Gratis en budget uitjes en activiteiten in Noord Brabant

gratis en budget uitjes Brabant

Ben je op zoek naar leuke avonturen zonder je portemonnee te plunderen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Noord-Brabant zit boordevol verborgen schatten en betaalbare pareltjes die wachten om ontdekt te worden. Daarom voor jou hier alle leuke gratis en budget uitjes verzameld.

Of je nu een local bent die op zoek is naar nieuwe plekken of op vakantie bent in deze mooie regio, er is voor elk wat wils. Uiteraard kan het zo zijn dat er nog wat ontbreekt, laat me dit dan zeker weten. Qua budget heb ik maximaal €10 per persoon aangehouden. Uitjes en activiteiten die meer kosten heb ik daarom achterwege gelaten.

Gratis en goedkope (budget) uitjes en activiteiten

Om het mezelf (en voor jou) wat makkelijker te maken heb ik de meeste uitjes gecategoriseerd. Zo heb je een categorie speeltuinen, maar ook speelboerderijen, kabouterpaden en nog veel meer. En alles wat niet onder een categorie paste staat daaronder uitgelicht.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Speeltuinen

Bij het zoeken naar leuke gratis en goedkope uitjes in de provincie Noord Brabant kwam ik als eerste natuurlijk een heleboel speeltuinen tegen. Ik verzamelde deze toffe buiten speeltuinen in Brabant al eens in een blog, dus daar vind je het grote overzicht. Hieronder in ieder geval alvast een aantal hiervan op een rijtje, wil je meer informatie klik dan op de link hierboven.

 • Speeltuin ’t Kwekkeltje in Rosmalen – gratis
 • Speelpark De Splinter in Eindhoven – gratis (op zondag en feestdagen €1,50)
 • Speeltuin Elckerlyc in Oss – €2 per persoon (onder 3 gratis)
 • Speelbos Gilze – gratis
 • Speeltuin Hoge Neer – gratis; bij de buren vind je een pannenkoekenhuis, leuk om te combineren!
 • Speeltuin De Viking in Geldrop – €2 per persoon (onder 2 gratis); zelf lunch meenemen
 • Speeltuin De Wieken in Gemert – gratis; in vakanties iedere doordeweekse dag ’s middags geopend.
 • Speeltuin De Kade in Roosendaal – €2,50 per kind volwassenen gratis; geen eigen eten en drinken meenemen is te koop tegen laag bedrag.

Er zijn overigens ook een heleboel leuke waterspeeltuinen in Brabant te vinden.

Restaurants / terras met speeltuin

Dan heb je natuurlijk ook nog de restaurants waarbij buiten en/of binnen een speelplek is. Superhandig als uitje want de ouders genieten lekker van het terrasje terwijl de kinderen spelen. Hieronder vind je er een klein aantal waarbij dit kan.

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je minimaal een drankje nuttigt wanneer je hier op het terras gaat zitten.

 • Fabula in Schijndel; binnen en buiten speeltuin, ook midgetgolf. Op het menu pannenkoeken maar ook andere lunchgerechten en grill gerechten.
 • Bonte koe in Best; lekker op het terras met een grote ruimte buiten voor kinderen om te spelen. Heerlijk ijs!
 • Malpie Hoeve in Valkenswaard. Binnen en buiten spelen.
 • Restaurant en speeltuin De Financiën in Loon op Zand; pannenkoeken, binnen en buiten speeltuin en midgetgolf.
 • Grandcafe Sands (voormalig brasserie het Genieten) in Kaatsheuvel; grote buiten (water)speeltuin en ook binnen een grote speelplek, midgetgolfbaan. Loopt ook zo de duinen in, daar ook veel (gratis) speelplezier!
 • De Gulle Brabander in Biest-Houtakker; grote gratis speeltuin, uiteraard dien je wel iets te nuttigen op het terras.
 • ’t Appeltje in Bergen op Zoom; restaurant met terras in het bos inclusief speeltuin en hertjes kijken in het hertenkamp. Ook leuk te combineren met het blotevoetenpad wat daar vlakbij ligt.
 • Dorpstuin in Beek en Donk; fijn spelen, of lekker minigolf doen. Regelmatig ook springkussens.
 • Bierbrouwerij Oijen; speelweide met zandbak, loopauto’s, skelters, luchtkussen etc. Ideaal met kinderen!
kindvriendelijke restaurants in Eindhoven en omgeving

19x kindvriendelijke restaurants in Eindhoven en omgeving

Uit eten gaan met kinderen kan enorm leuk zijn. Vooral…

pannenkoekenrestaurant brabant

15x pannenkoekenrestaurants in Noord Brabant

Zijn jouw kinderen ook dol op pannenkoeken? Of misschien ben…

Diverse kinderboerderijen en speelboerderijen

Alhoewel niet alle kinderen dol zijn op dieren, zijn die van mij dat wel. Hoe groot ze ook zijn (de oudste is 10), een kinderboerderij blijven ze leuk vinden. Vooral als er ook nog wat te spelen (en eten haha) valt. Daarom natuurlijk ook een aantal leuke kinderboerderijen die in dit lijstje met gratis en budget uitjes niet mogen ontbreken.

 • Kinderboerderij De Elzenhoek in Oss; leuk om te combineren met de speeltuin vlakbij. Gratis entree.
 • Boerderij Wolfslaar in Breda; educatieve boerderij waar je kunt spelen en beleven. Gratis entree.
 • Speelboerderij den Scherpenberg in Rucphen; diverse dieren maar ook een buiten- en binnenspeeltuin. Entree €9,50 voor kinderen tussen 1 en 12. Volwassenen gratis.
 • Kinderboerderij MEK in Oosterhout; diverse dieren die gevoerd kunnen worden door gekochte brokjes bij horecapunt, ook kabouterbos en doolhof en nog meer te vinden. Gratis entree.
 • Doe en speelboerderij De Steenuil in Oirschot; fijn binnen en buiten spelen, met dieren knuffelen of voeren en nog zoveel meer. Entree volwassenen €0,50 en kinderen €9,50.
 • Kinderboerderij ’t Erf in Waalwijk; met koetjes, ezels, geiten, schapen, cavia’s, pauwen en meer. Ook speeltuintjes en trap tractoren plus terras. Gratis entree. Voer kun je kopen.

Kabouterpad of -bos (gratis en budget uitjes)

Voor de jongste kinderen is een kabouterpad of -bos echt superleuk. Vooral voor peuters en kleuters, maar uit eigen ervaring weet ik dat ook de wat oudere kinderen het leuk vinden. Als het gaat om gratis en budget uitjes dan is een tripje naar een kabouterbos zeker een aanrader.

 • Bospark Bakel; een gratis openbaar park waar onder andere een kabouterbos, vlindertuin, volière, spoorplein en nog veel meer te vinden is.
 • Kabouterpad Gerrithoeve in Oisterwijk; deze kun je gratis lopen of je koopt voor €4,50 het speciale kabouterpakket. Ook leuk te combineren met de kinderspeelboerderij (zowel buiten als binnen).
 • Kabouterpad Son bij ’t Boshuys in Best; gratis wandelen, maar leuker met kabouterboekje die voor €3 te koop is bij ’t Boshuys.
 • Zevendwergenpad Overloon; route start tegenover ingang Landal de Vers. Kosten €5 inclusief iets eten en drinken in de tasjes.
 • Kabouterpad Boswachterij Sint Anthonis; rugzak van €6,50 ophalen bij restaurant de Heksenboom. Ook gratis te wandelen maar natuurlijk een stuk minder leuk!
 • Keienspoor (bij vakantiepark Efteling Loonsche Land); vooruit dit is geen kabouterpad maar wel eenzelfde idee. Je volgt namelijk de grote keien met daarop dieren afgebeeld. Een wandelroute van ongeveer 2 km.
 • Heksje route Geffense bosjes in Oss; langs de route zijn verschillende speelmogelijkheden te vinden, zoals zelf takkenhutten bouwen, slalom paaltjes, lage en hoge stapstammetjes, klauterbomen, picknicktafel en evenwichtsboomstammen. Gratis.

Gratis en budget uitjes: Zwemmen

Een van de favoriete activiteiten van mijn kinderen is zwemmen. Of in ieder geval in of met water spelen. Dan zou je natuurlijk kunnen denken aan een leuke waterspeeltuin, of natuurlijk een van de strandjes rondom Eindhoven. Maar er zijn nog meer zwemgelegenheden om naartoe te gaan in.

 • Strandje Bergse Heide Bergen op Zoom; gelegen aan restaurant brasserie De Berk. Gratis toegang.
 • Golfbad Oss; in weekenden en vakanties/feestdagen entree €10.
 • Galderse meren Breda; in de vakanties en weekenden kun je voor wat lekkers terecht bij foodtrucks, zoals een frietkraam en ijscokar. Toegang gratis, betaald parkeren.
 • Strandbad de Rauwbraken Berkel-Enschot; zwemmeer vlakbij Tilburg. Bij Arbie’s Beachhouse kun je strandbedjes huren en genieten van lekkere cocktails of een verkoelend ijsje. Vanaf 1 juli dagelijks geopend, toegang €7,50.
 • Ottenbad Eindhoven; zowel binnen als buitenbad. Entree €6.

Andere leuke gratis en budget uitjes in Brabant

Er zijn nog zoveel meer leuke gratis en budget uitjes die ik niet perse kan categoriseren. Daarom hieronder nog veel meer goedkope uitjes.

Bij elk onderstaand uitje zal ik vermelden of het een gratis uitje of activiteit is in Noord Brabant of dat er kosten aan verbonden zitten. Wanneer het om een budget uitje gaat zullen de kosten nooit hoger zijn dan €10 per persoon, daarbij zal ik ook indiceren aan de hand van ♥jes hoe hoog de kosten zijn per persoon. Dit geldt dan alleen voor entree, niet voor eventuele extra kosten die je zelf maakt.

♥ = tussen de €0,00 – €2,50 per persoon
♥♥ = tussen de €2,50 – €5,00 per persoon
♥♥♥ = tussen de €5,00 – €7,50 per persoon
♥♥♥♥ = tussen de €7,50 en €10,00 per persoon

Breek de week – Valkenswaard ♥

In de zomervakantie is er op elke woensdagmiddag Breek de week in Valkenswaard centrum. Dit is speciaal voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en het duurt van 14 – 16 uur. Denk bijvoorbeeld aan een springfestijn, workshops lassen en dansen, en nog veel meer. Gratis toegang.

Natuurtheater Kersouwe – Heeswijk-Dinther ♥♥

Vanaf 26 juni en in de zomervakantie iedere woensdagmiddag een kindervoorstelling Kleintje Heks voor €5 per persoon. Kleintje Heks is een familievoorstelling voor kinderen vanaf 4 tot 500 jaar. De jeugdtheatergroep bestaat dit jaar 45 jaar en maakt er daarom een extra bijzonder feestje van dit jaar.

Wilhelminapark viert de zomer – Tilburg ♥

Dit jaar is de 5e editie van Wilhelminapark viert de zomer in Tilburg! Van 7 t/m 18 augustus kun je jezelf weer elke dag vermaken in het Wilhelminapark met onder andere workshops, open podia, kledingmarkt, circus en nog veel meer. Het programma is nog niet bekend, zodra deze bekent is zal ik hier meer vertellen hierover. Gratis toegang.

Docus de Das avonturenpad – Maashorst ♥

Docus de Das avonturenpad is een lang en verhard wandelpad van ongeveer 1,5 km waarbij je diverse speeltoestellen tegenkomt. Ook is er een meertje wat fijn is tijdens warme dagen. Kunnen de kinderen lekker kliederen. Bij De Boshut (tegenover de ingang van het avonturenpad) kun je ontdektassen en -karren te huur. Deze zitten boordevol spelletjes en onderzoeksopdrachten voor de kinderen. Gratis toegang.

Natuurtheater Oisterwijk ♥♥♥♥

Het Natuurtheater Oisterwijk bevindt zich op een van de mooiste locaties in Brabant. Het hele jaar door is boscafé De Rode Lelie geopend, en elk seizoen biedt een uitgebreid theaterprogramma. Bekijk hun website om te zien wat voor voorstellingen er zijn, elke voorstelling heeft weer een andere prijs.

Speelgoedmuseum Spelebos – Best ♥♥♥

In het speelgoedmuseum hebben ze een grote collectie speelgoed van vroeger. Ontdek de Fabeltjeskrant, loopauto’s, modeltreinen, bordspelen en nog veel meer! Spelebos heeft naast de verschillende collecties oud speelgoed ook allerlei spellen en activiteiten en om jezelf de hele middag te vermaken.

Splinter Spektakel – Eindhoven ♥♥

Het Splinter Spektakel is een evenement wat georganiseerd wordt door speeltuin De Splinter. Dit jaar wordt het gehouden van 13 t/m 16 augustus. Op het gehele terrein zijn er diverse attracties, artiesten, activiteiten en demonstraties te vinden. Kaarten zijn alleen online te koop voor €4 per persoon. Nu in de voorverkoop voor €3,50.

Ontdekfabriek Eindhoven ♥♥♥♥

In een oude fabriek een filmavontuur beleven, spelen en uitvindingen maken. Binnen én (bij mooi weer) buiten. Tijdens de schoolvakanties helaas maar beperkt open dus check goed op de website. Doorgaans op woensdag, zaterdag en zondag geopend.

Speelboerderij Gouden Woud – Liempde ♥♥♥

Het Gouden Woud is een unieke speelboerderij te midden van het natuurgebied het Groene Woud. Hier kunnen kinderen zich eindeloos vermaken zowel binnen als buiten in de natuur. Ze kunnen kuilen graven in het zand, spelen met water, klimmen op de speeltoestellen, in bomen klimmen, op zoek gaan naar goud en wandelen over het blotevoetenpad. Je betaalt alleen entree voor kinderen tussen de 1 en 12 jaar.

Avonturenpark De Bergen – Wanroij ♥♥♥♥

Avonturenpark De Bergen heeft zowel een binnenspeeltuin als buitenspeeltuin, maar daarnaast ook nog een strandbad! De binnenspeeltuin heeft als thema ‘De reis om de wereld in 80 dagen’ en buiten kunnen de kinderen spelen zoals vroeger inclusief gave mini cars, een roeivijver, familieglijbanen en meer! Het strandbad is maar liefst 4 ha groot en is maximaal 2 meter diep. Heerlijk om te zwemmen met warm weer.

Joe Mann Natuurtheater – Best ♥♥

Iedere woensdagmiddag om 14.30 is er een kinder theatervoorstelling in het Joe Mann Natuurtheater. Van Doornroosje tot King Lear. Voor ieder wat wils. Kaarten zijn online te bestellen voor €4 en vanaf 22 uur op de avond voor de voorstelling zijn ze €5. Ook op de dag zelf aan de kassa.

Diverse kermissen ♥

In de zomervakantie zijn er ook weer diverse kermissen te vinden door heel Brabant. Zowel kleine dorpskermissen, als bijvoorbeeld de grote kermis in Best, Tilburg en Eindhoven. De kermis zelf is gratis qua toegang, alleen de ritprijzen verschillen enorm en maken het vaak alsnog duur. Toch wilde ik dit noemen omdat je het zo goedkoop en duur kunt maken als je zelf wilt.

 • Kermis Best – 5 t/m 10 juli
 • Tilburgse kermis – 19 t/m 28 juli; tijdens deze grote kermis is er ook een kleinere variant bij de 7 geitjes.
 • Park Hilaria (Eindhoven) – 2 t/m 11 augustus

Jeugdweek / jeugd vakantieweek ♥♥♥♥

In veel dorpen en steden hebben ze in de laatste week van de zomervakantie een jeugdweek. Ook wel jeugd vakantieweek, jeugdvakantieland of huttenbouw genoemd. Tegen een kleine betaling kunnen kinderen dan diverse activiteiten doen zoals hutten bouwen, een zeskamp, enzovoort. Bij sommige kun je alleen voor de hele week betalen, bij anderen ook per dag wat het weer iets meer budget maakt.

Nog een aantal leuke activiteiten

 • Aardbeien terras – Rijsbergen. Entree gratis. Wel betalen voor plukken van aardbeien.
 • Dagje Center Parcs. Alleen betaald parkeren (€7,50), op park zelf kinderboerderij, zwemplas, speeltuin, etc.
 • Heise Bierfesten in Someren Heide. Op zondag 18 augustus is het familiedag met gratis toegang.
 • Nirwana tuinfeest in Lierop. Op zondag 11 augustus is er kindermiddag met diverse toffe spellen en activiteiten! Toegang is dan ook gratis.
 • Recreatieboerderij Wilgenhart in Molenschot; dahlia’s plukken, alpaca’s, speeltuin, terras.
 • Gerda Hoeve in Schijf; ijsboerderij met speelgelegenheid

Mocht er nog iets missen tussen deze gratis en budget uitjes (wat valt binnen het budget van €10 per persoon maximaal) laat het dan zeker weten!