Hardsteen vensterbanken: een duurzame en tijdloze oplossing voor in huis*

Vensterbanken zijn verkrijgbaar in diverse materialen zoals hout, mdf, kunststof en steen. Elk materiaal heeft zijn specifieke eigenschappen en voor- en nadelen. Een vensterbank zorgt er in de eerste plaats voor dat een raam netjes afgewerkt is, maar is tevens onderdeel van het interieur en de sfeer in huis. In elk huis is op vrijwel elke vensterbank een mooie vaas of ander decoratie item te vinden.

Bij de keuze van een vensterbank moet daarom niet alleen gelet worden op de praktische kant, maar ook de uitstraling. Een natuursteen vensterbank wordt nog altijd veel toegepast omdat het een tijdloos, sterk en degelijk materiaal is. Het natuurlijke karakter van deze materialen zorgt ervoor dat het in elk interieur gemakkelijk te combineren is. Vaak wordt bij de keuze van een vensterbank gekeken naar de vloer. Welke natuursteen vensterbanken zijn er? En wat zijn de eigenschappen van deze materialen? Ik leg het uit!

Welke natuursteen vensterbanken zijn er?

Natuursteen vensterbanken zorgen voor een luxe en tijdloze afwerking in huis. De materialen zijn uniek omdat geen enkele vensterbank hetzelfde is. De natuursteensoorten variëren van licht tot donker en van glad tot ruw. Voor elke stijl is een passende vensterbank te vinden die aansluit op het interieur en persoonlijke wensen. De meest gekozen natuursteen vensterbank is de hardsteen vensterbank. Andere natuursteensoorten die gebruikt worden om vensterbanken van te maken zijn: graniet, leisteen, basalt en composiet. Elk materiaal bestaat vervolgens uit verschillende soorten, kleuren en/of bewerkingen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Hardsteen vensterbank

Een hardsteen vensterbank is te herkennen aan de grijs/blauwe kleur en fossielresten die zichtbaar zijn in het gesteente. Het materiaal wordt veel toegepast in de vorm van vensterbanken, maar ook voor andere afbouwmaterialen zoals raamdorpels, deurdorpels, paalmutsen, muurafdekkers en tegels. Het is een prachtig materiaal met een levendige uitstraling, waardoor het veel wordt toegepast in landelijke of karakteristieke inrichtingen.

Hardsteen is een kalkhoudend gesteente wat inhoudt dat het gevoelig is voor krassen, vlekken en niet bestand is tegen zuurhoudende middelen. Dit geldt overigens voor alle natuursteensoorten, alleen is het bij de ene natuursteensoort duidelijker zichtbaar dan bij de andere. Hardsteen is een prachtig materiaal wat zijn uitstraling juist heeft gekregen door deze eigenschappen.

Een hardsteen vensterbank is tijdloos, uniek en duurzaam. Hardsteen soorten waaruit vensterbanken vervaardigd worden zijn: Belgische hardsteen, Blue Cloud hardsteen en Chinese hardsteen, allemaal met een gezoete bewerking (mat en glad). Belgische hardsteen wordt het minst toegepast omdat deze steen erg duur is. Een betaalbaar en minstens zo’n goed alternatief is de Blue Cloud hardsteen vensterbank.

Graniet vensterbank

Ben je op zoek naar een hard materiaal met een moderne uitstraling? Alle granietsoorten hebben een vrij uniforme en strakke uitstraling. Bij een hardsteensoort is elk stukje steen anders omdat er meer of minder fossielen in zitten. Bij graniet is dit vrij constant en gelijkmatig verdeeld. Graniet is ook gevoelig voor krassen en vlekken, maar deze ontstaan minder snel omdat graniet een hele harde natuursteensoort is.

Populaire granietsoorten zijn de Star Galaxy graniet en de Nero Assoluto graniet. Deze materialen zien we veel terug in moderne interieurs. Het zijn beiden zwart gepolijste materialen. De Nero Assoluto is een hele strakke natuursteensoort met weinig nuances. In de Star Galaxy graniet zit daarentegen een duidelijk zichtbare gouden spiegelglitter. Ben je op zoek naar een materiaal met een stoere uitstraling? Ga dan voor de graniet Steel Grey met een leather finish bewerking. Het materiaal is dan geborsteld waardoor het materiaal een unieke uitstraling krijgt.

Leisteen vensterbank

Leisteen is een van de weinige natuursteen materialen die géén bewerking heeft ondergaan. Dat wil zeggen dat het gesteente uit de groeve is gewonnen en direct is verwerkt tot een vensterbank. Leisteen is te herkennen aan de gelaagde structuur en antracieten kleur. Dit materiaal wordt ook veel gebruikt voor vloertegels en terrastegels. Ook voor deze natuursteensoort geldt dat het gevoelig is voor krassen, vlekken en zuren.

Omdat het materiaal niet helemaal glad is (wat bij een gezoete bewerking wel is) trekken vlekken sneller in het materiaal en zijn krasjes duidelijker zichtbaar. Vlekken verdwijnen na verloop van tijd of kunnen weggepoetst worden, maar het vergt meer onderhoud. Oppervlakte krasjes kunnen met een vochtige doek weggepoetst worden. Leisteen vensterbanken worden veel toegepast in landelijke en karakteristieke inrichtingen.

Basalt vensterbank

Een basaltsoort die in vrijwel elke stijl past is de basalt Olivian Black met een gezoete bewerking. Deze granietsoort heeft een antracieten kleur en een mat oppervlak. Wil je gaan voor een meer robuuste uitstraling? Kies dan voor de basalt Olivian Black met een gebrande & geborstelde bewerking. Het materiaal is bij deze bewerking vrij ruw. Graniet is net als alle andere natuursteensoorten krasgevoelig, vlekgevoelig en niet bestand tegen zuren. Omdat het een harde natuursteensoort is, ontstaan er minder snel krassen dan bij een hardsteen vensterbank.

Composiet vensterbank

Een composiet vensterbank kan niet worden gezien als een volledig natuursteen product. Het bestaat namelijk uit kleine stukjes natuursteen die zijn samengevoegd door een hars. Deze hars is meestal een kunststof. De meest gekozen en geproduceerde composiet vensterbanken zijn de witte, beige en zwarte composiet. Het materiaal is te herkennen aan de subtiele zilveren spiegelglitter in het materiaal.

Composiet is deels een natuursteen product, er moet dus ook rekening gehouden worden met de krasgevoeligheid en gevoeligheid voor zuurhoudende middelen zoals bleek en schoonmaakazijn. Composiet heeft een glanzend oppervlak (gepolijst) en kan bij intensief gebruik doffer worden. Dit zal bij een vensterbank niet zo snel voorkomen, omdat het niet zo intensief gebruikt wordt als bijvoorbeeld een vloer. Het is wel mogelijk om het materiaal opnieuw te polijsten zodat het weer glanzend wordt.