Giethoorn: dit zijn de hotspots!

mooie foto boerderij giethoorn

Bofkont die ik ben werd ik begin april uitgenodigd voor een heuse persreis naar Giethoorn. Aangezien dit waterstreekdorp bij mij hoog op het lijstje stond om te bezoeken hoefde ik daar geen moment over na te denken. Tijdens mijn weekend in dit prachtige dorp, wat ook wel het ‘Hollands Venetië’ genoemd word, heb ik een aantal heuse hotspots in Giethoorn ontdekt en deze deel ik graag met je in deze blog.

Over Giethoorn

Dat Giethoorn in de top 10 staat van meest bezochte dorp in Nederland zal je zeker niet verbazen. Giethoorn is onderdeel van de gemeente Steenwijkerland en ligt in de provincie Overijssel tussen Steenwijk en Meppel. Het dorp telt 2630 inwoners en is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters.

Het dorp Giethoorn staat ook wel bekend als autovrij dorp aangezien je in de dorpskern er niet met de auto kunt komen. Daarnaast is de enige doorgaande verbinding over land door het oude dorp een fiets- en wandelpad dat van het Noordeinde naar het Zuideinde loopt. De rest van het verkeerd vindt vooral over het water plaats. Vroeger werd hiervoor de houten punter gebruikt, echter zie je deze steeds minder vaak voorbij varen. Wel heb ik nog een scheepswerf gezien waar ze deze punters maken.

De hotspots van Giethoorn

Tijdens mijn weekend in Giethoorn heb ik een heleboel dingen mogen ervaren en zien. Ik zal de hotspots dan ook benoemen in de volgorde van mijn ervaring.

Alpaca coaching

Alhoewel dit geen echte hotspot te noemen is, gezien het hierbij echt om coaching gaat en geen ‘alpaca knuffelen’, wil ik dit toch zeker even benoemen. Alpaca coaching is namelijk upcoming aangezien deze dieren door hun aaibare uiterlijk en zachtaardige karakter zeer aantrekkelijk zijn als therapiedier. Daarnaast zijn deze dieren erg hoogsensitief en voelen dan ook heel goed aan hoe iemand zich voelt. Daar reageren zij dan weer op volgens hun eigen eigenzinnige karakter. De ervaring leert ons dat het zijn in de aanwezigheid van alpaca’s stress vermindert, rust brengt en zorgt voor ontspanning.

hotspots giethoorn

Wij werden als bloggers hartelijk welkom geheten door Arian, de coach/trainer, die samen met zijn vriend naast het Alpaca Eiland in Giethoorn woont en daar een prachtig stukje natuur en rust heeft gecreëerd voor de alpaca’s, hun labradoodle pup Olly, de coachees en zichzelf. Het Alpaca Eiland in Giethoorn is zeker de moeite van het reizen waard wanneer je op zoek bent naar onder andere richting in je leven, helderheid, nieuwe perspectieven en/of een confronterende (maar liefdevolle) spiegel.

dagje naar giethoorn

Sloep huren

Wil je een Giethoorn een bootje huren dan kun je op vele plekken terecht. Het is echter wel altijd aan te raden om deze altijd van te voren te reserveren. Zowel in het hoogseizoen omdat dan de bootjes of sloepen al snel volgeboekt zijn. Maar ook in het voor- en naseizoen omdat niet alle bootjes dan te water liggen en het ook dan erg druk kan zijn. Neem dus het zekere voor het onzekere.

In ons geval heeft de organisator van deze persreis een sloep voor vijf personen bij het Alpaca Eiland gebracht zodat we daarmee de rest van de dag verder konden. Het was in het begin even spannend en uitvogelen hoe de sloep werkte, maar normaliter krijg je bij het reserveren van een sloep gewoon instructies erbij dus is het niet zo lastig. De sloep is elektrisch en kan gelukkig niet zo hard, dat is fijn omdat je zo al het moois van Giethoorn kunt zien.

bootje huren giethoorn

Bijzondere waterfietsen

Onze volgende activiteit op het programma was waterfietsen. Wanneer ik een waterfiets voor me zie dan denk ik aan die zwaantjes die ik altijd zie op vakantieparken en dergelijke. In sommige kun je met zijn tweetjes en sommige zelfs meer. Echter waren dit niet de ouderwetse waterfietsen zoals iedereen ze kent. Het waren heuse waterbikes die je kunt huren bij Aquaverhuur. Deze waterfietsen zijn ontzettend stabiel en je kunt er in je eentje mee de waterwegen van Giethoorn rondfietsen. Ook is het mogelijk om met zijn tweeën te gaan. Zelf heb ik deze waterfiets niet uitgetest, maar een aantal andere bloggers wel.

waterfietsen giethoorn

Restaurant De Pergola

Na deze twee (met het varen erbij gerekend drie) activiteiten was het tijd voor een hapje en een drankje. Bij Restaurant De Pergola werden we hartelijk ontvangen en daar kregen we dan ook een ontzettend lekkere lunch. Er was voor ieder wat wils en er kwam ons niets tekort. Net zoals ’s avonds toen we daar na onze rondvaart door Giethoorn ook weer terecht konden voor een overheerlijke shared diner.

lunchen giethoorn

Diverse musea

Er zijn in Giethoorn ook een heleboel hotspots te vinden in de vorm van een museum. Zo heb je ’t Olde Maat Uus, waar je onder andere meer te weten komt over de geschiedenis van Giethoorn. Zelf ben ik daar nog nooit geweest, maar familieleden van mij wel en het is een echte aanrader. Een ander museum waar ik wel ben geweest is De Oude Aarde. Dit wordt ook wel het Edelsteencentrum van Nederland genoemd. Dit museum (met daarnaast een hele mooie winkel waar je voor elk budget een edelsteen hebt) is in 1969 opgericht door René Boissevain. Door zijn vele ontdekkingsreizen is het museum inmiddels gevuld met een unieke collectie. Je kijkt als edelsteenliefhebber echt je ogen uit. Zowel in het museum als in de winkel. Neem een dikke portemonnee mee, niet omdat het allemaal zo duur is. Maar wel omdat je er heel hebberig van wordt.

musea giethoorn
dagje uit giethoorn hotspots

Rondvaart door Giethoorn

Alhoewel we met de sloep al best wat waterwegen in Giethoorn gezien hadden was ook de rondvaart Giethoorn weer een feest op zichzelf. Onder leiding van een gids kregen we allerlei dingen te horen over de gebouwen, bruggen en wateren waar we voorbij vaarden. En als er iets is wat ik zelf altijd erg interessant vind wanneer ik ergens nieuw ben dan is het wel horen over de geschiedenis en prachtige gebouwen die er zijn. Wij hadden onze rondvaart aan het einde van de dag, vlak voor het diner, ik raad echter aan om dit aan het begin van de dag te doen zodat wanneer je daarna op eigen houtje gaat varen je weet wat je ziet en hoe het ontstaan is.

rondvaart giethoorn hotspots

Overnachten nabij Giethoorn

Aangezien wij zelf in een groepsaccommodatie buiten Giethoorn verbleven heb ik dus geen specifieke hotspot qua overnachten in Giethoorn zelf. Maar op slechts 20 minuten rijden vind je in Oldemarkt dus de groepsaccommodatie Mooi Oldemarkt en dat is echt ideaal met zo’n grote groep. Beneden in de woonruimte heb je echt een enorm grote bank en fijne stoelen om in te zitten. Er zijn hoge tafels en lage tafels om lekker aan te eten en er is zelfs een heuse bar. Ook de keuken heeft alles erop en eraan zitten. Vind je het niet erg om je kamer te delen dan zijn er vele mooie kamers met zowel eenpersoonsbedden als stapelbedden. En er is zelfs een ruimte waar je kunt slapen in een bedstee. Zo ben je toch samen, maar ook weer alleen.

Extra Giethoorn tips voor dagje uit

Om het plaatje compleet te maken wilde ik ook nog een drietal extra tips geven wanneer je naar Giethoorn gaat.

Vegan in Giethoorn

Wil je graag vegan in Giethoorn? Dan is dat zeker ook mogelijk. Via de voorgaande link vind je een heel blogartikel met daarin diverse tips.

Handige app

Wanneer je wilt gaan wandelen, fietsen of varen in Giethoorn en/of omgeving dan is het handig om de app RouteNetwerk te downloaden. Deze app heeft alle routes en is dus de ideale routeplanner met knooppunten. Dus of je nu met de fiets de omgeving wilt verkennen of aan het varen bent met een sloep, deze app helpt je op weg.

Parkeren in Giethoorn

Giethoorn staat bekend als een waterdorp zonder auto’s. Dat is in de praktijk niet helemaal waar, maar er zijn wel genoeg plekken waar je dus niet kan en mag komen met de auto. Daarom zijn er ook grote en kleine parkeerplaatsen te vinden in het centrum. Deze parkeerplaatsen zijn over het algemeen gratis, echter moesten wij op P3 parkeren en daar moest je €4 contant betalen. Zorg er dus in ieder geval voor dat je altijd wat kleingeld bij de hand hebt. Voor de zekerheid. Zorg er ook echt voor dat je op een van deze parkeerplekken parkeert en niet daarbuiten. Er wordt namelijk streng op gecontroleerd en het scheelt je een boete van €95,-.

1 reactie op “Giethoorn: dit zijn de hotspots!

Reageren is niet mogelijk.