De grote voorjaarsschoonmaak | de woonkamer

shutterstock_303353384

We zitten nog midden in de winter en tóch ben ik al bezig met de grote voorjaarsschoonmaak. Niet al letterlijk, maar wel al ter voorbereiding. Of dat nu komt door mijn nesteldrang of doordat ik gewoon heel erg verlang naar het voorjaar weet ik niet. Maar ik heb in ieder geval een aantal tips en tops voor jullie en mezelf op een rijtje gezet om de grote voorjaarsschoonmaak zo goed mogelijk te laten verlopen. 

De komende tijd zul je dus regelmatig een artikel online zien komen over de grote voorjaarsschoonmaak. Ik heb gekozen om per kamer/ruimte een artikel te schrijven, niet alleen omdat er nogal wat tips zijn en het anders wel een erg lang artikel wordt. Maar ook omdat je niet op één dag je hele huis hoeft te doen. Dit kan en mag je best verdelen over een aantal dagen en/of weken.

De grote voorjaarsschoonmaak | de woonkamer

Laten we beginnen bij de woonkamer. Hier wordt doorgaans het meeste in geleefd dus zodra je deze al opgeruimd hebt dan oogt het al een stuk prettiger. Als eerste is het handig om te kijken wat er weg kan en wat mag blijven. Zet daarvoor drie dozen of bakken neer waardoor je een scheiding kunt maken van de spullen die je kunt weggooien, weggeven of verplaatsen naar een andere ruimte. Doe dit wel hoekje voor hoekje dus bijvoorbeeld eerst de boekenkast, dan de tv meubel, zithoek en/of eetgedeelte, enzovoort.

Na het opruimen komt het schoonmaken. Haal alles uit de kasten, ook de stoffige boeken en haal eerst met een zachte borstel al het stof eraf en sop dan alles uit. Ben je klaar met uitsoppen zet dan niet meteen alles terug in de kast maar schuif deze van de muur af en haal het vuil daarachter ook weg. Pas wanneer je dat gedaan hebt kan alles weer terug erin.

Nog een aantal tips

 • Eindig de grote schoonmaak met stofzuigen en/of dweilen. Doe dit echt als allerlaatste want tijdens het stoffen en soppen van al het andere dwarrelt er altijd wat op de grond.
 • Wil je de gordijnen wassen? Haal dan niet alle haakjes eruit maar pak alles bij elkaar, doe er een washandje omheen en zet het met een stevig elastiek vast.
 • Strijken van de gordijnen is ook niet nodig, centrifugeer de gordijnen op laag toerental en hang ze vochtig op. Dit zorgt voor een lekkere frisse geur en zoals ik al zei hoef je dan ook niet te strijken.
 • Heb je een vloedkleed? Sla deze dan niet uit tegen de muur want daardoor kan hij beschadigen. Leg het kleed omgekeerd op een zachte ondergrond (bijv droog gras) en klap de achterkant uit met een mattenklopper.
 • Heb je na het zemen van de ramen toch nog strepen erop zitten? Met een krant kun je deze alsnog wegpoetsen!

Nou met deze tips en goede raad moet je toch aardig ver kunnen komen. Mocht je nog meer tips willen, mijn blogvriendin Moonoloog heeft ook nog een aantal snelle tips voor de voorjaarsschoonmaak.

Heb jij nog tips voor de woonkamer?

De afbeeldingen uit dit artikel komen van Shutterstock.

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

20 reacties

 1. Charlotte op 15 februari 2017 om 06:14

  Bij de Gamma zijn nu de Karcher ramenwassers in de aanbieding. Heb ik veel goede dingen over gehoord. Verder moet ik ook echt mijn (rol) gordijnen een keer wassen maar daar zie ik dus echt tegenop. Wat een rotklus…

 2. marije op 15 februari 2017 om 06:25

  Ik ben zo niet gemaakt voor het huishouden ?. Ik wil gewoon dat er een schoonmaakploeg komt en die alles voor me doet .. hahhaa. Maar eerlijk is eerlijk, een schoon huis voelt wel fijn.

  • Ilse van Kreanimo op 15 februari 2017 om 13:49

   Hahaha – Ik dus ook niet! 😉

  • Nicole op 16 februari 2017 om 06:54

   Haha ik het liefste ook hoor! Huishouden komt doorgaans op de laatste plaats maar ja moet wel gebeuren..

 3. Els op 15 februari 2017 om 06:25

  Ja, schoonmaken… ik zie er echt wel tegenop. Bij houden doe ik wel, maar leuk vind ik het niet ;-).

 4. Patricia op 15 februari 2017 om 06:27

  Wist je dat er bedrijven zijn die zelfs je stoelen, bank en tapijt goed kunnen reinigen. Mocht laatst kijkje nemen bij Mister Kool’s in Wanssum en kreeg daar veel voor en na’s te zien en dan kun je nog do poetsen, maar stiekem worden die grotere items dus ook vuiler dan je denkt.

 5. simpel, met een snufje liefde op 15 februari 2017 om 06:46

  Ik heb de voorjaarsschoonmaak al gedaan toen de kerstboom eruit ging. Ik hou van een schoon huis.

  • Nicole op 16 februari 2017 om 06:56

   Oh wauw jij was er vroeg bij!

 6. Essma op 15 februari 2017 om 08:40

  Fijne tips! Ik ben benieuwd of mijn schoonmaakster de truc met de kranten ook kent ?….aangezien zij de ramen deze week gaat doen! Ik zal er in ieder geval een paar klaarleggen. ?

  • Nicole op 16 februari 2017 om 06:56

   Hihi ben benieuwd!!

 7. Ilse van Kreanimo op 15 februari 2017 om 13:50

  Oh ik ben er nog helemaaaaaaaal niet mee bezig.
  Ik zit nog steeds in de ontspul fase 🙂

  • Nicole op 16 februari 2017 om 06:57

   Dat is er ook onderdeel van toch ?

 8. Monique op 15 februari 2017 om 19:50

  Fijne tips, krijg gelijk zin om verder te gaan met poetsen 😉 Dankjewel ook voor het delen van mijn tips!

 9. Mirjam op 15 februari 2017 om 21:51

  Daar is de nesteldrang al! haha. Fijne tips meid, hier begint het ook te kriebelen om het huis weer eens goed aan te pakken. Fiene gaat bijna naar de peuterspeelzaal, dus dan ga ik helemaal los met schoonmaken 🙂

  • Nicole op 16 februari 2017 om 06:57

   Haha ja kriebel kriebel!

 10. Bianca op 16 februari 2017 om 08:02

  Hier ben ik nog niet mee bezig, ja in mijn hoofd maar de uitvoering is er alleen nog niet haha x

 11. Jonna@burgertrutjesNL op 16 februari 2017 om 20:20

  Haha ik ben er ook al mee bezig hoor! Heerlijk om het huis weer eens goed op te ruimen.

 12. Dewi op 17 februari 2017 om 12:58

  Ik ben ook wel een beetje bezig …niet m’n hobby, maarja moet gebeuren. Vandaag doe ik lekker niks, Het regent en het is grauw vandaag dus wat nou,,,voorjaarsschoonmaak 😉

 13. Rachel op 4 mei 2017 om 16:44

  Ach ja, het zonnetje schijnt weer, de dagen worden langer dus hoog tijd voor het jaarlijks terugkerend ritueel. Ik heb lichtelijk last van smetvrees dus ALLES gaat overhoop, tapijt reinigen, kasten ook, verborgen stof enzo.

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje