Gietijzeren braadpan: de voordelen en het onderhoud van dit klassieke keukenitem

Ben je op zoek naar een nieuwe braadpan, dan is het mogelijk om te kiezen tussen diverse materialen. Eén van de populairste materialen voor deze pan, is gietijzer. Ben je benieuwd wat de voordelen hiervan zijn en hoe je dit klassieke keukenitem op de juiste manier onderhoudt? Dan ben je hier aan het juiste adres. Hieronder lees je er meer over!

Blijven lang op temperatuur

Eén van de voordelen van een gietijzeren braadpan, is dat deze lang op temperatuur blijft. De pan blijft een stuk langer warm dan andere staalsoorten, waardoor het ook mogelijk is om hiermee te braden op een lagere temperatuur. Wel duurt het even voordat een gietijzeren pan goed warm is. Als het eenmaal warm is, dan blijft dat ook een langere tijd zo. Daardoor verbruik je minder energie.

Geschikt voor alle warmtebronnen

Kies je voor een gietijzeren braadpan, dan hoef je niet te switchen van de manier waarop je kookt. Of je nu op gas kookt of in het bezit bent van een inductie– of elektrische kookplaat: gietijzer is geschikt voor alle warmtebronnen. Dat is een groot voordeel ten opzichte van diverse andere soorten pannen, die niet op ieder fornuis of kookplaat gebruikt kunnen worden.

Goede warmteverdeling

Nog een reden om een gietijzeren braadpan aan te schaffen, is omdat je met deze pan profiteert van een goede warmteverdeling. Hierdoor worden je gerechten gelijkmatig gaar en branden ze niet zomaar aan. Dat zorgt ervoor dat je met precisie kunt braden, wat een positief effect heeft op het eindresultaat.

Duurzaam

Het klassieke keukenitem heeft ook als voordeel dat het duurzaam is. Gietijzer is een materiaal dat zeer duurzaam is en bekendstaat om de lange levensduur. De kans op krassen, corrosie en slijtage is klein, zelfs als je de pan zeer intensief gebruikt. Door de kwaliteit van de braadpannen van gietijzer, heb je er voor een lange tijd plezier van. Je hoeft deze klassieker in de keuken daardoor niet zomaar te vervangen. De pannen zijn ook eenvoudig te reinigen, zonder daarbij schade toe te brengen.

Zo onderhoud je gietijzeren braadpannen

Nu je meer weet over de voordelen van een braadpan van gietijzer, is het ook slim om te weten hoe je deze op de juiste manier onderhoudt. Houd je de pan in topconditie, dan heb je er zo lang mogelijk profijt van. Bij het schoonmaken is het verstandig om zeep zoveel mogelijk te vermijden. Dit kan de beschermingslaag verwijderen en dat moet je zien te voorkomen als je heerlijke gerechten wilt blijven bereiden. Gebruik ook geen afwasmachine voor de reiniging, maar was deze met de hand. Gebruik daar mild schoonmaakmiddel en warm water voor.

Een andere tip voor het goed onderhouden van je gietijzeren braadpan, is regelmatig olie aanbrengen. Dan houd je de pan in een goede staat en blijft het gietijzer soepeler. Bovendien zorgt het ervoor dat je roest voorkomt. Het is ook een aanrader om de pan altijd netjes af te drogen voordat je deze opbergt.

Je weet inmiddels meer over welke voordelen braadpannen van gietijzer hebben en hoe je deze zo lang mogelijk in topconditie houdt. Als je nog op zoek bent naar een nieuwe pan waar je je leven lang mee vooruit kunt, dan zit je met dit klassieke keukenitem in ieder geval goed. Het is tenslotte één van de onmisbare items in je keuken.