Handige tips voor een eerste verjaardag

handige tips voor een eerste verjaardag vieren

Over minder dan een maand is de eerste verjaardag van mijn zoontje. Bij de eerste verjaardag van mijn dochter had ik flink uitgepakt en ook dit keer wil ik deze dag niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Het is namelijk best een flinke mijlpaal die eerste verjaardag van een kindje. Daarom geef ik antwoord op de meest gestelde vragen over een eerste verjaardag en geef ik tips.

Waarom de eerste verjaardag groots vieren?

Er zijn genoeg mensen die het maar onzin vinden om die eerste verjaardag groots te vieren. En dat is natuurlijk helemaal prima dat zij dat zo zien. Zelf vind ik het gewoon een hele bijzondere leeftijd. Al is eigenlijk elke leeftijd wel bijzonder. Bij het vieren van een eerste verjaardag sluit je een bepaalde periode af. Namelijk die van de babytijd.

En natuurlijk hoef je het niet groots te vieren, er zit ook verschil in groot en groot. De een kan onder groots verstaan het afhuren van een zaal inclusief springkussen, ballonartiest enzovoort. De ander kan een gezellig thuisfeest houden en net wat meer mensen uitnodigen dan op een ‘normale’ verjaardag.

Op welke manier vier je een eerste verjaardag?

Nu roep ik heel hard dat wij het groots gaan vieren maar dat betekent echt niet dat we een feesttent afhuren en honderden mensen uitnodigen. Ik zal je nog iets vertellen, er zullen waarschijnlijk niet eens zoveel mensen komen. En toch vier ik het, in mijn ogen, groots. Omdat ik er echt aandacht aan wil besteden qua uitnodiging, versieringen, de taart en noem dus maar op.

De manier waarop je dus die eerste verjaardag viert is helemaal aan jou. Wat past bij jullie en vooral wat past bij jullie kindje? Ons mannetje kan erg goed tegen prikkels en is altijd de vrolijkheid zelve. Toch houd ik er rekening mee dat hij halverwege het feestje even naar bed wil. Maar aangezien ik verwacht dat het toch een buitenfeestje wordt (ik hoop en gok op mooi weer) vermaken de gasten zich vast ook wel zonder hem..

Wat wordt het thema van de eerste verjaardag?

Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik gek ben op thema verjaardagen. Voor alle verjaardagen van mijn dochter heb ik met een thema gewerkt en ook dit keer wilde ik een thema. In eerste instantie was dat het thema Cookie Monster, omdat ons mannetje echt een vreetzakje is wanneer hij niet ziek is. Maar ik vond maar weinig Cookie Monster versieringen of ideetjes, behalve voor de taart. Dus ik besloot in eerste instantie om gewoon de kleur blauw aan te houden, maar toen we bij een winkel allerlei leuke Bumba spullen zagen kozen we daarvoor. Ons mannetje kraait van plezier zodra hij Bumba ziet, dus we zijn gezwicht.

Welke versiering kies je voor de eerste verjaardag?

Wanneer je met een thema werkt is het handig om ook de versiering voor de eerste verjaardag daarop aan te passen. Zo heb ik bij Feestwinkel.nl leuke Bumba ballonnen gespot, maar ook in bepaalde kleuren en andersoortige thema’s. Maar je hebt er ook slingers met 1 jaar en ballonnen met 1 jaar erop. Denk echter ook eens aan vlaggen, folieballonnen, bordjes, servetten, bakjes en een tafelkleed in hetzelfde thema. Zo kun je meteen een leuke snoeptafel maken (en nee die snoeptafel hoeft niet vol snoep, het is slechts een benaming).

Handige tips voor een eerste verjaardag

Wat voor een uitnodigingen maak je voor zo’n eerste verjaardag?

Oké er hoort eigenlijk nog een stap voor, namelijk het bepalen van de gastenlijst. Wie nodig je allemaal uit? Zelf nodigen we vooral familie uit en een aantal vrienden met kinderen. Maar echt een drukke boel gaat het niet worden. Gewoon een gezellig dagje in twee delen waarschijnlijk: aan het eind van de ochtend en aan het eind van de middag. Na de slaapjes van onze kleine prins dus.

Maar goed, de uitnodigingen dus. Zelf vind ik het altijd erg leuk als je zelf uitnodigingen maakt. Met een foto van jouw kind erop. En bij zo’n eerste verjaardag hoort eigenlijk ook een cake smash. Wanneer je dus zo’n maand voor de verjaardag een cake smash organiseert kun je deze foto’s direct voor de uitnodiging gebruiken! Dit deed ik bijvoorbeeld voor onze dochter ook.

cakesmash eerste verjaardag tips

Wat voor een verjaardagstaart kies je?

Bij een verjaardag hoort ook taart en zo ook bij het vieren van een eerste verjaardag. Wanneer je een thema hebt dan kun je bijvoorbeeld een thema taart laten maken, maar je kunt natuurlijk ook gewoon bij de Hema iets uitkiezen. Zo heb je tegenwoordig ook leuke taarten met een foto. Wat ook leuk is, dat zijn kleine cupcakes maken. Wanneer je al een ouder kind hebt dan kun je dit bijvoorbeeld met hem of haar doen. Zo betrek je jouw andere kind ook bij de verjaardag van het jongste kind.

Wat geef je een kindje die één jaar wordt?

Tsjah en dan wellicht de moeilijkste vraag. Want wat geef je een kindje wat een jaar wordt? Vooral wanneer dat kind al een ouder broertje of zusje heeft merk je vaak dat het moeilijker wordt omdat er al veel is. Zo hebben wij al een loopkar, anders is dat wel een leuk cadeau. En ook het Ikea keukentje staat hier al. Waar je ook aan kunt denken is een loopauto, vingerverf, prentenboekjes, duplo, een zandbak, muziekinstrumenten, kleding of gewoon een zachte bal. Je zult merken.. dreumesen vinden vooral dingen leuk waar ze eigenlijk niet aan mogen zitten haha.

Lees ook: Cadeautips voor jongen van een jaar – Milo’s lijstje

Zorg voor hulp

Dan nog een hele belangrijke tip voor de grote dag dat je kind een jaar wordt: zorg voor hulp! Je hebt als moeder waarschijnlijk in aanloop naar deze dag al emoties genoeg gehad (ik herleef mijn bevallingen altijd rondom de verjaardagen) en dus wil je deze dag helemaal bewust meemaken. Dat kan niet wanneer je continu voor de gasten aan het zorgen bent. Zorg er dus voor dat de hapjes en drankjes binnen handbereik staan zodat men dit zelf kan pakken. Of vraag om hulp. Er is vast wel een oom, tante, opa of oma die mee wil helpen.

Maak voldoende foto’s en filmpjes

Wat ook erg belangrijk is, voor jezelf maar later ook voor je kind, is het maken van foto’s en filmpjes. En zorg dan ook dat anderen ook eens een foto maken zodat je er zelf ook op staat. Filmpjes zijn vooral leuk om later terug te kijken ook. Want je vergeet echt heel snel hoe je kindje op die leeftijd was. Hoe leuk is het dan om dit terug te kunnen zien.

Geniet!

En dan de laatste tip: geniet. Heb geen grootse verwachtingen en ben ook niet bang dat wanneer iets niet loopt zoals gepland het hele feest in duigen ligt. De eerste verjaardag vieren is vooral voor jou. Jouw kind heeft het toch allemaal niet door, aandacht vinden ze altijd wel leuk maar ze zijn zich nergens van bewust. Deze dag is er niet alleen omdat jouw kind een jaar is, maar ook omdat jij nu alweer een jaar moeder bent van jouw geweldige kind. Je hebt dat eerste jaar overleefd, en hoe!

Hoe vier jij de eerste verjaardag van jouw kind? Ook met een thema?

4 reacties op “Handige tips voor een eerste verjaardag

 • ah wat een goede tips, als ik ooit een kindje krijg die een wordt zal ik hieraan denken. En ik vind dat je iedere verjaardag moet vieren. Wellicht niet met feesttent maar wel gewoon een feestje.

 • Ik ben iemand die vind dat je iedere verjaardag moet vieren en niet zomaar voorbij moet laten gaan. Hoe groot wij het eind september gaan vieren voor Isabelle weet ik niet. Ik zei in eerste instantie klein omdat ze er zelf toch nog zo weinig van mee krijgt. Maar ja, het is wel zoals je zegt einde van de babyperiode. Gelukkig heb ik nog 4,5 maand om er over na te denken 😉

  • Ooh ik heb mijn verjaardag eigenlijk niet gevierd dit jaar haha.
   En bij Fay was het best groot vooral qua bezoek. Maar dat zal nu bij Milo minder zijn. Maar wel leuk aangekleed enzo en taart etc. Hij krijgt er niet veel van mee, maar ik wel 😉

 • Wij zijn met vakantie haha
  Maar een weekje later komen de opa’s en oma’s natuurlijk feliciteren.
  De eerste paar jaar houden wij hier de verjaardagen klein want bij mijn dochter merkte ik al dat wanneer zelfs alleen de grootouders kwamen het al een dag vol prikkels was en ze daar snachts heel slecht door sliep. Het liefst zou ik ook alles tot in detail versieren maar voor die paar mensen die komen…. ik ben er nog niet over uit haha maar vieren doen we het natuurlijk wel.

Reageren is niet mogelijk.