Gratis haakpatroon: pompoen als herfstdecoratie

gratis haakpatroon pompoen herfstdecoratie

De herfst is in volle gang en dat betekent dat het tijd is om je huis te versieren met gezellige herfstdecoraties! In deze blog deel ik een gratis haakpatroon waarmee je schattige pompoenen kunt maken om je huis in de herfstsfeer te brengen. Haal je haaknaald tevoorschijn en laten we aan de slag gaan!

Haken als ontspanning

Haken is echt super leuk en mega ontspannend. Door de steeds herhalende handelingen en het feit dat je met je handen bezig bent in plaats van met je hoofd maak je allerlei hormonen aan waardoor je lekkerder in je vel komt te zitten. Via haar eigen website en blog vertelt Cora van Cora’s Knit Knacks hier regelmatig over, maar om jou ook kennis te laten maken met hoe leuk haken is kun je hier een gratis haakpatroon uitproberen van een super leuke pompoen.

Lees ook: 5x de leukste haakpatronen voor Pasen en de lente

Bol AlgemeenBol Algemeen

Zo haak je zelf die leuke pompoen!

Voor het haken heb een paar dingen nodig:

 • Garen en bijpassende haaknaald
 • Vulling
 • Stopnaald en schaar
 • Houten stokje

Je kunt eigenlijk elk garen wat je maar wilt gebruiken. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je haaknaald past bij het garen dat je gebruikt. Zelf heeft Cora het Soft Cotton DK van Hoooked en een 4 mm haaknaald gebruikt. Daarmee is de pompoen ongeveer 8 cm in diameter geworden. Het stokje dat ze gebruikt heeft is ongeveer 7 cm hoog.In plaats van een stokje is het natuurlijk ook leuk om een kaneelstokje te gebruiken, dan ruikt je pompoen meteen helemaal lekker warm en herfstig!

gratis haakpatroon pompoen

Heb je nou geen materialen maar wil je wel heel graag deze leuke pompoen haken? Dan kun je een haakpakket (€2,50) met alle spulletjes – behalve het stokje – kopen. Het stokje kun je zelf tijdens een wandeling verzamelen.

Gratis haakpatroon pompoen

Hieronder volgt het gratis haakpatroon voor deze leuke pompoen. Voor het haken van de pompoen moet je de volgende steken kennen: Losse, keerlosse, vaste, halve vaste en het halve stokje.

Er zijn een paar dingen die je nog even moet weten voor je begint met haken van deze toffe pompoen.

 • Voor alle toeren wordt er alleen in de achterste lus gehaakt. Hiermee maak je die leuke ribbels.
 • Daarnaast wordt de pompoen steeds in rechte toeren gehaakt. Daarbij wordt er elke keer aan het einde van de toer een keerlosse gehaakt en het werk gekeerd. De keerlosse staat in steeds in het patroon benoemd, maar deze telt niet mee als steek.
 • Achter elke toer staat een cijfer tussen haakjes. Dit is de totale hoeveelheid steken die je aan het einde van die toer moet hebben.
 • Lukt het niet met het haken van de steken of twijfel je of je het goed doet? Op de site van Cora’s Knit Knacks staan duidelijke tutorials.
Foto 1 gratis haakpatroon pompoen herfstdecoratie

Het haakpatroon:

 • Toer 1: Maak een opzetlus met een lang uiteinde. Haak 20 lossen (20)
 • Toer 2: Begin in de 2e losse van de haaknaald en haak: 4 vasten, 11 halve stokjes, 4 vasten en een keerlosse (19)
 • Toer 3: 6 vasten, 7 halve stokjes, 6 vasten, keer losse (19)
 • Toer 4: 4 vasten, 11 halve stokjes, 4 vasten, keer losse (19)
 • Toer 5 tot en met 30: herhaal toer 3 en 4.

Je haakwerk ziet er nu zo uit als op de onderstaande foto.

Foto 2 gratis haakpatroon pompoen herfstdecoratie

Leg nu je haakwerk dubbel met de laatste toer op de eerste toer. Haak nu een halve vaste door de voorste lus van de laatste toer en door de eerste toer.

Draai nu je haakwerk binnenste buiten. De achterste lus die je net niet gebruikt hebt zit nu weer aan de buitenkant.

Foto 3 gratis haakpatroon pompoen herfstdecoratie

Neem nu je lange begindraad en haal dit met je stopnaald door het uiteinde van elke toer. Trek strak zodat je het gaatje dicht trekt. Blijft er toch een klein gaatje over dan naai je dit ook nog verder dicht. Steek de draad naar binnen toe en knip het af.

Vul nu je pompoen op en maak een gaatje in het midden. Steek het stokje hierin. Herhaal dan de stappen van het dicht naaien van het gaatje. Je zet de draad daarna rondom het stokje vast en steekt het draadje terug naar binnen in je pompoen. En je bent klaar!

Ga je de pompoen haken en deel je dit op social media? Tag dan @meisje_eigenwijsje en @corasknitknacks even zodat we het kunnen zien. Dat vinden we super leuk. Ook wanneer je deze blog deelt op Pinterest zodat anderen hem ook kunnen ontdekken!

herfstdecoratie gratis haakpatroon pompoen