Handicap of beperking?

Wanneer ik het over mijn zoontje en zijn syndroom heb praat ik eigenlijk altijd over zijn beperking. Ik noem het geen handicap. Wat het natuurlijk wel gewoon is. Waarom ik het dan beperking noem en geen handicap is er eigenlijk stiekem ingeslopen. Een handicap klinkt een heel stuk zwaarder dan een beperking, het heeft een zwaardere lading. Terwijl beide woorden eigenlijk gewoon hetzelfde betekenen. Alleen de maatschappij kijkt er gewoon anders naar.

Op ‘handicap’ wordt anders gereageerd

Wanneer je praat over een handicap dan is het eerste wat mensen denken iets geestelijks of lichamelijks. Of beide, dat kan natuurlijk ook. Je mist een been. Je hebt een verstandelijke handicap. Het is iets wat je kunt zien. Zowel aan het uiterlijk of aan het gedrag. Het voelt ook direct als iets negatiefs. Je kunt iets niet. Je bent anders. En dat is niet zoals ik het zie, tenminste niet meer. Maar dat is wel hoe de maatschappij op dat woord reageert.

Iets wat je niet ziet dat is er niet. Terwijl er zoveel handicaps (en dus ook beperkingen) zijn die niet altijd direct zichtbaar zijn. Iemand kan epilepsie hebben en dus een handicap hebben. Je bent namelijk zeker wel beperkt door de epileptische aanvallen. Daarbij gebeurd het ook wel eens andersom. Dat je eigenlijk geen handicap hebt maar door epileptische aanvallen dat wel wordt.

Beperking vind ik een fijner woord

Ik zelf gebruik het woord beperking omdat dit in mijn oren gewoon prettiger klinkt. Het geeft ook gewoon precies aan hoe het zit, onze zoon is beperkt in bepaalde dingen. Dat merk je bij hem aan zijn balans, aan de spastische bewegingen in zijn benen, aan zijn lopen en dan vooral wanneer hij snel wil. Maar ook aan dingen zoals vaker vallen, moeite hebben met volle bekers/borden te lopen. Hij heeft dan niet volledig controle over zijn spieren en zo zijn er nog wel meer dingen die je kunt zien. Als je erop let.

Echter zorgt zijn syndroom ook voor vele symptomen die je niet ziet en die je niet direct als handicap aanduid. Zo heeft hij groei-, slaap- en eetproblemen (gehad), maar ook luchtwegproblemen, schildklierproblemen en zeker nog wat meer. Dat zijn allemaal dingen die je niet ziet maar die hem kunnen beperken. Hij is sneller vermoeid, heeft sneller last van een verkoudheid en het is niet voor niets dat hij al een paar keer is opgenomen omdat hij niet voldoende at/dronk. Gelukkig lijkt die periode overigens wel voorbij te zijn, de laatste keer dat hij opgenomen werd in het ziekenhuis is inmiddels twee jaar geleden. Echter kan dit altijd terug komen.

Handicap of beperking?

Wat het woord handicap of beperking betreft maakt het eigenlijk niet uit wat je gebruikt. Beide woorden betekenen zo goed als hetzelfde, alleen het woord beperking klinkt wat ‘zachter’ dan het woord gehandicapt. Ik merk ook dat het woord beperking vaker gebruikt wordt tegenwoordig door zowel de maatschappij als bijvoorbeeld de media. Heb je een handicap dan ben je dus beperkt. En ben je beperkt dan heb je dus een handicap. Linksom of rechtsom, dat maakt dus helemaal niet uit. Het is net wat je zelf fijn vindt.

1 reactie op “Handicap of beperking?

  • Ons jongste meisje heeft het syndroom van Down en is geboren met een slokdarmafsluiting. Wij spreken ook van beperking. Het woord handicap heb ik nog nooit gebruikt als het om haar gaat.

Reageren is niet mogelijk.