Groente (en fruit) grillen op de BBQ | Top 9

groente grillen op bbq

Bij barbecuen denk je vaak aan vlees, stokbrood en salades. Maar je kunt juist ook heel goed groente en fruit grillen op de BBQ. Dat is iets wat wij steeds vaker doen en daarom vond ik het tijd worden om mijn groente top 9 met jullie te delen. Welke groente is nu echt lekker op de BBQ en hoe maken we het klaar? Ik ben ook zeer benieuwd naar jouw eigen bevindingen dus laat je een reactie achter?

Groente grillen op de bbq

Met groentes kun je alle kanten op. Je kunt ze rauw eten (niet allemaal!), koken, stomen maar ook grillen. Door de groentes te grillen krijgen ze toch weer een iets andere smaak. Vooral wanneer je ze bijvoorbeeld grilt op een barbecue. Dit kan natuurlijk zonder dat je ze ‘behandelt’, puur natuur. Maar door bijvoorbeeld wat kruiden te gebruiken en/of olijfolie geef je het net iets extra’s.

Mais

Een maiskolf op de barbecue is ontzettend lekker. Vooral als je hem van te voren bestrijkt met roomboter of kruidenboter en deze dan in aluminium inwikkelt. Zo’n 15 – 20 minuten op het rooster en smullen maar.

Courgette en Aubergine spies

Je kunt deze beide groenten in plakken snijden en zo op de gril leggen. Dat is al hartstikke lekker. Maar je kunt er ook een spies van maken. Bestrijk de stukken dan met wat olijfolie, peper en zout en je hebt na kort grillen iets enorm lekkers.

Portobello

De portobello is een paddenstoel met een hele fancy naam, want eigenlijk is het gewoon een uit de kluit gewassen champignon. Hij is dan ook met gemak te vullen met andere groenten of met bijvoorbeeld lekker kazen. Echter is het ook lekker om hem in zijn geheel te grillen en de gegrilde zijde te bestrooien met parmezaanse kaas. Hij hoeft maar 2x vier minuten gegrild te worden op de barbecue en je hebt al iets lekkers.

Gekarameliseerde peer

Vooruit dit is geen groente, maar deze mag echt niet ontbreken in het rijtje. Gegrilde peer is namelijk zo ontzettend lekker. Vooral als toetje met een bolletje vanille ijs erbij. En al helemaal als je hem ook nog eens karameliseerd door de peer te bestrooien met bruine suiker en kaneel. Even 2 a 3 minuten grillen op de barbecue en klaar is kees.

groente en fruit grillen op bbq

Ananas

Nog een fruitsoort in plaats van groente. Maar ook de ananas mag niet ontbreken in dit lijstje. De meeste mensen leggen de ananas schijven zo op de BBQ of ze karameliseren het. Maar bestrooi het ook eens met zeezout, peterselie en paprikapoeder. Dat is ook een ontzettend lekkere combinatie.

Wortel

Als we het dan toch over karameliseren hebben.. Wortel is ook zo’n groente die je nog lekkerder kunt maken. Niet door het bestrooien met bruine suiker maar juist door er honing op te smeren.

Courgette met pesto

Ja je ziet het goed, de tweede keer dat ik courgette noem. Maar dit keer een andere variant. Geen combinatie met aubergine of op een spies. Maar bestrijken met een beetje groene pesto. Een hemelse combinatie!

Lees ook: Lekker en gezond BBQ-en, kan dat?

Zoete aardappel

Een hele zoete aardappel poffen op de BBQ is zeker mogelijk maar duurt wel enorm lang. Daarom is het slimmer om er plakken van te snijden of juist partjes. Bestrijken met olijfolie is eigenlijk al genoeg. Maar doe er wat ui en knoflook bij en brokkel er wat feta over en je kunt er een mooi pakketje van maken (in aluminiumfolie natuurlijk).

Paprika

Alhoewel onze kinderen paprika vooral rauw lekker vinden houd ik er ook wel van om hem te grillen. Gewoon een paar grove stukken ervan snijden en de barbecue op. De buitenkant mag mooi zwartgeblakerd worden. Je haalt na het grillen namelijk gewoon het velletje eraf en je paprika is overheerlijk.

Natuurlijk kun je bovenstaande groentes ook met elkaar combineren. Wat wij ook regelmatig doen is een hoop verschillende groenten in een aluminiumbak, lekker door elkaar husselen met wat olijfolie, peper en zout en dan op de barbecue zetten. Houd dan wel rekening ermee dat je groenten pakt die ongeveer dezelfde gaartijd hebt.

2 reacties op “Groente (en fruit) grillen op de BBQ | Top 9

Reageren is niet mogelijk.