Gourmetten met de feestdagen: lekkere gerechten

gourmetten gerechten feestdagen

Nu de feestdagen er weer aankomen zie je de gourmetspullen ook weer in de schappen verschijnen. De gourmetstellen zijn in de aanbieding, de supermarkten verkopen weer minivleesjes en de lekkere recepten speciaal voor de gourmet vliegen je om te oren.

En eerlijk? Ik hou ervan! Ik weet dat je eigenlijk het hele jaar door wel kunt gourmetten, maar met de feestdagen vind ik het extra bijzonder. Nu is het niet zo dat ik elke feestdag gourmet, maar tijdens het weekend van Sinterklaas gaan we dat minimaal 1x doen en ook tijdens een kerstavond. 

Gourmetten met de feestdagen

Gourmetten is een leuk en gezellig manier om samen te koken en te eten. Het is ook perfect voor de feestdagen, want je kunt allemaal verschillende gerechten op tafel zetten en iedereen kan dan iets naar smaak kiezen. Je hebt bij gourmetten natuurlijk wel wat meer werk, maar het is zeker de moeite waard!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat heb je nodig voor gourmetten? Eigenlijk niet veel: een goede pan, wat lekkere ingrediënten en natuurlijk gezellige mensen om mee te eten! Kies bijvoorbeeld voor luxe ingrediënten als verse scampi’s, gerookte zalm of crème fraîche. Of maak het simpeler met groentespreads en gekruid gehakt. En vergeet de dipping sauces niet: aioli, satésaus of chilisaus zijn perfect om alles mee af te tasten.

Lekkere gerechtjes voor het gourmetstel

Ik zocht online en in diverse Hallo Jumbo’s naar lekkere gerechtjes voor op de gourmetstel. Je kunt kiezen uit vlees, vis, vegetarisch, kip en een toetje…

5x vlees voor de gourmet

  • Als eerste de orientaals biefstuk. Dit recept heb ik van de site Leuke Recepten. Wanneer je dit recept maakt is het handig om dit een dag van te voren te doen omdat het vlees moet marineren. Maar een half uur van te voren kan ook met gemak.
  • Als we dan toch met biefstuk bezig zijn dan ook maar direct de kruidige knoflookbiefstukjes die ik in de Hallo Jumbo vond. Ook hierbij is het de bedoeling dat je het vlees wat marineert, maar dit hoeft echt maar een minuut of 15 van te voren. Simpel, maar weer eens wat anders dan gewoon een stukje biefstuk met pepersaus.
  • Dan eentje die geheid een succes wordt bij de kinderen: gehakt sterren. Of als je wilt hartjes sterren of welke vormpjes je ook maar hebt in huis. Ook dit recept komt van Leuke Recepten af. Eens wat anders dan de ronde hamburgertjes.
  • Wil je nu wel gewoon de ronde hamburgers gebruiken dan kun je daar bijvoorbeeld ook Spaanse burgertjes van maken. Je hoeft niets speciaals te doen met je burgertjes, maar kunt er wel een lekker sausje bij maken van olijven/chorizo en ketchup met mayo. Dit idee komt ook van de Jumbo.
  • Ook kun je ananas, brie of bacon meebakken met je hamburger. Dat maakt het ook nét iets ander.

4x kip voor de gourmet

Ik had de kip natuurlijk onder het kopje ‘vlees’ kunnen laten vallen, maar aangezien kip het meest veelzijdige stukje vlees is vond ik dat het wel onder een apart kopje kan vallen. Wij marineren onze kip eigenlijk altijd.

Of we nu BBQ-en of gourmetten, we gooien het eerst in een marinade. Meestal met ketjap manis, knoflook en nog wat chilipoeder. Wat daarna lekker is, is om hem in spek te rollen en daarna te bakken op de gourmetplaat of in het pannetje.

Je kunt ook zelf kipnuggets maken. Ook lekker! Dan rol je de stukjes eerst door het bloem, daarna door het eimengsel (met bijvoorbeeld paprikapoeder en oregano) en als laatste door paneermeel.

Ook las ik een lekker recept voor kipspiesjes met speculaaskruiden marinade in de Hallo Jumbo. Echt een tip voor een Sinterklaasavond, maar eigenlijk altijd wel lekker. Je hoeft alleen maar olie te mengen met koek- & speculaaskruiden en de kip daarin te marineren. Wanneer je ze aan een spiesje prikt en deze (bijvoorbeeld met paprika) in een pannetje bakt heb je een heerlijk hapje naderhand.

Om een lekkere kipsaté te maken kun je wat satesaus verwarmen in een pannetje en daar de kip in bakken. Of je doet de saus apart in een bakje zodat het lekker warm wordt en je gooit het later over de kipspiesjes heen.

gourmetten tijdens de feestdagen gerechten

3x vegetarisch voor de gourmet

  • Naast vlees (of kip) is het natuurlijk ook lekker om wat andere dingen erbij te eten zoals gevulde champignons. Op Leuke recepten vond ik een lekker recept met een grote champignon gevuld met een stukje brie en ananas. Klinkt echt super, dus deze gaat bij ons zeker op het lijstje! Naast champignons vullen kun je ook deze lekker marineren met ketjap, knoflook en ui.
  • Wij bakken eigenlijk altijd wel een eitje wanneer we gaan gourmetten, maar je kunt natuurlijk ook een mini aardappeltortilla maken. Meng daarvoor het ei met wat room of melk, doe er paprikapoeder, zout en peper bij, even door elkaar mixen.. Schijfjes (voorgekookte) aardappel in een pannetje, het eimengsel erbij en wachten maar..
  • Wat ik ook altijd doe is een stokbroodje bakken, daar kaas op leggen en dan een hamburgertje. Maar een andere leuke variatie is om er geen hamburgertje op te gooien (aangezien dit de vegetarische versie is) maar om een kruidensalade te maken van peterselie, bieslook en basilicumen deze erop te doen.

Hier vind je meer tips voor Vegan gourmetten.

2x vis voor de gourmet

  • Heel simpel, maar oh zo lekker. Is witvis gerold in de spek. Oke ik geef toe, deze kan eigenlijk ook bij het vlees staan, maar omdat het grootste gedeelte toch vis is plaatst ik hem mooi hierbij.
  • Je kunt ook vis eerst in gekruide paneermeel rollen zodat hij een ietwat krokant jasje heeft. Dan krijg je visnuggets! Dat klinkt toch een stuk beter, vooral voor de kinderen. Zij horen alleen nuggets haha…

1x een toetje bij de gourmet

Als toetje kun je er bijvoorbeeld aan denken om plakjes peer of appel te bakken in een pannetje en daar dan kaneel over te strooien. Dit alleen is al lekker, maar met een bolletje ijs erbij maak je het af.

Nou ik hoop dat ik jullie weer wat geïnspireerd heb met heerlijke recepten. Ik mezelf wel in ieder geval! Wij gaan morgen of zaterdag lekker gourmetten op Centerparcs De Eemhof en ik zal dan ook een pannetje met schoonmaakazijn op het vuur zetten zodat de stank niet blijft hangen. (grootmoederstip!)

Hou jij van gourmetten?

11 reacties op “Gourmetten met de feestdagen: lekkere gerechten

  • Mmm heerlijk, wij gourmetten meestal ook rond de feestdagen. Deze tips kunnen we wel gebruiken! Biefstukjes met champignons zijn mijn favoriet!

  • Gourmetten is echt zoiets typisch Nederlands om met kerst te doen. Ik vind het ook altijd gezellig, alleen jammer dat het zo stinkt in huis erna.
    Wij maken altijd pannenkoekjes op de gourmet als toetje.

    • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

      Heb je ook al de azijn in een pannetje op het vuur geprobeerd? Bij ons helpt dit altijd wel wat..

  • Ik vind gourmetten heeeerlijk en altijd zo gezellig! Ik zit er aan te denken om dit jaar ook te gourmetten met kerst ipv weer 9 gangen te koken 😉 lekker makkelijk en gezellig 🙂

    • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

      Ja je kunt het dan zo makkelijk maken als je wilt! Dat is ook wel handig en dan kun je nog een aantal “gangen” doen.. Bijvoorbeeld wel een amuse vooraf bijvoorbeeld, toetje daarna… Hmmm!

  • Ga je een gourmetstel meenemen? Ik zat er ook over te twijfelen zelfs al vlees ingekocht maar twijfel nog over meenemen. Ben zelf trouwens meer dan van een bakplaat, gaat toch vaak iets sneller.

    • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

      Ja nemen we wel mee, maar zit ook een bakplaat op.. Dus werken eigenlijk met zowel pannetjes als de plaat!
      Kunnen ook samen gourmetten.. 😉

  • Hey Nicole,

    Heel mooi en educatieve blog, proficiat !

    Wij zijn zelf ook een blog over gourmetten begonnen, we doen reviews naar de beste gourmettetoestellen en binnekort gaan we ook recepten op onze blog zetten.

    Als je eens een kijkje wil nemen en/of eventueel ons wat tips wil geven 🙂

Reageren is niet mogelijk.