Gratis haakpatroon: strikje voor in het haar (Koningsdag editie)

gratis haakpatroon strikje koningsdag (1)

Haken is leuk! Het is ontspannend en fijn om te doen. Ik, Cora van Cora’s Knit Knacks, vertel hier al wel vaker over via mijn eigen website en blog. Maar ik heb nu ook weer speciaal voor Meisje Eigenwijsje een leuk en gratis haakpatroon geschreven! Namelijk een gratis haakpatroon van een strikje voor in het haar. Leuk met Koningsdag wanneer je hem oranje maakt bijvoorbeeld.

Speciaal voor de lezers van Meisje Eigenwijsje

Heb je zin om met je haaknaalden aan de slag te gaan om iets moois te gaan maken? Vandaag deel ik een gratis patroon voor een leuk strikje die je aan je haarelastiek kunt bevestigen. Speciaal voor de lezers van Meisje Eigenwijsje heb ik dit gratis patroon uitgeschreven. Ik hoop dat dit haakpatroon je inspireert om je eigen vrolijke accessoire te maken.

Of je nu een doorgewinterde haakexpert bent of net begint met het verkennen van de wondere wereld van handgemaakte creaties, dit patroon biedt een geweldige kans om je vaardigheden te oefenen en iets unieks te maken. Dus pak je favoriete garen, zet een kopje thee, nestel je op je favoriete haakplekje en ga lekker aan de slag! 

Bol AlgemeenBol Algemeen

Speciaal voor Koningsdag

Dit keer heb ik gekozen voor een leuk en simpel patroon van een strikje. Die kun je natuurlijk in elke kleur maken die je zelf wilt, maar hoe tof is het om dit in knal oranje te maken speciaal voor Koningsdag?

gratis haakpatroon strikje koningsdag

Het patroon is ook weer zo geschreven dat je deze zelfs als beginnende haakster kunt snappen. En kom je er dan toch niet uit met de steken dan kun je bij mij op de site altijd hele fijne video’s terugvinden waarin ik de steken nog eens uitleg. 

Zo haak je zelf dat leuke strikje!

Voor het haken heb je eigenlijk maar heel weinig nodig. Namelijk garen en een bijpassende haaknaald. En natuurlijk een stopnaald en schaar om de draad af te knippen en de eindjes weg te werken. Meer niet! Oh ja, en een haarelastiek waar je het strikje aan knoopt is ook wel handig natuurlijk.

Je kunt eigenlijk elk garen wat je maar wilt gebruiken. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je haaknaald past bij het garen dat je gebruikt. Zelf heb ik Soft Cotton DK van Hoooked en een 4 mm haaknaald gebruikt. Daarmee is het strikje, als deze aan het elastiek geknoopt zit, ongeveer 10 cm breed. 

Heb je nou geen materialen maar wil je wel heel graag zo’n leuk strikje haken? Dan kun je een bolletje garen bij mij aanschaffen.

Gratis haakpatroon strikje

Hieronder volgt het gratis haakpatroon voor dit vrolijke haaraccessoire. Voor het haken van het strikje moet je de volgende steken kennen: Losse, halve vaste, vaste, half stokje, stokje en dubbel stokje. 

Er zijn een paar dingen die je nog even moet weten voor je begint met haken van dit leuke strikje:

  • Het strikje bestaat uit maar 2 toeren, omdat de tweede toer heel lang is heb ik deze in verschillende stappen opgedeeld.
  • Lukt het niet met het haken van de steken of twijfel je of je het goed doet? Op de site van Cora’s Knit Knacks staan duidelijke tutorials.

En dan nu het patroon!

Maak een opzetlus en haak 35 lossen.

Maak een halve vaste in de 2e losse van de haaknaald, haak vervolgens in de volgende steken een vaste, daarna een half stokje en dan een stokje in de volgende 2 steken, een dubbel stokje in de volgende en daarna weer een stokje in de volgende 2 steken, een half stokje in de volgende steek en daarna een vaste.

Haak nu een halve vaste in de volgende 14 steken.

Haak nu weer een vaste, een half stokje en daarna een stokje in de volgende 2 steken, daarna een dubbel stokje en weer een stokje in de volgende 2 steken, een half stokje, een vaste en eindig met een halve vaste in de laatste losse en haak nu nog 2 lossen.

Je hebt nu langs één zijde van de lossenketting gehaakt. Zie de foto hieronder. 

Je gaat nu dus langs de andere zijde van de lossenketting terug haken. Je steekt je haaknaald op dezelfde plek in als je net deed zodat de steken netjes tegenover elkaar komen te zitten. 

Je haakt in de eerste steek (waar je net ook een halve vaste in gemaakt hebt een halve vaste, daarna haak je in de volgende steek een vaste, gevolgd door een half stokje en daarna een stokje in de volgende 2 steken. Daarna een dubbelstokje en weer een stokje in de volgende 2 steken, daarna een half stokje en een vaste.

Haak nu een halve vaste in de volgende 14 steken.

Haak nu weer een vaste, een half stokje en daarna een stokje in de volgende 2 steken, daarna een dubbel stokje en weer een stokje in de volgende 2 steken, een half stokje, een vaste en eindig met een halve vaste in de laatste losse. 

Knip de draad nu af en steek deze door beide lusjes van de eerste halve vaste zodat de steekjes een puntje vormen. Werk beide draadjes weg aan de achterkant van je werkje en knip kort af.

gratis haakpatroon strikje uitleg

Nadat je de draadjes weggewerkt hebt ben je klaar met haken van je strikje. Je gaat het nu afmaken door het om een haarelastiekje heen te knopen. Dat doe je op de volgende manier.

gratis haakpatroon strikje haar uitleg
gratis haakpatroon koningsdag uitleg

Je steekt je werkje dus door het midden van je elastiek en dan leg je er een knoopje in waarbij je de ‘oortjes’ recht naar buiten trekt. 

Als je je knoopje niet te strak trekt dan kun je dit weer heel gemakkelijk van je elastiekje halen. Zo kun je voor Koningsdag een oranje strikje in je haar doen en dit de volgende dag er gewoon weer af halen!

Ga je dit strikje haken en deel je dit op social media? Tag dan @meisje_eigenwijsje en @corasknitknacks even zodat we het kunnen zien. Dat vinden we super leuk!