De grote voorjaarsschoonmaak | de woonkamer

We zitten nog midden in de winter en tóch ben ik al bezig met de grote voorjaarsschoonmaak. Niet al letterlijk, maar wel al ter voorbereiding. Of dat nu komt door mijn nesteldrang of doordat ik gewoon heel erg verlang naar het voorjaar weet ik niet. Maar ik heb in ieder geval een aantal tips en tops voor jullie en mezelf op een rijtje gezet om de grote voorjaarsschoonmaak zo goed mogelijk te laten verlopen. 

De komende tijd zul je dus regelmatig een artikel online zien komen over de grote voorjaarsschoonmaak. Ik heb gekozen om per kamer/ruimte een artikel te schrijven, niet alleen omdat er nogal wat tips zijn en het anders wel een erg lang artikel wordt. Maar ook omdat je niet op één dag je hele huis hoeft te doen. Dit kan en mag je best verdelen over een aantal dagen en/of weken.

De grote voorjaarsschoonmaak | de woonkamer

Laten we beginnen bij de woonkamer. Hier wordt doorgaans het meeste in geleefd dus zodra je deze al opgeruimd hebt dan oogt het al een stuk prettiger. Als eerste is het handig om te kijken wat er weg kan en wat mag blijven. Zet daarvoor drie dozen of bakken neer waardoor je een scheiding kunt maken van de spullen die je kunt weggooien, weggeven of verplaatsen naar een andere ruimte. Doe dit wel hoekje voor hoekje dus bijvoorbeeld eerst de boekenkast, dan de tv meubel, zithoek en/of eetgedeelte, enzovoort.

Na het opruimen komt het schoonmaken. Haal alles uit de kasten, ook de stoffige boeken en haal eerst met een zachte borstel al het stof eraf en sop dan alles uit. Ben je klaar met uitsoppen zet dan niet meteen alles terug in de kast maar schuif deze van de muur af en haal het vuil daarachter ook weg. Pas wanneer je dat gedaan hebt kan alles weer terug erin.

Nog een aantal tips

  • Eindig de grote schoonmaak met stofzuigen en/of dweilen. Doe dit echt als allerlaatste want tijdens het stoffen en soppen van al het andere dwarrelt er altijd wat op de grond.
  • Wil je de gordijnen wassen? Haal dan niet alle haakjes eruit maar pak alles bij elkaar, doe er een washandje omheen en zet het met een stevig elastiek vast.
  • Strijken van de gordijnen is ook niet nodig, centrifugeer de gordijnen op laag toerental en hang ze vochtig op. Dit zorgt voor een lekkere frisse geur en zoals ik al zei hoef je dan ook niet te strijken.
  • Heb je een vloedkleed? Sla deze dan niet uit tegen de muur want daardoor kan hij beschadigen. Leg het kleed omgekeerd op een zachte ondergrond (bijv droog gras) en klap de achterkant uit met een mattenklopper.
  • Heb je na het zemen van de ramen toch nog strepen erop zitten? Met een krant kun je deze alsnog wegpoetsen!

Nou met deze tips en goede raad moet je toch aardig ver kunnen komen. Mocht je nog meer tips willen, mijn blogvriendin Moonoloog heeft ook nog een aantal snelle tips voor de voorjaarsschoonmaak.

Heb jij nog tips voor de woonkamer?

De afbeeldingen uit dit artikel komen van Shutterstock.

20 reacties op “De grote voorjaarsschoonmaak | de woonkamer

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *