Helm op: steeds vaker ook bij elektrische fietsen

helm op bij elektrische fiets

In principe is het nog niet verplicht, een helm op wanneer je op een elektrische fiets rijdt. De regel is dat dit niet hoeft bij een snelheid tot 25 kilometer per uur, de maximale snelheid van een elektrische fiets. Toch raken elektrische fietsen steeds vaker betrokken bij ongelukken, en gezien het racende fietsverkeer in drukke steden is dit ook niet zo verwonderlijk. Zal een helm bij elektrische fietsen op den duur verplicht worden? Of blijft het een eigen keuze voor de veiligheid?

Vrij gevoel

Het kan voelen als een extra belasting, zo’n helm op je hoofd tijdens het fietsen. Vooral wanneer je korte stukjes fietst lijkt het gedoe, en waar laat je de helm als je even de stad in gaat? Toch kan een helm, als je valt, grote blijvende schade voorkomen. Vooral wanneer je met de fiets een beetje snelheid maakt kun je lelijk vallen. Er zijn dan ook steeds meer mensen die toch kiezen voor een fietshelm wanneer ze een ebike kopen.

Helmplicht, wel of niet?

Op dit moment geldt er een helmplicht voor de zogenaamde speed pedelec: een fiets die qua uiterlijk lijkt op de elektrische fiets, maar een stuk sneller gaat. Waar de elektrische fiets tot 25 kilometer per uur gaat, haalt de speed pedelec een snelheid van 45 kilometer per uur. De speed pedelec wordt gezien als bromfiets, en heeft ook een kentekenplaatje. Er geldt ook een helmplicht voor de snorfiets: een tweewieler met een motor die tot 25 kilometer per uur gaat. Omdat ook de elektrische fiets deze snelheid haalt, is het aannemelijk dat de helmplicht straks ook voor elektrische fietsen ingevoerd wordt.

Bol AlgemeenBol Algemeen

De keuze voor een ebike

Of je nu wel of niet van plan bent een helm te dragen, een veilige elektrische fiets die goed bij je past is de belangrijkste eerste stap. Wil je niet meteen een enorm bedrag uitgeven aan een elektrische fiets maar ben je wel op zoek naar een betrouwbaar merk? Dan kun je ook heel goed kiezen voor een tweedehands exemplaar. Kijk bijvoorbeeld eens naar de batavus elektrische fiets. Dit merk heeft een ruime keuze in modellen, of je nu op zoek bent naar een stadsfiets, of een iets sportiever model.

En hoe goed je ook kunt fietsen, een ongeluk is zo gebeurd. Laat je daarom vooral goed informeren over een veilige elektrische fiets, en kies eventueel voor een fietshelm voor de langere ritten, waarmee je de veiligheid op de fiets vergroot.

2 reacties op “Helm op: steeds vaker ook bij elektrische fietsen

  • op mijn e-mtb zou ik hem eigenlijk wil op moeten hebben… 😉 merk dat er toch wel best snelheid zit als je hard doortrapt.
    Maar ik probeer de helm zo lang als mogelijk uit te stellen. Zolang het niet moet …

  • Mijn ouders hebben sinds kort ook een helm op als ze op hun elektrische fietsen weggaan, omdat een kennis van hun onlangs is gevallen en toen een vrij zware hersenschudding heeft opgelopen, dus toen zijn ze toch maar overstag gegaan.

Reageren is niet mogelijk.