21 tips voor gratis uitjes met kinderen in de zomervakantie

tips gratis uitjes in zomervakantie strand

De zomervakantie staat voor de deur en veel ouders zijn op zoek naar leuke activiteiten om hun kinderen bezig te houden. Maar hoe kun je de vakantie spannend maken zonder je portemonnee te plunderen? Geen zorgen, ik heb 21 geweldige tips voor gratis uitjes met kinderen verzameld! Van picknicken in het park tot watergevechten, deze ideeën zorgen voor lachende gezichten zonder dat het een cent kost. Dus neem een duik in de blog en ontdek hoe je de zomer onvergetelijk maakt voor jou en je kinderen, terwijl je budget intact blijft.

21 tips voor gratis uitjes in de zomervakantie voor kinderen

Ik heb, samen met een aantal andere moeders en de hulp van mijn Facebookgroep ‘Uitjes met kinderen in Brabant’, een heleboel tips voor je verzameld voor gratis uitjes in de zomervakantie met kinderen. Er zitten ook een heleboel uitjes tussen die niet specifiek voor de zomer zijn, dus ik zou zeggen sla deze blog op ter inspiratie.

Bezoek lokale parken en speeltuinen

Of je nu op vakantie bent in Nederland, het buitenland of gewoon een staycation houdt, er zijn altijd parken en speeltuinen in de buurt. Vaak zijn dit kleinere speeltuinen midden in de wijk waar je sowieso geen entree hoeft te betalen, maar in dit artikel over de leukste buiten speeltuinen in Brabant staan ook een aantal grotere speeltuinen die gratis zijn.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Ga naar een strand en bouw zandkastelen

Woon je of verblijf je in de buurt van de zee dan is een dagje strand altijd een leuk uitje. Dat kost in principe niets, al zul je wellicht wel eten en drinken meenemen maar dat doe je ook thuis dus is in principe niets extra’s. Ook als je niet in de buurt bent van de zee zijn er genoeg strandjes te vinden. Denk bijvoorbeeld aan strand in Eindhoven en omgeving of een ander aangelegd strand of natuurplas bij jou in de buurt.

Organiseer een picknick in het park

Picknicken met kinderen is altijd een goed idee. Vinden de kinderen tenminste, ikzelf vind het soms best een gedoe. Alhoewel je dus eigenlijk ook gewoon je boterhammen die je thuis wilde eten in kunt pakken om ergens in een park op te peuzelen. Toch maak ik van picknicken het liefst een feestje en vul ik een koelbox met lekkere picknick gerechten en zorg ik dat er ook wat lekkers bij zit. Het is natuurlijk leuk om met je gezin te gaan picknicken maar dit kan natuurlijk ook met vrienden en/of familie samen. Dat maakt het extra leuk!

Maak een wandeling of fietstocht in de natuur en ontdek nieuwe plekken

Wanneer je tegen de kinderen zegt ‘laten we gaan wandelen of fietsen’ dan zullen ze misschien niet altijd heel enthousiast reageren. Verbind je er echter iets anders leuks aan dan wordt het al veel aantrekkelijker. Denk aan een ijsje halverwege of door te zeggen dat je een kabouterpad of belevingspad gaat bewandelen. Onze eigen kinderen vinden wandelen en fietsen zelfs erg leuk, want zij houden van nieuwe dingen ontdekken en de natuur bewonderen.

Breng een bezoek aan de plaatselijke bibliotheek en lees samen boeken

Een gratis uitje die ik zelf regelmatig vergeet is een bezoekje aan de bibliotheek. En dat terwijl de kinderen dit vaak erg leuk vinden. Niet alleen om nieuwe boeken uit te kiezen maar ook omdat zo’n bieb vaak iets magisch heeft met alle boeken. Ook zijn er hoekjes te vinden waar je bijvoorbeeld lekker kunt gaan lezen. De bibliotheek hier in de buurt is vrij klein, maar ga je bijvoorbeeld naar de bieb in een grote stad is het meteen een echt uitje! Kun je misschien ook een fietstocht aan vast plakken.

Organiseer een speurtocht in de buurt

Een speurtocht koppel ik vaak aan een kinderfeestje of een ander uitje, bijvoorbeeld met kamp. Echter kun je natuurlijk ook gewoon zelf een speurtocht organiseren tijdens de vakantie. Je vindt online diverse stappenplannen en ideetjes voor zo’n speurtocht. Ook is er een app te vinden genaamd Troovie, echter kon ik hem al niet gebruiken omdat hij telkens aangaf dat hij een internetverbinding nodig had terwijl ik gewoon internet had. Dus in hoeverre deze app nog bruikbaar is weet ik niet.

Ga naar een lokale (kinder)boerderij en leer meer over de dieren

Er worden jaarlijks open boerderij dagen georganiseerd maar misschien is het ook wel mogelijk om op eigen houtje eens naar een boerderij te gaan. Natuurlijk in samenspraak met de boer. Is er geen boerderij in de buurt waar je heen kunt gaan kun je natuurlijk ook naar een kinderboerderij gaan. Niet alleen om te aaien en spelen, maar juist om wat meer van de dieren te leren.

Bezoek een museum op een dag dat ze gratis toegang bieden

Alhoewel je bij de meeste musea entree moet betalen zijn er ook een aantal musea waarbij de toegang gratis is of waarbij ze speciale dagen/tijden met gratis entree hanteren. Zo is het binnenvaartmuseum in Dordrecht gratis (check wel even de site voor de openingstijden), en bezoek je Museum Rotterdam elke eerste zaterdag van de maand gratis (kinderen t/m 17 jaar zijn altijd gratis). En zo zijn er dus ook nog meer musea.

Houd een watergevecht in een park

Als er iets is wat kinderen leuk vinden dan zijn dat wel waterspelletjes, vooral tijdens hele warme zomerdagen. Hoe leuk is het om deze spelletjes samen met je kinderen te doen. Er zijn overigens ook leuke spelletjes met waterballonnen te bedenken dus dat is weer een andere variant. Ik zou zeggen doe fijn inspiratie op en plan een watergevecht in! Wel handig als je ergens heen gaat waar er ook een waterpunt is natuurlijk.

watergevecht in park gratis uitje kinderen

Ga naar een gratis openluchtconcert of -voorstelling

Op diverse plekken in het land vinden regelmatig gratis openluchtconcerten of -voorstellingen plaats. Zo vond ik bijvoorbeeld al diverse openluchtconcerten bij het Tolhuistuin in Amsterdam, maar ook in Zwolle zag ik al iets voorbij komen. Dit soort concerten en voorstellingen zijn dan ook niet altijd in de avonden maar vaak ook overdag. Leuk om met de kinderen heen te gaan.

Ga geochachen met de kinderen

Geocaching is een avontuurlijke wereldwijde schattenjacht waarbij de digitale en echte wereld samenkomen. Het is een speurtocht naar verborgen schatten gebaseerd op GPS-coördinaten. Met behulp van deze coördinaten en een GPS-apparaat of smartphone kun je beginnen met geocachen. Het leuke aan geocachen is dat je nooit precies weet waar je naar op zoek bent, het blijft altijd een raadsel. Dit maakt het een spannende buitensport. Wij hebben dit een tijd geleden ook wel eens gedaan hier in de buurt, de kinderen vonden het echt heel erg leuk om te doen.

Vliegtuig spotten

Een gratis uitje die mijn kinderen ook erg leuk vinden is het spotten van vliegtuigen. Tot nu toe is het geen uitje geweest waar we echt een halve of hele dag aan besteden en deden we het vaak op de terugweg van familiebezoek ofzo. Maar dat komt ook omdat we naar een spottersplek gaan bij Eindhoven Airport, waar je gewoon niet zo heel veel ziet vertrekken of landen. Ga je bijvoorbeeld naar Schiphol dan zal het heel anders zijn, daar kunnen ze zich vast lang vermaken. Er is zoveel te zien namelijk!

Ga naar een natuurspeeltuin of waterspeeltuin

Naast de ‘standaard’ speeltuinen zijn er ook een heleboel natuurspeeltuinen en waterspeeltuinen te vinden door het hele land heen. Soms heeft een natuurspeeltuin ook een waterspeelplaats zodat er ook met water gespeeld kan worden. Dan heb je het beste van beide in één. Zorg in ieder geval dat je kind(eren) geen nette kleding aan heeft/hebben want vies zullen ze daar zeker worden! Absoluut een favoriet gratis uitje bij de kinderen en mijzelf.

Ga naar een plaatselijk park en voer de eendjes

Alhoewel er veel te doen is over het wel of niet mogen voeren van de eendjes denk ik dat dit toch een heel leuk en leerzaam uitje kan zijn. Op de website van de Vogelbescherming heb ik een fijn artikel gevonden over het voeren van eendjes en of dit wel of niet goed is voor ze. Daarin staat dat teveel brood inderdaad niet zo goed is om diverse redenen, maar alleen het kapje bijvoorbeeld is prima. Ook geven ze fijne tips wat je wél kunt geven en doen.

Ga naar een lokale boerderij en help mee met het plukken van fruit of groenten

Er zijn steeds meer pluktuinen te vinden in het land. Niet alleen om bloemen te plukken, maar ook groente en fruit. Zo hebben wij wel eens appels geplukt bij een fruittuin in Eindhoven en ook blauwe bessen in Budel. Dat laatste willen we dit jaar weer doen, dus even goed in de gaten houden vanaf wanneer dat kan, meestal is dat in de maand juli. Terwijl appels plukken vaak pas in september of oktober is.

blauwe bessen plukken gratis uitje kinderen

Visjes vangen

Iets wat ik veel mensen hier in de buurt zie doen is met de kinderen naar een plas of meer gaan met een schepnetje en dan visjes vangen. Trek de kinderen fijn regenlaarzen aan en laat ze maar lekker rondbanjeren. Zelf hebben wij dit eigenlijk nog nooit gedaan, maar ik weet niet goed waarom niet haha. Er zitten genoeg plassen in de buurt voor dit leuke gratis uitje.

Specifieke gratis uitjes

Dan zijn er ook nog een aantal specifieke gratis uitjes. Uitjes waar je misschien even voor moet rijden, maar wellicht zit er ook iets in de buurt.

  • Rondleiding bij de opvang van Stichting AAP in Almere (er zit er ook eentje in Spanje in de regio Alicante voor als je daar op vakantie bent). Dit is alleen wel vanaf 12 jaar helaas.
  • De Paardenkamp in Soest. Er zijn twee verschillende boerderijen waar je heen kunt voor een kennismaking met hun bejaarde paarden, een leuke rondleiding of een bezoekje aan de museumboerderij.
  • Pyramide van Austerlitz. In de Utrechtse Heuvelrug vind je op het hoogste punt de Pyramide van Austerlitz, gebouwd in 1804 als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Deze omgeving is prachtig voor een wandeling, maar er is ook een uitgebreide speeltuin en een lunapark waar je onder andere botsauto’s, draaimolens en een treintje vindt. De speeltuin is gratis, net zoals het wandelen in de omgeving en het bewonderen van de Pyramide. Wil je echter van de attracties gebruik maken moet je wel muntjes kopen. De pyramide beklimmen kost ook geld al is dit wel een vrij klein bedrag.
  • Drielandenpunt. Het drielandenpunt in Vaals is gratis te bezoeken. Er is echter nog veel meer te vinden daar zoals een speeltuin (ook gratis) en een labyrint (wel betaald).
  • Het Belevenissenbos in Lelystad. Het grootste en meest uitdagende speelbos van Nederland, strekt zich uit over maar liefst 40 hectare gevarieerd bos, weides en waterlopen. Dit prachtige gebied herbergt talloze bijzondere plekken en meer dan 100 avontuurlijke hindernissen. Hier kun je heerlijk dwalen door het bos, spelen in en rondom het water, en op ontdekkingstocht gaan naar de vrij levende kudde paarden. Vanaf 6 jaar.

3 reacties op “21 tips voor gratis uitjes met kinderen in de zomervakantie

Reageren is niet mogelijk.