er zijn zelfs bepaalde planten waar vliegen niet zo dol op zijn, zoals basilicum. Wanneer je niet je hele huis vol wilt zetten kun je ook slechts de geur gebruiken in bijvoorbeeld je schoonmaakmiddelen. Het is namelijk de geur waar de vliegen afgunst tegen hebben.

Is het echt een plaag dan kun je eraan denken om aan te kloppen bij een bestrijdingsdienst. Zij helpen niet alleen met muizen en ratten, maar juist ook met insecten als muggen, vliegen, bijen en wespennesten. Er is altijd wel een bedrijf te vinden in jouw buurt. Of je nu op zoek bent naar ongediertebestrijding in Amsterdam of zoals wij juist hier in Brabant. Neem in ieder geval maatregelen, want je wilt deze onhygiënische dieren niet in je huis hebben.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *