Top 6 handige bbq accessoires

handige BBQ accessoires

In de afgelopen jaren hebben we toch wel wat ervaring opgedaan en heeft mijn man zo zijn voorkeur wat betreft handige BBQ accessoires. Zodra het weer enigszins goed is halen wij de BBQ onder de hoes vandaan. Wij hebben zelf momenteel een gasbarbecue maar hebben in het verleden wel een houtskool variant gehad. En mijn ouders hebben er eentje die gewoon met kolen werkt, waar wij (lees: mijn man) ook regelmatig mee ‘werkt’. Voldoende ervaring dus. Vandaar dit keer een blog met daarin zijn tips, maar wel opgeschreven door mij.

Welke BBQ accessoires zijn onmisbaar?

Om te barbecuen heb je niet al te veel nodig. Heb je een gasbarbecue zoals wij dan is het een kwestie van de fles open draaien, de barbecue aansteken en met de deksel erop warm laten worden. Gooi er daarna op wat je wilt aan vlees, groente of vis en je kunt vooruit. Toch omvat het zeker wel meer dan alleen dit. Plus wanneer je een houtskool barbecue hebt dan gaat het helemaal iets anders.

BBQ starter

Heb je een gasbarbecue dan kun je dit uiteraard overslaan. Maar werk je met houtskool en/of briketten dan is een starter echt een musthave! Want alhoewel je voor het barbecuen natuurlijk alle tijd hebt, is het wachten tot je kolen heet genoeg zijn niet het leukste om te doen. Met zo’n starter zorg je ervoor dat de kolen veel sneller opwarmen en klaar zijn om je vlees en groentes te grillen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat zijn de juiste tangen?

Ik heb mijn man een aantal jaar geleden gereedschap gegeven speciaal voor de BBQ. Ik moet toegeven dat ik deze volgens mij een prijsvechter vandaan heb gehaald. Ze waren in ieder geval merkloos. Dat is niet altijd erg, maar als het gaat om de juiste tangen voor het barbecuen dan is het belangrijk om op kwaliteit te letten. Mijn man gebruikt dus negen van de tien keer liever een vork dan de tangen die ik voor hem kocht. Ik weet dus al precies wat ik hem ga geven voor Vaderdag of zijn verjaardag.

(Lederen) BBQ schort

Wanneer er hier gebarbecued is dan kan ik dat steevast aan de kleding zien. Of mijn man moet een schort gedragen hebben, dan niet. Dat komt omdat hij er een handje van heeft om zijn vuile handen aan zijn kleding af te vegen. Ook komen er nogal eens wat vetspetters op de kleding. Met een schort voorkom je dat. En heb je een echt BBQ schort dan kun je vaak ook je tangen kwijt. Superhandig dus.

Thermometer

Bij deze tip moet ik toegeven dat wij zelf dus geen thermometer hebben. Volgens mij hebben we er ooit wel eentje gehad, een vrij goedkoop ding, maar deze ging al snel kapot. Echter hoor ik van de echte BBQ liefhebbers dat deze eigenlijk onmisbaar is. Want hoe je het ook went of keert, aan de buitenkant van een stuk vlees zie je niet of hij al gaar is. Wij snijden hem dan altijd door, maar het is veel beter om dit met de thermometer te doen. Vooral bij een lekker stuk bief of rib eye.

Lekkere vega recepten voor op de BBQ

Gietijzeren pan

Veel vlees, vis of groente kun je gewoon zo op de barbecue leggen. Echter zijn er ook altijd andere gerechten waarbij dat minder makkelijk kan. Daarvoor kun je een gietijzeren pan gebruiken. Dan kun je lekker wokken op de barbecue (of zelfs boven een kampvuur), maar ook werken met kleinere stukken vlees of vis. Denk bijvoorbeeld aan gemarineerde gamba’s of stukken champignon. Natuurlijk kun je dit ook gewoon op het fornuis klaar maken, maar op de barbecue smaakt toch net wat lekkerder. Plus je kunt natuurlijk niet op twee plekken tegelijk zijn. Goed excuus toch om deze pan aan te schaffen?

Aluminium folie / bakjes

Dan is er nog iets wat er niet echt terug vinden op websites met barbecue tips maar wat wij zelf wel altijd fijn vinden om te doen. En dat is op de bodem van de barbecue aluminiumfolie leggen. Dit scheelt een heleboel wat betreft het schoonmaken van de barbecue. Ook gebruiken wij zelf nu vooral aluminium bakjes om daar dan bijvoorbeeld kip stukjes en dergelijke in te leggen zodat het op de barbecue kan. Maar ook grotere stukken vlees zodat het rooster niet al te vies wordt. Dit geeft wel veel afval dus echt ideaal is het niet natuurlijk.

Op zoek naar lekkere gerechten voor op de BBQ? Hieronder een overzicht:

1 reactie op “Top 6 handige bbq accessoires

Reageren is niet mogelijk.