Gratis haakpatroon: sleutelhanger voor Valentijnsdag

gratis haakpatroon sleutelhanger hartje valentijnsdag

Op zoek naar een leuk haakpatroon voor Valentijnsdag? In deze blog vind je een gratis haakpatroon voor een sleutelhanger in de vorm van een hartje. Leuk voor Valentijnsdag of bijvoorbeeld als afscheidscadeau voor de juf, voor Moederdag of gewoon zomaar.

Waarom haken? Hierom!

Wist je dat haken echt super ontspannend is? Door de steeds herhalende bewegingen en het feit dat je in met je handen bezig bent in plaats van met je hoofd maak je allerlei fijne hormonen aan. Hierdoor kom je uiteindelijk lekkerder in je vel te zitten. 

Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel erg leuk om zelf van alles te kunnen maken. 

Via mijn eigen website en blog vertel ik, Cora van Cora’s Knit Knacks hier ook regelmatig over. Om jou ook eens kennis te laten maken met hoe fijn haken kan zijn heb ik een simpel en klein gratis patroon geschreven.

Ik heb dit patroon zo geschreven dat je dit zelfs als een beginnende haakster kunt snappen. En kom je er toch niet uit met de steken dan kun je bij mij op de site altijd hele fijne video’s terugvinden waarin ik de steken uitleg. 

gratis haakpatroon sleutelhanger hartje

Zo haak je zelf die toffe sleutelhanger voor Valentijn!

Voor het haken heb je een paar dingen nodig:

 • Garen en bijpassende haaknaald
 • Vulling
 • Stopnaald en schaar
 • Sleutelhanger

Je kunt eigenlijk elk garen wat je maar wilt gebruiken. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je haaknaald past bij het garen dat je gebruikt. Zelf heb ik Regata van Rosarios 4 en een 3 mm haaknaald gebruikt. Daarmee is het hartje ongeveer 8 cm breed geworden. Het hartje is niet zo groot en in plaats van echte vulling heb ik wat eindjes uit mijn pot gebruikt om de hartjes op te vullen. 

Heb je nou geen materialen maar wil je wel heel graag deze toffe sleutelhanger haken? Dan kun je een pakketje met alle spulletjes bij mij aanschaffen.

Gratis haakpatroon sleutelhanger in de vorm van een hartje

Hieronder volgt het gratis patroon voor deze toffe sleutelhanger. Voor het haken van de sleutelhanger moet je de volgende steken kennen: Losse, keerlosse, vaste en halve vaste. 

Er zijn een paar dingen die je nog even moet weten voor je begint met haken van deze schattige sleutelhanger.

 • De sleutelhanger wordt steeds in rechte toeren gehaakt. Daarbij wordt er elke keer aan het einde van de toer een keerlosse gehaakt en het werk gekeerd. De keerlosse staat steeds in het patroon benoemd, maar deze telt niet mee als steek. 
 • Achter elke toer staat een cijfer tussen haakjes. Dit is de totale hoeveelheid steken die je aan het einde van die toer moet hebben. 
 • Lukt het niet met het haken van de steken of twijfel je of je het goed doet? Op de site van Cora’s Knit Knacks staan duidelijke tutorials.

Gratis haakpatroon

Je haakt 2 hartjes die je aan het einde aan elkaar haakt. Begin met het eerste hartje:

 • Toer 1: Maak een opzetlus. Haak 15 lossen (15)
 • Toer 2: Begin in de 2e losse van de haaknaald en haak 14 vasten, 1 losse en keer je werk (14)
 • Toer 3 tot en met 8: 14 vasten, 1 losse en keer je werk (14)
 • Toer 9 tot en met 13: 7 vasten, 1 losse en keer je werk (7)
 • Toer 14: 7 vasten (7)

Haak nu rondom het hartje 1 vaste in elke steek en zijkant van de toeren. Haak daarbij 3 vasten in de onderste punt van het hartje en 1 halve vaste in het midden van het hart. Haak ook nog een keer 7 vasten door de bovenkant van toer 14. Als je dan rond bent dan hecht je de draad af met een halve vaste.

gratis haakpatroon sleutelhanger hartje

Haak nu nog een tweede hartje zoals hierboven beschreven, maar ga na toer 13 verder zoals hieronder beschreven.

 • Toer 14: 7 vasten, 1 losse en keer je werk (7)
 • Toer 15: 7 vasten (7)

Haak nu rondom het hartje zoals je net ook deed, met 1 vaste in elke steek en zijkant van de toer en 3 vasten in de punt onderaan en 1 halve vaste in het midden van het hartje. Maar haak niet langs de bovenkant van toer 15. 

gratis haakpatroon sleutelhanger hartje

Je hebt nu 2 hartjes die precies dezelfde vorm hebben als je ze met de verkeerde kant op elkaar legt. Maak je trouwens niet druk als je hart nu nog erg hoekig is, dit trekt zo in de laatste toer nog wat verder weg en dan wordt het allemaal nog wat ronder.

gratis haakpatroon Valentijnsdag
gratis haakpatroon valentijn

Leg nu beide harten met de verkeerde kant op elkaar en haak door beide lussen van beide lagen. Haak één toer met vasten rondom. Wanneer je bij het midden van het hart aangekomen bent haak je 2 vasten samen waarbij je de halve vaste van de vorige toer overslaat. Zie foto hieronder. Wanneer je bij de onderste punt aangekomen bent haak je 3 vasten in de middelste van de 3 vasten van de vorige toer.

gratis haakpatroon hartje

Als je helemaal rond bent hecht je de draad nog niet af, je gaat nu eerst de sleutelhanger bevestigen als je er een sleutelhanger van maakt. Je doet dit super makkelijk door je haaknaald in te steken en dan het laatste ringetje van de sleutelhanger over je haaknaald te schuiven. Maak nu een vaste. Deze komt nu niet alleen door de steek zoals gewoonlijk, maar ook door het ringetje.

Maak op dezelfde manier nog een vaste in dezelfde steek en daarna nog 2 vasten in de volgende steek. Hecht vervolgens de draad af met een halve vaste. 

gratis haakpatroon hartje valentijn

Steek het einde terug in het hartje en werk ook eventuele andere draadjes die je nog hebt hangen weg in het hartje en klaar!

Ga je het hartje haken en deel je dit op social media? Tag dan @meisje_eigenwijsje en @corasknitknacks even zodat we het kunnen zien. Dat vinden we super leuk!

gratis haakpatroon sleutelhanger valentijn

2 reacties op “Gratis haakpatroon: sleutelhanger voor Valentijnsdag

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *